Anoniman
|
Pozdrav svima, konacno ste se dotakle teme koja me muci u posljednje vrijeme. Ja sam u 35 + 1 sedmici. Zivim u Njemackoj (ali sam skoro ovdje preselila, pa se ne osjecam kao dio dijaspore ). Ovdje doktorica svaki put pita da li sam osjetila micanje bebe i napomene da je moram osjetiti svaki dan (mislim da to govori od 20 i neke sedmice). Kako moja beba nije previse nestasna, poredeci sa onim sto su ostale buduce mame pisale o "lupanju", "udaranju", "bubanju", "bolovima" i to po citav dan, mene je samo dodato pravilo nervoznom i zabrinutom. Moja beba se ne mice tako. Vise je to guranje. Osim toga bila sam debela i prije trudnoće, pa mozda i zbog toga ne osjecam "bubanje". I tako sam odustala od ovog foruma, tj. barem od ove teme. Sve sto ste napisale, dodatno me je opterecivalo. Pitala sam doktoricu i ona mi je rekla da je taj osjecaj "udaranja" jakog ili slabog, vrlo subjektivan. Vazno je da se osjeti micanje bebe. Rekla mi je isto tako da idem odmah doktoru ako ne osjetim bebu citav dan. U bolnicu ako nije u toku radnog vremena. Ovo vam govorim samo kao dodatnu informaciju tako da mozemo uporediti sta kazu nasi doktori, a sta ovdje u Njemackoj. Mislim da tako mozemo uporediti razlicita misljenja i savjete, pa na kraju bolje odluciti sta raditi. Inace, za one koje tek ocekuju prvo micanje samo da kazem da sam prvi put osjetila bebu u 20 + 3. To je bilo kao da mi igra misic. U pocetku nisam mogla osjetiti svaki dan, i naravno ne ovako cesto kao sada. Nazalost ne mogu se sjetiti kad je micanje moje bebe postalo tako jako da mogu osjetiti svaki dan i cesce. Cak sam ovdje na kursu pitala babicu za misljenje (ima ona i licnog iskustva: rodila je 4 djece!). Rekla mi je da je moja beba jednostavno mirnija. Tako da me je to smirilo. Sad pratim svaki dan da li se beba mice, ali sam vec naucila da nema neugodnog "lupanja", nego sasvim normalno gurkanje i mozda poneki nagli pokret, ali nikad previse. Ponekad legnem i cekam da osjetim micanje, jer nisam sigurna da sam osjetila ista kad se krecem. I jos nesto, primjetila sam da nije svaki dan isto. Jedan dan beba se mice intenzivnije, a onda sljedeci dan je ponekad tako mirna da jedav koji put osjetim da se pomakla. Ali naucila sam da ni svaki dan moje bebe nije isti. Eto, drage moje, sve je ovo pomalo subjektivno. Zavisi i od nas i od beba. Nemojte se previse brinuti. Ja ovo pokusavam sebe utjesiti i smiriti . Ali svako iskustvo je dobro doslo. Da ste stale samo na pisanju o "bubanju", "lupanju", "bolovima", ja bih poludjela. Neko sa drugacijim iskustvom bi me mogao malo smiriti. I tako pisite, budite aktivne, molim vas. Puno pozdrava svima.
|