MajkaTereza
|
ovo ti je zivotni san, kuhati njegovoj materi, zivjeti na spratu u vukojebini, u bijedi? Nikad nemati karijeru, nikad ne putovati, ne dozivljavati ono sto sretni parovi u gadu dozivljavaju, Egipat, Turska, Pariz,biti vrijedjana, ponizavana, zivjeti izolovana bez prijatelja, izolovana na selu, bez ambicija, buducnosti, prosperiteta? I sve zarad lika koji poslije 3mjeseca braka shvati da nije sposoban da se bori sa nekim sasvim malim odgovornostima, i POBJEGNE od tebe...? TO je tvoja buudcnost, da ga ganjas, kako bi ga pridobila i nemala NISTA, a njegova mamica njemu svaki dan prigovarala kako on zivi u TUDJEM stanu (mislis da to nije bila prica) Znam ja te papankse fazone, bila sam u toj situaciji.. Drolja, vidis ti kako ove cure iz grada nemaju morala, ispitivanje sta sam mu kuhala, i na kraju ubjedjivanje da dodjem u zajednicu,NAJGORA godina mog zivota, a imala sam tezak zivot.. Psistajuci na to sam mu dala do znanja da sa mnom moze kako hoce,i jeste.. Njegova me mama vrijedjala, tracala, govorila njemu da nisam za njega, zvala me droljom,govorila da ne zna gdje sam ja sve bila jer takve su gradske cure itd.. Sakrivala mi tablete, nazivala me kurvomsto koristim tampone, rovila po stvarima. Ja pobudalila, odem na faks, i ostanem do 9 navecer, pa jos vise razloga za pricu. Bojala sam se postavljati uslove jer sam sumnjala da cu izgubiti, i pristajala na sve vise njegovih uvjeta i sve vise gubila sebe.. Svi moji snovi, sve moje nade, planovi za buducnost su nestajali u horizontu, a ja sam znala ko je glavni krivac.. Mislis da neces biti ogorcena na njega zbog toga? Sto mu mami peres noge, umjesto da si sa svojom porodicom na odmoru, da sebi priustis odjecu koju zelis, da se glasno poseksas, da uzivas uzivotu umjesto da njoj kuhas sarmu u kucetini u nekoj zabiti. Jesili o tomesanjala kao curica? Jesi to zasluzila? Hoces istinu? On misli da si ti desperatna, i da sve radis da ga vratia.Ako kupis stan tu,to ce mu biti jos jedan dokaz za to, i taj tvoj ocaj ce ga odbiti. NE kupuj stan ako zelis da ga zadrzis. Savjet? Posalji mu poruku: raskinula sam ugovor o kupovini stana, i odlucila da se vratim u Sarajevo. U mom zivotuje potreban emotivno stabilan muskarac kojem sam ja prioritet. Imam velike planove za sebe i svoju porodicu, zelim putovati, zelim karijeru, kucu koju cu izgraditi sa svojim muzem, zelim setnje, lijepe stvari, kino, koncerte, srecu,smijeh.. Nadala sam se da ti mozes biti dio te buducnosti, ali i ti i ja znamo da je takva buducnost nemoguca na spratu kuce tvojih roditelja, 20 kilomentara od najblizeg gradica. Postujem odakle ti dolazis, ali vise postujem kuda idem. Ostavio si me samu u nepoznatom gradu kako bi otisao kod svoje mame. Ja to ne nazivam brakom, i nisam to zasluzila. Ti ocigledno nisi zreo za brak, i misljenje tvojih roditelja je bitnije od toga kako ce se tvoja supruga osjecati, a u mom zivotu nema mjesta za to. Mozda postoji neko ko ce se zadovoljiti da zivi na spratu te kuce, i da nikad ne bude prioritet, ali taj neko nisam ja." I tako mu to posalji- to ce mu datido znanja da ne trpis bilo sta, a ujedno mu dati sansu i da se vrati tebi,ali pod tvojim uslovima. Ako to en ucini, vjerujda sebi cinis uslugu sto odlazis, jer onda u njemu nema dovoljni ljubavi, niti postovanja, niti zrelosti.. Bila sam u tvojoj kozi, i bojala se dati mu prostora da razmisli, misleci da nece izabati mene, i nije, dok nisam otisla. Onda me molio, kumio, preklinjao, pratio, plakao.. sve ce biti drugacije, sve cemo mi.. TEKkad sam otisla. Dok te ima na dlanu, sama u nepoznatom gradu, a ne ide nikud iscekivajuci njega, on ti nece doci.. Moras ici, i dati mu do znanja da NECE trpiti. inace te nikad cjeniti nece.. Ja ti necu reci da je za vas dvoje prekasno, ali ako ga volis, i ako te voli, on mora znati da si jedna jaka zena koja ne da da je neko gazi. Ja sam bivsem na kraju oprostila, i sve je bilo super dok su mu njegovi bili an odmoru,cim su se vratili, sve je opet bilo kao i prije.. Kad sam otisla me molio da se vratim, kad sam posve otisla, on je umirao, ali svskiput kad bi mu oprastala, on bipostajao isti.Tek kad sam broj promjenila je shvatio da je ozbiljno,i onda je bas prolupao.. Zaprosio me, plakao, zvao moju raju.. Tad sam vec sebi pocela graditi zivot koji ja zelim, i na kraju mi je bilo i smjesno kako sam ikad mogla da zamislim da se odreknem svih svojim snova kako bih bila s nekim ko nikad ne bi shvatio velicinu te moje zrtve jer sam nema nikakvih snova osim selendre i sprata kuce gdje moze ici mami na pitu svaki dan.UMRLA ih da sam se udala za nejga. Neko ko zeli da bude na selu ne moze opstati sa djetetom grada, i to je tako... Mozda to moze upaliti , ali samo ako on SAM skonta da zeli da bde u gradu. Vrati se u Sarajevo,doci ce on. Ako ne dodje, boli te.. Ceka te tvoja buducnost..
|