Lejla Ka -> RE: Važnost Autosjedalica (19.7.2011 14:20:03)
|
Pippa, na ovoj temi je najviše pitanja vezanih za grupe 0+ i kad se ona preraste, a često je pitanje i da li je kombinacija 0+ i I grupe isplativija od jajeta, pa ako si u mogućnosti isčitaj predhodne postove. Ja ću samo reči da nije istina da djeca jaje prerastu za par mjeseci, da većina djece u jajetu ostaje dok je ne preraste po kilaži (13kg) ili po dužini (što je i kod dugačkih beba rijetko jer se ova sjedalica drugačije prerasta po dužini od onih koje su okrenute u smijeru vožnje), i da većina u njima dočeka da se počne dizati na svoje nogice (9-12 mjesec života) kad je jedino bezbjedno da se dijete počne voziti u smjeru vožnje. Lično iskustvo je da se 0-18kg ne isplate jer su manje od onih 9-18, tako da se najčešće desi situacija da dijete ovakvu sjedalicu preraste po visini, a ne dostigne ni uzrast ni kilažu odgovarajuću za slijedeću grupu koja se veže auto pojasom i onda budeš primorana nabaviti 9-18 da popuniš razliku. Mislim da izbor zavisi od očekivane konstitucije bebe. Ako su bebine predispozicije da bude sitne građe možda vam bude i dobra 0-18, u protivnom i prosječna djeca je prije vremena prerastaju. Iskreno, jaje je definitivno praktična i isplativa sjedalica u izvedbi 0+ (0-13kg) (grupa 0, 0-9kg se prestala proizvoditi, ali poznavajući naše tržište vjerujem da se može naletiti i na ovu grupu). Prvenstveno što se u njoj dijete može iznositi iz auta. 0-18 se fiksiraju u auto, teške su za manevrisanje, a ako nisu montirane isofixom položaj pojaseva veoma otežava stavljanje djeteta u sjedalicu (znam jer sam imala jednu, zato ja toliko protiv ove kombinacije [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image], imala sam i jaje). Puno je praktičnije malu bebu smjestiti komplet kod kuće i onda je samo lijepo montirati u kola nego je u kolima, u skučenom prostoru stavljati u sjedalicu.
|
|
|
|