Mya_81 RR -> RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... (16.9.2011 9:50:21)
|
Helena, evo nasla sam post od jednog tipa koji se bavi pčelarstvom: Pravi med se najprije pozna po mirisu (pčelar pravi će uvijek otvoriti teglu i pomirisati). Neko je naveo konstataciju, da tegla kada se okrene formira lopticu zraka koja ide nagore. To je tačno kod pravog meda fromira se ta loptica, koja mora biti neprekidna i ici kroz centar tegle. Što se tiče kristalizacije : Ona je obavezna kod pravog meda, i kako neko rece gore "med se kristalizira kao šećer, bukvalno zrnca šećera". Apsolutno netačno¨! Pravi med se kristalizira monolitno i kao karamela, od vrha do dna bez prekida monolitnosi i boje. Pčele zavisno od paše donose razne vrste meda. Iako meni su najdraži kadulja i vrijesak (jest da sam Hercegovac), ali mi ipak njih zovemo kraljica i kralj meda. Inace prvoklasni med ja 15 KM , to je normalna cijena na trzistu. Ovo se posebno odnosi na kadulju, a i vrijesak, jer je taj med medju najkvalitetnijim i pčele strašno stradavaju dok ga donesu, a te paše jako manje ima. Jednu stvar jako bitnu sam zaboravio, Kada se pravi med kristalizira, slobodno stavite teglu u vodu temperatura 40 stepeni. Do ove temperature med negubi svoja svojsta uopšte! Ovako dobijete ponovo tečan med, sasvim ispravan. Temperatura preko 40 stepeni, uništava ljekovita svojstva meda. Ovo zadnje, zato valjda i ne treba stavljati med u vruć čaj, kao ni limun... Mi smo negdje s 13. mj. počeli koristiti med.
|
|
|
|