hanabanana -> RE: Ishrana beba od 12 do 18 m... (6.11.2009 11:20:37)
|
Ja leću pravim na više načina. Ako pravim zelenu, potopim je noć ranije. Onda je ujutro isperem, i skuham, bacim tu vodu. Onda u pretisu izdinstam komad pilećih prsa izrezan na kockice, dodam mrkvu isto tako izrezanu, dva krompira izrezana na kockice i onda luk ( crveni i bijeli ) Na to stavim leću, dodam vode koliko treba ( šolja leće, dvije šolje vode ) i skuham u pretisu. Čim prošišti u pretisu, smanjim tem. na najmanje i pustim 20 minuta na toj tem da se kuha. I to je to, bude kao gusta čorba ustvari. Onda, može se praviti kao grah, ali ja uvijek dodam krompir jer leća ima intenzivan okus pa krompir malo ublaži. ( mozete dodati i suho meso, ali ja ne dodajem jer ne dodajem ni u grah ). Crvenu leću nema potrebe potopiti noć ranije, bude brzo gotova. Prodinstam mrkvu i luk, dodam crvenu leći i proso, stavim u pretis, i pustim da se skuha. Max 15 minuta treba. Ako neko hoće da je malo gušća, onda u šolju hladne vode dodam jednu kašiku gustina i ubacim. Od žute leće pravim gustu čorbu. PRvo skuham krilca, sačuvam vodu i skinem meso sa kosti. ONda skuham u pretisu žutu leću ( max 15 minuta ). Kad je skuhana, iscjedim je. U drugoj šerpi istopim kašiku maslaca, dodam meso, dodam leću, i vodu u kojoj se meso kuhalo. Pustim da prokuha, i onda štapnim mikserom izmiksam. Kod posluživanja nekada stavim kockice kruha i pavlaku obavezno.
|
|
|
|