Anoniman -> RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... (27.11.2009 13:05:20)
|
Ja koristim posebne pahuljice za bebe. Instant su, lahko se pripremaju, BIo su (organske), od cjelovitog zrna... Izgledaju kao prah. Npr. Hipp-ove 7-Korn pahuljice (7 vrsta zitarica). Ali rado koristim baby griz, Dinkel (krupnik), Reisschleim (rizine pahuljice), i najcesce zob (ovas) i proso, jer su puni zeljeza. Cula sam da se u Bosni mogu kupiti u DM-u npr. Nestle je za mene prekrizen. Dodaju u proizvode protein kao i Kinezi. Od previse proteina bebama se opterecuju bubrezi. Bebe u Kini su i umrle od otkazivanja bubrega, ali to je druga tema... Dakle, baby pahuljice ne treba da sadrze nikakve dodatke: bez secera!, bez mlijeka, bez kojekakvih vitamina... 1. nacin Oko 100 ml vode treba da prokljuca. U to se umijesa 20 g instant baby pahuljica. Najbolje zicom za mucenje, pa se nece zgrudvati. Dodati voce, svjeze ili iz galoncica. Osnov uvijek moze biti jabuka (100 gr), a onda dodati sezonsko voce prema zelji ili ukusu. Izmiksati. Na kraju dodati malu cajnu kasiku maslaca (sadrzi vitamin D! i u tako maloj kolicini je podnosljiv i za manje bebe) ili veliku supenu kasiku ulja (8-10 gr). Ohladiti do temp. za jedenje i gotovo. 2. nacin Dinstati jabuku i/ili drugo voce u vrlo malo vode na niskoj temperaturi. Oko 5 min. Umijesati 20 gr zitarica. Imiksati. Dodati masnocu. Nemojte kuhati sa masnocom. Unistavaju se vitamini. Jelo ne treba da je suvise tecno. Ako koristite voce sa puno vode (npr. krusku ili dinju), onda smanjite kolicinu vode koju sam dala na pocetku. Isto tako, kolicina vode zavisi od vrste zitarica koje koristite, pa probajte. Kuhati voce ili ne? Zavisi od bebe. Kuhano je lakse probavljivo, ali sadrzi manje vitamina. S korom ili ne? Bolje s korom, jer su svi vitamini odmah ispod kore. Ali bez kore je lakse probavljivo. Ja uvijek koristim jabuku kao osnov, pa onda dodajem sezonsko voce. Tako sam rano pocela i sa borovnicom, malinom. Dodam samo 2-3 kasike propasiranih borovnica (na kraju ne izadje puno kad propasirate) i to ne bi bilo dovoljno za obrok bez onih 100 gr jabuka. A jabuka je tako zdrava. Ovaj obrok se daje kao medjuobrok ili kasnije kao dorucak. Za starije bebe moze se sve gjneciti viljuskom ili malo manje fino izmiksati. Zitarice se mogu pripremati i sa mlijekom, ali to se daje kao vecera. Bjelancevine dajite oprezno i bolje navece. Tada ih organizam bolje probavlja. Mlijeko mozete uvesti odmah poslije navrsenog 6. mjeseca, ali samo do 200 ml, nikako vise i uz to nista vise od mlijecnih proizvoda da se ne poveca kolicina bjelancevina koju unosi beba u toku dana. Zitarice sa glutenom treba davati od 4-6 mjeseca dojenim bebama!!!
|
|
|
|