|
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.6.2014 0:16:57
|
|
|
|
2strawberry
|
Citam zadnjih par stranica teme, i mi smo sad u fazi uvodjena hrane, moj bebac ima 6,5 mjeseci, ali ja sam mu pomalo pocela davati, prvo sokice pa onda par kasikica vocnih kasica, koliko je htio i sa 5 mjeseci, cak i nepunih 5 vise se ne sjecam tacno. Pedijatrica nam je rekla da je prema najnovijim istrazivanjima 4 mjeseca prerano a 6 kasno za poceti sa uvodjenjeem hrane, tako da smo mi oko petog mjeseca poceli pomalo da se navikava na okuse. Nego ne mogu da ne primjetim da sve slijepo pratite tablice i tajminge kad sta treba uvesti, ja nekako to radim spontano, i cak mi je draze slusati nase majke, nego neka nova pravila... Mi smo vec sa 3 mjeseca jeli sve i svasta, a bili smo daleko zdravija djeca od djece danas. Ja kad kazem mojima da nesto ne smiju dati bebi, umiru mi od smijeha.. Pa tako pustim ih ponekad da mu naprave kasice, ne pitam sta su stavili, svekrva mi je doktorica, pa joj zbog toga jos vise vjerujem.. Ona npr. U kasicu stavi domacu tarhanu... Vjerovatno prema tablicama to ne bi smio, ali on je to jeo vec vise puta i nista mu se nije desilo. Takodje jeo je i piletinu i teletinu, od voca - jabuku krusku breskvu.. Povrce - krompir, mrkva, tikvica (ne voli je nikako) blitva-spinat, dala sam mu i plazma keks pomijesan sa jabukom... Jedino mu ne dajem jos nikakvo mlijeko osim dojenja, i ne mislim jos bar mjesec-dva, mislim da nema potrebe... I da, cesto mu dajem i kupovne hapice - frutek ili hipp, cesce hipp - voce i zitarice hapicu smaze dok trepnes. Tako to je otprilike nasa prica.. Doduse, sve lijepo zvuci kad ovako napisem, bilo je tu dosta muke, i jos je ima, cesto se smorim da nesto napravim, pa on nece ni iz par pokusaja, pa bacim.. Al sve u svemu zadovoljna sam. I da, nemamo neka pravila kad i kako jede.. Uglavnom mu nakon jutarnjeg dojenja dam nesto vocno, popije i sokic, takodje dajem mu vodu, onda mu oko rucka probam dati slano bez da ga dojim izmedju tih obroka, nekad mi uspije, nekad nece ni pod razno pa ga dojim oko 4, onda ga u svakom slucaju dojim opet oko 7-8, pred vece mu se opet trudim dati neki vocni obrok, i onda se fino napapa sise oko 10-11 i uglavnom prespava do cca 7 ujutro, ponekad se budi jednom u noci.
|
|
|