|
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 4.10.2013 21:25:26
|
|
|
|
Arminaa
|
IZVORNA PORUKA: Alannah Naravno da je previse.Prema preporuci SZO dohrana se uvodi sa napunjenih mjeseci.Pocinje se sa jednim obrokom,najbolje u jutarnjim satima,kako bi se pratile eventualne alergijske reakcije. Kad je bebac imao 5 mjeseci jedn pedijatrica se cudila kako jos nista nije probao,pa ni sok,dok druge dvije,kao i nasa dr,su bile za dohranu od mjeseci,jer prije toga bebina crijeva nisu sazrela,a beba ni ne sjedi.Mi smo drugi obrok uveli sa 7,5,a treci pred 9 mjesec.Sok je poceo piti( domaci cijedjeni) tk sa 11,5 mjeseci i to mozda jednom sedmicno.Inace pije samo vodu. I nama je pedijatrica rekla da zaboravimo na sokove do navrsene godine dana. Mi smo nekako zapeli na dohrani. Svako jutro pojede zdjelicu prosa s vocem, voce kombinujem (vrtimo se u krug jabuka-kruska-breskva-nektarina-sljiva, ponekad banana), popodne ima mesno-povrtnu kasicu (teletina, mrkva i brokula - ostalo nece da jede), spinat, riza, krompir i palenta ne dolaze u obzir. Pocela sam mu davati mladi sir i jogurt, ali ne znam s cime da kombinujem, pa mu dam iza povrtno-mesne kasice i sve mi pojede - voli sir i jogurt. Zitarice u vidu pahuljica odbija, nece ni amaranth ni quinou, samo proso, proso i proso. Sad cu ponovo krenuti sa pirom (znate da sam napravila lapsus pa mu davala ranije misleci da nema glutena), ludio je za njim, a sutra aBd cu skuhati zumance. Kako se daje zumance, jel 1/4 tvrdo kuhanog, ali koliko cesto? Ako se jos cega sjetim, uredit cu poruku . Pozdrav
|
|
|