|
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 2.9.2010 13:01:55
|
|
|
|
chuci
|
IZVORNA PORUKA: irenaSA Pozdrav svim mamicama...i bebicama, naravno... s obzirom da smo sa cvrstom hranom poceli negdje pocetkom petog mjeseca danas sa punih sest i pol ruckimo jabuku, krusku, bananu, sljivu, breskvu, kajsiju i nektarinu. Malih problemcica imamo sa povrcem. Naime, probali smo mrkvu,krompir,karfiol,spinat, blitvu i tikvice i ama bas nista nam se nije svidjelo. Na sve nasa princeza povraca. Vjerovatno zato sto je prvo probala voce a ono slatko pa ga sada rado jede. Posto nam se neda citati svih 250 stranica a tu su sigurno sve mame napisale zanima nas sta biste nam preporucile sto se tice povrca. Probali smo i hipove kasica ali slabo a vecinom su mjesane sa vrhnjem a nasa Sarah jos nije probala pavlaku? Uopce kada ste vi pocele davati sir, pavlaku i jogurt, kako i koju vrstu? Zanima nas i kako s mesom to jos nismo probali? Voljeli bismo probati i sa zitaricama ali nisam sigurna koje kupiti i koje smije sa nepunih sedam mjeseci? Voljeli bismo probati i sa hapicama ya veceru tipa frutolino, keksolino ali nisam sigurna jeli jos rano? UH! hajmo redom kad kažeš da joj se na povrće povraća, jel to doslovno povrati, ili se tebi čini kao da će povratiti pa odustaneš od davanja? Npr tikvica je prirodno slatkasto povrće pa joj okus ne odudara puno od voća, tako da ne vjerujem da je to razlog zbog kojeg odbija povrće. Probaj kada joj uvedeš rižu i kukuruz da joj ubaciš kašiku Nestle riža kukuruz pahuljica, to su mnoge mame koristile kod povrtnih kašica jer daje bolji okus kašici. Vrijeme uvođenja sve hrane pa i mliječnih proizvoda i raznih vrsta mesa imaš na pdf Uvođenje guste hrane na temi Tablica dohrane. I o žitaricama imaš na tablicama dohrane, a i na posebnoj temi na istom pdf. Uglavnom prvo idu žitarice bez glutena (riža, kukuruz, proso, amarant) pa onda poslije one sa glutenom (zavisno od toga kada odlučite uvesti gluten) a to su ti pšenica (griz), raž, ječam, zob itd. Ja sam svojoj na početku davala Hipp baby rice pahuljice, koje sam dodavala da napravim gušću hapicu i u voće i u povrće. Kukuruz sam koristila u obliku palente, amarant i proso u izvornom obliku kao zrna. Frutolino se pravi s vodom, ostali s mlijekom tako da za davanje ostalih morate prvo uvesti mlijeko. Ja bi još sačekala sa davanjem tih kašica jer je postotak šećera u njima jako visok, a tako mala beba nema tolike potrebe za energijom a i nije dobro za nju. Čini mi se da je oko 40 gr šećera na 100 gr proizvoa, pogledaj na kutiji piše ti. Opet ti odluči da li da daješ.
|