Visnja RR -> RE: Med (7.11.2015 21:14:16)
|
IZVORNA PORUKA: Vanne IZVORNA PORUKA: Emica_sa IZVORNA PORUKA: Vanne Zna li iko kada se smije uvesti maticna mlijec djetetu? I na koji nacin je dajete? med smo probali sa godinu i mjesec dana i bas ga voli,dam joj ujutro jednu kasikicu a ona govori os os daj os (jos jos daj jos) [sm=smiley36.gif] i koliko se maksimalno smije dati kasikica meda djetetu dnevno? ona cim vidi teglu s medom pocne ga traziti... Interesuje me ovo za maticnu mlijec jer sam negdje procitala da to ide malo kasnije,a sad je sezona prehlada pa bi necim da joj ojacam imunitet... maticna mlijec se ne daje djeci mladjoj od tri godine Jos sam negdje tako procitala,ali reko da ipak vidim sa iskusnijim mamama [sm=smiley1.gif] Onda cemo pricekati sa uvodjenjem jos... copy: Med je prije svega vrijedan hranjivi proizvod. Svakodnevna upotreba meda pozitivno utiče na čovjekov organizam i ne šteti organizmu kao što je to slučaj sa većinom lijekova koji se koriste u medicini. Med ne razdražuje sluzokožu digestivnog sistema i dobro se apsorbuje, te brzo oslobađa neophodnu energiju. Za razliku od drugih šećera, brže prolazi kroz bubrege. Treba voditi računa da se med ne zagrijava na temperaturu veću od 60°C, mada je bolje da temperatura bude i niža. Ako koristite med da zasladite čaj, napravite ga, sačekajte da se malo ohladi pa onda dodajte med. Na taj način sprječavate da dođe do uništavanja hranjivih materija koje se nalaze u medu. Također, ne treba pretjerivati sa količinom meda koja se konzumira u toku dana. Preporučena dnevna količina meda za odraslu osobu je između 60 i 100 grama, raspoređenu u tri djela (ujutro, tokom dana i prije spavanja) Preporučena dnevna količina meda za djecu mlađu od 10 godina je 30 grama, također bi se trebalo uzimati raspoređeno tri puta u toku dana. Za sasvim malu djecu se preporučuje u manjim količinama i to isključivo kao zaslađivač.
|
|
|
|