bebano -> RE: Med (8.2.2010 15:17:05)
|
IZVORNA PORUKA: Nerko Vidim da imate dileme u vezi pravog meda, kako ga koristiti itd. Mislim da mogu odgovoriti na ovu temu , jer se tradicionalno bavimo pčelarstvom. Pravi med se najprije pozna po mirisu (pčelar pravi će uvijek otvoriti teglu i pomirisati). Neko je naveo konstataciju, da tegla kada se okrene formira lopticu zraka koja ide nagore. To je tačno kod pravog meda fromira se ta loptica, koja mora biti neprekidna i ici kroz centar tegle. Što se tiče kristalizacije : Ona je obavezna kod pravog meda, i kako neko rece gore "med se kristalizira kao šećer, bukvalno zrnca šećera". Apsolutno netačno¨! Pravi med se kristalizira monolitno i kao karamela, od vrha do dna bez prekida monolitnosi i boje. Pčele zavisno od paše donose razne vrste meda. Iako meni su najdraži kadulja i vrijesak (jest da sam Hercegovac), ali mi ipak njih zovemo kraljica i kralj meda. Inace prvoklasni med ja 15 KM , to je normalna cijena na trzistu. Ovo se posebno odnosi na kadulju, a i vrijesak, jer je taj med medju najkvalitetnijim i pčele strašno stradavaju dok ga donesu, a te paše jako manje ima. LP nadam se da sam pomogao Hvala puno, korisne informacije [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image].
|
|
|
|