Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi 31.1.2009 9:29:11
bezelye
U procesu pravljenja jogurta, pavlake i sira (dakle kada mlijeko "kisne"uz pomoz bakterija) dolazi do drasticnog smanjenja kolicine laktoze. Kazu laktoza se razbija. Znaci ovi proizvodi se ne mogu porediti sa cistim kravljim mlijekom. Sto se tice masnoce, nama smeta holesterol a bebama je jako potreban. Pa i majcino mlijeko je jako masno a bebe uzivaju. Znaci bebama samo punomasni jogurt, a nama light Nama je pedijatar na prosloj kontroli napomenuo da u kasice koje spremamo kod kuce obavezno dodamo malo putera jer je izuzetno vazan za razvoj nervnog sistema.
Jos nesto. Majke koje pocinju sa uvodjenjem kravljeg mlijeka, samo pasterizirano mlijeko (UHT) dolazi u obzir . Ne postoji niti jedan "kucni" postupak koji cini svjeze mlijeko sigurnim za djeciju upotrebu. Isto vazi i za puter, samo od pasteriziranog mlijeka. Bez obzira koliko mi volimo svjeze mlijeko (pa fino prokuhati i skinuti onaj fiiini slatki kajmak) i koliko je ono ukusno za nas, ono nije za djecu. Isto vazi za domacu pavlaku, nazalost.
RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi 1.2.2009 21:52:02
Anoniman
Ja sam pocela davati pavlaku, jogurt i mlijeko. Svega po malo, u hapu ili od mlijeka pravim hapice. Do sad sam prokuhavala mlijeko, da li vi prokuhate mlijeko ili samo ugrijete ? Mislim na mlijeko tetrapak.
RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi 1.2.2009 21:55:52
bebano
Maida vidim da je tvoj Davud malo mladji od mog Luke, a ti si mu vec pocela davati mlijeko iz tetrapaka. Pa od kada se ono smije davati, ja nemam pojma. A i mene zanima jer ne dojim nego mu dajem AD. Zar im nije jos rano? A pavlaku i jogurt sam mu pocela davati, sto rado papa i pedijatrica mi je rekla da smijem i mrvicu putera.
RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi 2.2.2009 16:07:29
Suzana
Juče sam prvi put dječacima dala žumance - manje od pola im ubacila u teleću supicu za povrćem, znači pojeli su manje od 1/4... Za sada sve OK i nadam se da će tako i ostati. Narednih 7 dana im ne bih trebala davati više, zar ne?
Bebano, ja puter odavno ubacim u neku slanu verziju ručka, ne uvijek, ali ponekad, kada ocijenim da im treba dodatne masnoće, ili u puru ako ne stavim maslinovo..
RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi 3.2.2009 10:52:53
haidy
Ja puter uvijek ubacim u slanu kasicu. a od skoro sam pocela da dajem pavlaku i jogurt. mlijeko iz tetrapaka od prije sedam dana koristim kad pravim mlijecne kasice. a zumance sam dva puta davala, jednom kuhano, drugi put ispeceno na mlijeku. a interesuje me kako vi zumance ubacite kad kuhate hranu, je li ga prethodno skuhate li ona zivo
RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi 3.2.2009 11:05:41
jasmina_mm
IZVORNA PORUKA: hanabanana
Koliko puta doji u toku dana ( uključujući i noćne podoje )?
Ukoliko imaš više od tri podoja, on vjerovatno unese u sebe količinu od 300 ml tvoga mlijeka, što nije malo za taj uzrast.
Ako misliš da ipak unosi malo mlijeka, jesi li probala da mu daš sutliju? Napraviš puding? Ili napraviš hapu ( 150 ml običnog mlijeka + dva petita + voće - jabuka izrendana, banana, kruška, nektarina u ljeto )?
Jesi probala da mu daš adaptirano mlijeko?
hanabanana on doji vise od pet puta na dan to je sigurno, ali to nisu vise oni podoji kao dok je bio manji. Najduze doji pet minuta i to je to. A sutlije, puding i hape sve sam to brobala, pa i razna lina i pahuljice - nista nece....
E adaptirano nisam ali mogla bih pokusati svejdeno hvala na savjetu
RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi 3.2.2009 11:06:26
jasmina_mm
IZVORNA PORUKA: ElmaB
Jasmina, slobodno mu mozes u obicno mlijeko dodati malo Neskvika ili nesto slicno. Pokusaj, mozda bude htio. Ili mozes mu staviti jednu kasiku cokolina u casu mlijeka! Nece se zgusnuti, tako da ce moci popiti!
elma probacu i ovo sa nesquikom i cokolinom jos mi je to ostalo ili da probam adaptirano mlijeko...
RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi 5.2.2009 12:13:56
mamyca
Ja sam bas nedavno dala Hamzi i jako mu se svidio .a sad razmisljam da mu dam Jogobellu,jeli je iko davao djetetu ovog uzrasta?Jucer sam je ja jela,a on mljackao samnom ,pa sam mu dala dvije kasike i nije odbio,pa sad kontam da mu i to dajem.Sta mislite?
RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi 5.2.2009 12:45:22
Suzana
I ja nisam za davanje industrijskih jogurta bebama - radije bih im pravo voće pomiješala sa običnim jogurtom, što ću i praktikovati. A kažu da su ZOTT-ovi voćni jogurti (Jogobella) puni aditiva - iako priznajem da su ukusni i da ih i sama vrlo često jedem.
RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi 7.2.2009 16:42:01
adannn
IZVORNA PORUKA: mamyca
Ja sam bas nedavno dala Hamzi i jako mu se svidio .a sad razmisljam da mu dam Jogobellu,jeli je iko davao djetetu ovog uzrasta?Jucer sam je ja jela,a on mljackao samnom ,pa sam mu dala dvije kasike i nije odbio,pa sad kontam da mu i to dajem.Sta mislite?
Ja svojoj Nejri dajem voćni desert Hippov za djecu a dajem joj i voćne jogurte koji su bez konzervansa i super su dobri samo ne znam kako se zovu trenutno ih nemam...A ako Hamzić hoće slobodno mu daj,i ja sam Nejri davala i jogobelu ali je ovaj jogurt duplo bolji i gušći Ljubi nam Hamzu...Sad će njima uskoro rođendan
RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi 7.2.2009 16:54:18
adannn
Pa u svim većim trgovačkim centrima,evo pošto si iz gračanice a ja sam nonstop tu,možeš vidjeti u Etni ili Bingu....gdje su hapice i sokovi hipp tu je i voćni desert eto baš tako piše i stvarno je lijepog ukusa,Nejri se sviđa...Ljubi svoju pahuljicu
RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi 7.2.2009 19:43:47
mamyca
Znam na koji hip desert mislis,i Hamza ga jako voli,a mogu ti reci ni mami nije ruzan .Danas sam mu bas dala jogobellu sa breskvom,pojeo je pola,a ja pola ,svidilo mu se pravo.
RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi 7.2.2009 19:48:31
andji
mamyce i sergej jede voćni jogurt,ja ne vidim problem....i kad bi mu pravila sa voćem i dodavala onaj obični jogutr,opet je to isto...i onaj jogurt se industrijski pravi baš kao i voćni,ali opet ko kako želi naravno,Sergej pojede po čitav mali,a nekad mu udrobim hljena(one sredine u njega)i to pojede,to ga drži malo više i sitije je
RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi 10.2.2009 16:10:37
kana
Tariku vec odavno,od 8 mj dajem jaje a mlijeko( 3,2) sam pocela i ranije.Voli i pavlaku ,ali nista kao cijelo jaje na mlijeku :) Naravno topa je neprevazidjena:)