Idina mama -> RE: Jaja, mlijeko i mlijecni proizvodi (19.9.2010 13:41:02)
|
IZVORNA PORUKA: Hanady RR IZVORNA PORUKA: myb@by IZVORNA PORUKA: Idina mama Zavirih u kutak gdje razgovaraju o uvodjenju hrane za malo starije bebe od 18-24 mjeseci. I primjetih da ima puno mama da kazu nece mlijeko i mlijecne proizvode. Ne cudim se. Toliko se izbjegava kravlje mlijeko da na kraju djeca nece da ga piju, a jos se time poveca rizik da djeca dobiju nepodnosljivost laktoze (pazite, alergija i nepodnosljivost nisu isto). Evo, o cemu se radi. Tacno je to da su posljednja istrazivanja pokazala da bebini bubrezi ne mogu podnijeti bjelancevine, pa zato prehrana mora biti siromasna bjelancevinama (do oko navresene godine dana kad beba ima 80% sposobnosti odraslog covjeka da preradi bjelancevine). Medjutim, nije samo mlijeko izvor bjelancevina, ima i gorih namirnica. Postoji alergija na mlijeko, ali nije nista cesca od alergija na bilo koju drugu vrstu namirnice. Prema tome, ne bismo trebali dati cak ni mrkvu, ni krompir,... Ipak, zbog bjelancevina, ne treba pretjerivati sa mlijekom. Medjutim, slobodno pocnite sa kravljim mlijekom nakon navrsenog sestog mjeseca do 200 ml dnevno. Dakle nema problema ako ne prekoracite kolicinu od 200 ml. Sa sirom sacekajte. Ima vecu koncentraciju bjelancevina (koliko sira mozete dobiti od 200 ml mlijeka?). Sto se tice laktoze. Majcino mlijeko je 90% laktoze. Ove formule su napravljene na bazi kravljeg mlijeka i pune su laktoze (da imitiraju majcino mlijeko). Prema tome, nase bebe uveliko podnose laktozu. Medjutim, sa odrastanjem ljudi gube enzim laktazu i ne mogu vise probaviti laktozu. Dokaz su neki azijski narodi koji ne jedu mlijecne proizvode. Mi u Evropi jedemo mlijecne proizvode, pa se lucenje laktaze nastavlja. Ukoliko beba prestane uzimati mlijeko (laktozu) izgubice enzim i dobice nepodnosljivost... Inace, silni clanci da kravlje mlijeko nije dobro finansirani su od proizvodjaca djecije hrane, koji gube posao od kada smo se vratili dojenju koje i jeste najbolje. Zbog toga takve clanke citajte izmedju redova [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Sa ovim se slažem milion posto. Iskreno, mislim da nikada prah ne moze biti zdrav kao obicno mlijeko [sm=smiley1.gif] . naime poznato je da manje masno mlijeko dovodi do anemije kod dijece... to nemojte pokušvatai se bi da dokažate....vjerujte svaki pedijatar to će vam potvridit. Ako već dijetetu nakon godinu dana nemate mogućnost uvođenja mlijeka domaćeg poznatog kao najmasnije onda nastavite sa AD...jer tetrapak mlijeko 3,2 i 3,8 bvrlo lako do anemije mogu dovesti. a anmeija teško se liječi....pogotov kada djetetu ne možete dati dosta preparata i hrane potrebnh za sprečavanje iste.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Mozes li mi, molim te, objasniti kako mlijeko sa 3,2 % masnoce moze dovesti do anemije. Ja znam da opcenito ne treba davati nemasnu hranu, jer beba treba energiju, a i masnoce su potrebne za razvoj (npr. repicino ulje sadrzi omega 3 masne kiseline koje su nophodne za razvoj mozga i nervnog sistema), ali ovo sa anemijom mi je nepoznato.
|
|
|
|