jasmin -> RE: sunet muškog djeteta (24.5.2010 10:39:06)
|
IZVORNA PORUKA: amanullah IZVORNA PORUKA: malosunce POZDRAV I nas isto ceka ta muka kao i tebe.Po literaturi koju sam pribavila pise da netreba sunetiti prije 1 godine zivota ,a takodjer se savjetuje 2 godina kao bolja solucija.Tako da mislim da nisi pogrijesila sto si cekala. A naravno da je bolje ici kod doktore nego da ti dolazi kuci tamo neki ko zna sta bi uradio zamisli da nesto krene po zlu .To se inace radi u lokalnoj anesteziji.Oporavak je 3 dana uz primjenu masti koja se maze. toliko ja znam ja ne znam koju si literaturu čitala, no sunet po Islamskoj literaturi bi se po pravilu trebao obaviti 7. 14. ili 21 dan u vrijeme akike izvor ( ukrasi novorodjenceta) ibn qajjim ! No nije problem obaviti i kasnije ako niste u mogućnosti ! Najbolje za dijete je upravo ovaj period dakle 7 dan,14 ili 21,s tim da je 7 u prednosti.Najbolje ga dijete podnosi,jer fizicka bol nije toliko jaka kao kad dijete pocinje raspoznavati oko sebe,pogotovo nakon godinu.Ali,ako se vec nije tad,onda se uradi poslije,kao sto smo mi npr.sa 2.5 mjeseca.Ako budem imala jos sinova,bice to ranije insaallah,jer sam kroz sunecenja u nasoj porodici vidjela da je najbolje prosao sestrin djecak kad je osunecen sa svojih 9 dana.Sve je bilo ok hvala Bogu.
|
|
|
|