rose
|
IZVORNA PORUKA: rose nisam htjela pisati porodjajnu pricu ali me ovi vasi postovi natjerase da i to uradim svoj porod sam zamisljala kao porod u kadi, isla na vjezbe za trudnice, nisam osjelaca strah, trudnoca uredna, ja sebi najljepsa, bez imalo mucnine a termin mog poroda je bio 7.11...dr. mi je govorila kako je beba sitnija pa eto mozda i zakasni a ja sam se potajno nadala da ce se roditi na moj rodjendan, 15.11., medjutim ona je ipak htjela samo svoj rodjendan ...vec kad sam presla termin, redovno sam isla na ctg, svaki drugi dan, oticala sam vec od 17-e sedmice pa je sreca da je vrijeme bilo prelijepo a ja mogla stati u svoje sportske cipele koje sam potpuno razvukla, u 9-om mjesecu mi je skocio pritisak pa smo to kontrolisali tabletama...9.11. me dr. masic pitao "imas li ti namjeru poroditi se ove godine?" misleci da sam otvorena jedva 1 prst a vec 12.og sam ga pitala misli li ovo moje dijete uskoro i rekao je moglo bi za dan-dva (a ja posmislih kako ce ipak na moj rodjendan )...mislim da sam vec bila 2-3 prsta otvorena, poslije pregleda sam otisla kod muza na posao, popila kafu i sok od jabuke i lagano kuci...svladao me umor kao i proteklih dana te sam zaspala. on je dosao kuci oko 5 i spremao nam nesto za jelo i kad je klopa vec bila gotova, okrenula sam se na drugu stranu i osjetim kao da sam pisnula ustala sam do wc-a i nakon obavljenog posla, skontam da posao jos nije obavljen i da ja curim bez kontrole , skontam da moram ici jer mi je pukao vodenjak, kazem muzu i on je u sekundi bio spreman a ja sam ipak morala skinuti sminku koja je ostala od tog dana , u to je nazvala moja mama i kazem joj da mi je pukao vodenjak te da idem u bolnicu...stigli smo za par minuta, ja bez bolova, presvukla se, ctg, dr. drljevic dezurni pregleda me i kaze lezi nece ovo jos, te tako se vratim u sobu...iskoristim sto me ne boli da zajedno disem s jednom trudnicom koja je vec bila u velikim bolovima, da joj malo masiram ledja, kazem muzu da mi donese nesto za jelo i citanje...elem, pored mene tu je bila jos jedna bez bolova...uskoro se ta koju sam zatekla u bolovima i porodila...5 minuta nakon sto je otisla u salu...onda u sobu dodje jos jedna, ekspresan porod, pa jos jedna i kod nje isto...skontam da je kljucni momenat kad ih odvedu u salu i tada je sve brzo gotovo...polako me pocinje stezati oko ledja...ne znam koliko je sati ali mislim da je vec negdje 9,10...ova preostala trudna cimerka i ja disemo na smjenu, samo sto jednoj prodje kontrakcija, drugu uhvati...bio je red set___anja, red disanja, pa lezanje i cuvanje za sipke, disanje...dok ne odvedose i nju...za 5 minuta se culo da beba place...sada sam u sobi sa 4 tek porodjene zene...sada se samo ja cujem...mislim da me vec malo stid jer ovo moje traje i trajeee...u neka doba je i babica dosla, masira mi medjicu, slusa ctg...a u momentu kada ja vec klonem, i srce moje princeze se usporava i vec me strah da ce joj se nesto dogoditi, oni se sale...pricaju o torabiju samo da ne zaspu, vec je kasno ali ja nemam predstave koliko je sati, sestra mi vlazi usne vodom i govori mi da napone predisem...a to je tek bilo tesko za odraditi...u neka doba sestra mi govori da idemo u salu...ja sretna jer znam da je sve gotovo za 5 minuta...znam, tako je i njima bilo...ustajem, idem do sale, penjem se na sto, dr. je tu...cekam napon, guram, nista...opet napon, guram, ovaj put se on laktom naslanja na moj stomak, nista...vec me panika hvata, bojim se da ne uzmu vakuum ili forceps...ova moja se zainatila i ne izlazi...kontam sto me ne recnu vise, dr. mi kaze hajde da ovo odradimo, nemoj da sada moramo carski raditi...napon, lakat na stomak, blago peckanje i moja princeza zakmeca u 04.35 ujutro, 13. novembra, sva bijela od verniksa...nose je da je obrisu i gledam, cesljaju joj kosu vec u prvoj minuti zivota ...umotaju je i stavlaju u box a ona otvorenih okica, suti i zmirka ljubav na prvi pogled u medjuvremenu mi dr uzima uzorak za maticne celije i pokazuje ga...ide radjanje posteljice...a ova iskidana sva...kaze dr. treba li revizija...e sad vec trazim anesteziju ako je misle raditi...elem babica je poslaga nekako i vide da ne fali nista...sivanje, boli...kaze babica, disi kao kod trudova...predisah i to, na trenutak mi moju princezu dadose u ruke...preslatka je i lici na tatu...idemo u sobu...konacno i ja se pridruzujem svojim cimerkama s osmijehom ..u sobi tiho...cak i njihove bebe koju se vec tu s njima se ne cuju...slijedi lezanje od dva sata koje sam prekratila slanjem sms-a muzu, roditeljima i prijateljima...nastavak sms-a s muzem da ne bih zaspala...nakon 2 sata mi je donesose, zovem muza i opisujem mu je, govorim mu da lici na njega, ona spava u mojim rukama a ja se pitam sta sad da radim, kako da se brinem o njoj...elem nekako se snalazimo i od toga dana je pocela nasa avantura i traje vec slatkih 3.5 mjeseca usput...da imam porodilsjko od godinu dana i malo vise pomoci oko bebe...ja bih vec planirala drugo dogodine....moj porod koliko god u tim momentima mi se cinilo da traje dugo, zapravo nije bio ni bolan, ni traumatican ili sam ja to sve zaboravila najlogicnije mi je napisati drugu odmah nakon prve,,,usporedbe radi dakle poznajuci sebe, znala sam da se moja druga curica nece roditi na termin vec koji dan poslije...tj mozda je postojala mala sansa da pozuri jer je druga..al nisam puno vjerovala u to...racunala sam da ce se roditi ne 14 augusta kako mi rekose...vec tu negdje 20 augusta... dan prije termina sam bila na pregedu gdje je dr. vec drugi put konstatvao da je beba visoko i da nece jos...da dodjem na ctg u subotu da prate preko vikenda i u ponedjeljak da se javim drugom dr, jer ovaj prvi ide na godisnji...dodjog suotu, ctg uredan, naruce me u nedjelju...ctg uredan...u ponedjeljak na UZV savrseni uslovi, plodove vode dovoljno, posteljica dobra, protoci uredni...zakljucak moze ona jos (3 dana preko termina)...kontrola sutra i pregled...kako kuci vec imam jedno dijete nekako sam mastaa da moj porod pocne tako sto cu doci na kontrolu gdje ce dr konstatovati da sam vec otvorena prilicno i zadrzati me...zanimljivo to se i desilo u utorak....na kontrolu, par sati cekanja...pregled kaze dr 4-5 cm, ostajes ...mene nista ne boli...ima li jepseg osjecaja da se nesto desava da sam na poal puta a da me nista ne boli!!! muz donese stvari, ja na patologiju....jedva cekam veceru jer krepah od gladi...to je bila najukusnija buranija ikad...pregled na patologiji otvorena 5-6 cm...napredujemo a ne boli!!!...kaze dr busim ti vodenjak za pola sata...a ja u medjuvremenu se minglam sa zenama...njih boli a mene ne...zao mi ih al mi drago zbog mene...ja napredujem kako sam zeljela ....nakon sat i po...kaze dr hajde ti u salu...jos me nista ne boli al on valjda zna...elem dole pregled 7 cm se pretvori u 9 cm...bez bolova...skopcase me na ctg, lezim na boku i tek sada kao nesto bolucka..ja disem...buse mi vodenjak...i nakon minute prvi veliki bol koji jedva predisem...dr je negdje otisao....nakon minute drugi koji vec ne mogu predisati vec ga "uhcem" ...rastrcase se, doktorica trci....treci bol...beba gura...vbaljda se spustila cim je vodenjak probusen...postavljaju sto u polozaj za radjanje...imam dozvolu da guram...kazu vide glavu...vjerujem im jer mi kazu da beb ima kosu...nema sanse da ja rodi celavu bebu ...guram do iznemoglosti...gls ne pustam al guram...govore m akko me nisu sjekli samo sam malo pukla i cestitaju...cujem sukciju nosa i grla i moja beba place iz petnih zila...urla i ne zatvara usta ...nije tiha ko seka ...kasnije ide ono starndardno posteljica, par koncica i oporavak..al je ovaj put moj porod trajao cca 15 minuta...ne racunam ono otvaranje jer nisam to ni osjetila , moja cura br. 2 se rodila 18.08 u 21,53, 4 dana nakon termina, nije mamu namucila sekunde, da mi je ziva i zdrava puno godina zajedno sa svojom sestrom ovaj put sam se porodila na GAKu i imam samo rijeci pohvale za sve, ljekare, medicinsko osoblje, njihove reakcije i djelovanje, cistocu objekta, ljubaznost i profesionalnost....i najvaznija stvar...nikom marke nisam dala da bih dobila neki poseban tretman
< Poruku je uredio rose -- 23.8.2015 15:43:45 >
13.11.2010. u 04.35, docekali nasu princezu, nas ponos i srecu najvecu :))) 18.08.2015. u 21:53 docekali nasu princezu br 2, garavu malu lavicu :))
|