canim
|
IZVORNA PORUKA: aazra Ovisi ako to volis...ja sam se bavila nekad "oriflameom" ali dok sam studirala i kad mi je zadavoljavajuca zarada bila i ostvariti neku proviziju i kupiti sebi kozmetiku...kad sam prestala, tj. smanjila koristenje kataloskih proizvoda tad me to i prestalo zanimati, mada narucivala sam jos neko vrijeme...Ali bila sam u situaciji "pucanja" prijateljstva zbog neuclanjenja, ili pravdanja osobama koje sam smatrala bliskim zbog necega sto ne zelim...tako da ja sebe nikad ne bih mogla zamisliti u tome, jednostavno vaznije mi je prijateljstvo (znam da zvuci otrcano) i ne bih mogla ubjedjivati bliske osobe da mi kupuju proizvode ili se uclanjuju ako one to ne zele...mada sve je to dio marketinga i "poslovne strategije" vecine koja se time bavi. Ja takodjer nemam stalni posao, imam neke hobije koji su vezani uz umjetnost, knjizevnost, od toga slabo da se moze zaraditi, obogatiti ali osobu ispunjava kada se bavi onim sto voli, tako da... ..zaista nije fraza kada se kaze "slijedi svoje snove, nista ne mozes izgubiti osim vremena, koje prodje svakako" Meni je super posao proizvodnja zdrave hrane, to je danas na cijeni i uvijek ces naci kupce (bez puno ubjedjivanja), makar da je u pitanju ajvar, ili neki domaci sirup, cajevi...za osobe koje znaju i imaju mogucnosti za uzgoj bilja p Pa ti si prodavala kao student i koliko vidim tvoja ciljna grupacija su bili tvoji bliznji, sto je meni besmisleno, nemozes ti u prodaji vuci za rukav bliznje da ti kupuju ono sto im ne treba, u tom slucaju sta ti je bitnije dali taj novac ili oni i svakako da ce tad doci do nesuglasica. Neko ko se bavi kataloskom prodajom ako misli bilo sta zaraditi od te prodaje cilj mu moraju biti osobe koje imaju redovnu platu a nemaju puno vremena da setaju po prodavnicama, dakle sve one po drzavnim ili dobrostojecim firmama koje su tako reci "zarobljene" u kancelarijama/radnim mjestima i koje ce sigurno od dosade prelistati katalog i naruciti koji proizvod. Ja dok sam radila meni je jedna zena stalno donosila kataloge oriflame i avone, niti je znam, niti me je interesovala, ali na poslu sam imala dovoljno vremena da prelistam, procitam sta ima i narucim sta mi se svidja, sto inace nebih sigurno uradila a otkad ne radim nisam ni jednom narucila nista jer nemam od koga a s druge strane imam dovoljno vremena da obilazim prodavnice, tako da mi kataloski proizvodi i ne trebaju. S obzirom da je bebana radila u prodavnici 7 godina, pretpostavljam u prodaji, njoj prodaja kataloskih proizvoda nebi trebao biti problem. Vjerovatno zna da ako zaista zeli prodati proizvod mora znati sve karakeristike istog (ovo se ne odnosi na granap jer te tu slabo ko sta pita) ponuditi samo katalog nekad nije dovoljno, prodaja je prica, prica i samo prica Ja se nisam bavila nikad kataloskom prodajom ali jesam prodajom i jesam ucila o tome jako puno, sto iz knjiga sto iz svog i tudjeg iskustva.
|