AAvalon -> RE: Kariotip (16.4.2014 15:11:42)
|
miks, kariotip je koliko ja znam poprilicno skup. cinjenica jeste da kod nas vjerovatno rade osnovne analize (aneuplodije tj. broj hromozoma i sl.) dok u inostranstvu rade i naprednije (delecije, translokacije i sl.). ako se dobro sjecam, ti imas jedno dijete, ti i muz imate uredne kariotipe (barem po ovom nasem nalazu). ne mora znaciti da ti je kariotip razlog dva gubitka. prvi je mozda bio radi trombofilije, drugi radi necega drugog. naravno, nagadjam, ali samo ne zelim da se nakacis na jedan razlog. i na kraju krajeva, ako je problem u kariotipu, tu nema lijeka, nemas drugog izbora nego ili pokusavati u nadi za dobrim ishodom ili eventualno otici na IVF sa PGD-om, i tu ti nije garantovano da ce testiranje naci genetski problem. trebas razmisliti da li imate sredstva i volju za takvo nesto. a sanse za pozitivan ishod su statisticki iste i sa jednom i sa drugom metodom. trebas shvatiti da je kariotip samo pogled na CIJELE hromozome, ne daje nikakve informacije o manjim promjenama tipa tackastih mutacija koje mogu biti pogubne, vec samo informaciju o cijelim hromozomima. ako je kariotip uredan, to ne iskljucuje genetske aberacije i anomalije. to je jako povrsna informacija, i sa njom ne mozes puno. ja se na tvom mjestu ne bih puno zamarala trazeci kariotipizaciju po inostranstvu, pokusala bih se oporaviti psihicki i fizicki i eventualno potraziti bolje ljekare za tretman trombofilije. zelim ti sve najbolje, a ako ti bude trebala dodatna pomoc oko kariotipa u inostranstvu, i to cemo se potruditi da ti pomognemo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
|
|
|
|