Gigana -> RE: Aditivi u ishrani bebe (15.1.2009 15:38:23)
|
ja ću svom djetetu svakako napraviti sendvič od sira i salame, ali ću mu uz to dati i neko povrće ili svježe voće, i mislim da je to zdravije i bezazlenije sto puta od pokušaja da ga isključivo forsiram na "zdravu hranu" koja uključuje integralne žitarice, soju, proju, maslinovo ulje, lanene sjemenke, i raznorazne ćarlame kojima nas trgovci obasipaju svakodnevno, pa da me dijete sutra pita: "Mama, a zašto ja ne mogu jesti kao svi drugi", ili "Kako to da druga djeca u školi jedu sendviče, a ja jedem travu sa integralnim brašnom", i da ga gledam kako je željan da se najede nečega što mu je zabranjeno. (iz iskustva govorim ovo, jer sam imala priliku da gledam dijete kojem njegova mater ne da da jede ništa od "nezdrave hrane", dijete koje ne jede ni monte, ni slatkiše, ni ćevape, ali baš nikad, i koje je jedne prilike bukvalno zaslinilo nad ćevapima čovjeka koji ih je jeo da je mene prosto bilo stid, nisam mogla da vjerujem da je on toliko bio željan tih ćevapa, da ste samo vidjele kako su mu se zjenice raširile i oči zasjale kad mu je njegov tata krišom kupio peticu da pojede uz obećanje da to ne govori mami). Dakle, smatram da su sve ove navedene "ćarlame" ok, ali sve umjereno, dakle ne želim da mi bude željan ičega, trudiću se da mu dajem kuhanu hranu, voće i povrće, ali svjesna sam da ne mogu pobjeći od salame i sira (jer ih i sama konzumiram), tako da će kad tad i to doći na red. Opet kažem, u životu treba biti umjeren u svemu, pa tako i u ovome. To je moje mišljenje.
|
|
|
|