ewica -> RE: Živjeti u vjeri (29.12.2008 0:30:13)
|
Draga teta Berta, U mojoj zemlji 98% stanovnika su katolici, poljska je uopste katolicko-konzervativna zemlja.Ja sama ne znam da li vjerujem u Boga,polazim iz katolicko-ateisticke porodice, krstila sam se u pravoslavnoj crkvi, ali jos ucijek trazim-yza sada sam sklonija tvrdnji da Boga nema. Stav Vatikana i kaolicke crkve uopste oko kontracepcije,homoseksualizma,vanbracnih zajednica pa cak i Interneta je itekako zaostao i nepravedan.Slazem se sa zabranom abortusa, samtram, da je to ubistvo, ali nikako da shvatim zbog cega katolicka crkva uporedjuje kontracepciju sa abortusom (a bazira na teoriji da pilula ubija plodnost i sl. gluposti). Jedno je vjera, drugo je crkva.Mislim da je svestenistvo napravilo od religije sredstvo koje sluzi da preplasi vjernika-posebno onog zaostalog,neobrazovanog.Poznata je cinjenica da sto manje obrazovana nacija, veci je uticaj religije na sveukupni zivot.-sjetimo se iz istorije krstasa... Crkva ne odobrava kontracepciju ali i ne vodi racuna o djeci koju roditelji napustaju(jer kuci vec imaju njih petoro, jer ne zele dijete...), crkva pomaze jedino sebi, imam osjecaj. Crkva se pocela baviti politikom, sto je katastrofa,jer vjera politici dovodi do zla (npr do rata). Zato draga Berta, ispovjedaj se Bogu, u dusi, On, ukoliko postoji, sve oprasta (ako primimo da je kontracepcija grijeh).Svestenik je isto grijesan covjek kao i svi mi, i ne razumijem zbog cega on bi bilo koga mogao osloboditi grijehova. Kod pravoslavaca (muza,poznanika, prijatelja)nisam primjetila neku posebnu reliogioznost-mnogo od njih ne zna cak ni Oce nas.U crku idu za Uskrs,Bozic,Slavu-i to je to.Jeste da pravoslavna crkva ne odobrava npr abortus, ali nesto nije posebno glasna u iznosenju svojih stavova. I jos nesto-naucnici su izracunali da Hrscanstvo,kao religija u fazi izumiranja, nestace za najvise par stotina godina, jer postoji sve veci uticaj i sirenje Islama.
|
|
|
|