Visnja RR -> RE: Rodini ugrizi (1.11.2012 16:03:17)
|
IZVORNA PORUKA: ToSamJa Ne znam da li je vec bila ova tema,ali evo.. Rodin ugriz! Za mene bio sok! Pa za sve buduce majke da ih malo uputimo. Mozda vecina zna za ovo,a ja eto nisam znala. Rodila sam svoje malo sunce 07.10.2012.god.i prvo sto sam pitala u porodilistu kad su mi je dali : "Sta je ovo crveno na oku?!!" Kaze babica: "Rodin ugriz!",a ja "!?!"..(ne znam sta da kazem..nisam sigurna da li sam je dobro cula [sm=zmeden.gif].) Sad se navikavam na ovaj mali "ukras",kazu da ce proci. Kad???(jedva cekam) Malo sam istrazivala i evo: Kapilarne malformacije Kapilarne malformacije su najcesce, a od njih rodin ugriz (nevus simplex, erythema nuchae). Promjena izgleda kao ružicasta ili crvena makula (u razini kože) najcesce u podrucju zatiljka, glabele, cela, gornjih vjedja ili nazolabijalnom podrucju. Prisutna je kod 40% novorodjencadi. Najcesce se nalazi na zatiljku, 81%, kapcima 45% i glabeli 33%. Rodin ugriz je smjesten u sredisnjoj liniji i nema dermatomsku distribuciju. Ponekad se vidi kao leptirasto crvenilo u sakralnom podrucju. U tom slucaju se savjetuje iskljuciti poremecaje ledjne moždine. Terapija Vecina promjena ne zahtijeva nikakvu terapiju i spontano nestane do kraja prve ili druge godine života. Nesto su dugotrajnije promjene na zatiljku koje mogu trajati i cijeli život. Mogu se ukloniti lasero Drage moje jesu li vase bebe medju ovih 40%? Kad su nestali rodini ugrizi?[sm=smiley13.gif] IZVORNA PORUKA: reallove Zenice,ja imam jedno pitanje..Je li to dodje odmah po porodu ili se moze pojaviti i kasnije..Moja rodica ima curicu,kada se rodila nije bilo nista,ali kada je imala mozda 2,3 mjeseca,pojavilo se na obrazu crveno..Isto jagodica...Sada joj je godina dana i to jos uvijek nije nestalo,ne siri se,ne raste,stoji onako kako je..Kaze da je curicu vodila doktoru i da su joj rekli da se to ukloni operacijom,ali kao curica je jos mala za to[sm=zmeden.gif] IZVORNA PORUKA: Lejla Ka Kod mene su imali oboje. Kči na čelu imala pravo U koje se je upravo tako jako crvenilo kad bi počela plakati. Povlačilo se polako, ali i kad je prestalo biti vidljivo pojavljivalo se kad bi plakala ili bila ljuta. Sin je imao haman šljivu na kapku. Oboje su imali fleke na zatiljku. Sad (ona 8, on 4 godine) nema ničega. Ja sam znala za tu pojavu prije poroda tako da se nisam ni iznenadila ni zabrinjavala. IZVORNA PORUKA: Lejla Ka IZVORNA PORUKA: reallove Zenice,ja imam jedno pitanje..Je li to dodje odmah po porodu ili se moze pojaviti i kasnije..Moja rodica ima curicu,kada se rodila nije bilo nista,ali kada je imala mozda 2,3 mjeseca,pojavilo se na obrazu crveno..Isto jagodica...Sada joj je godina dana i to jos uvijek nije nestalo,ne siri se,ne raste,stoji onako kako je..Kaze da je curicu vodila doktoru i da su joj rekli da se to ukloni operacijom,ali kao curica je jos mala za to[sm=zmeden.gif] Rodin ugriz u principu bude odmah po porodu, tj. on postoji i prije poroda. To što se pojavilo kasnije mora da je nešto drugo.
|
|
|
|