Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Moja starija kcerka ima nepune tri godine, kaskicu drzi u desnoj ruci, nekad pise lijevom a nekad desnom rukom.. A mladja sve desnom.. :) :) Mislim da se ne trebas previse zamarati sta ti tko kaze, to je tvoje dijete i ti ga uci kako mislis da treba.. A cula sam da osobe koje pisu lijevom rukom duze zive i da su vrlo inteligentni.
Evo mene opet ovdje.Danas sam bas poludila dolazi mi dijete iz skole i vidim da bi mi nesto odmah htio reci,pitam ga o cemu se radi kaze on ovako "mama danas je vjerouciteljica rekla da svi pisemo i jedemo desnom rukom,a da se brisemo i cistimo lijevom,sta cu ja sad,ja probao da pisem desnom i neeeeeznam" Jao u meni je sve prokuhalo.Njegova uciteljica je sad bas zadovoljna kako je savladao pisanje slova i brojeva i djetetu bas ide od ruke,nema nikakvih poteskoca i ta vjerouciteljica danas sve pokvari.Mislim da cu otici do nje i ozbiljno porazgovarati s njom.Sta vi mislite?
Ja mislim da bi trebala,ja bih otisla i pitala je zasto to govori djetetu...Mislim stvarno.Sta fali ako je ljevak..I ja sam pa sta..Kome smeta neka ne gleda a ne da daje glupe komentare,svasta...Nadam se da ces uskoro rjesiti taj problem jer fakat nije fer da mu tako govori...
primitivizam moja dinaaa,nista drugo ti ne mogu reci.Ja i moj muz smo oboje ljevaci ali samo pisemo desnom rukom oboje,vjerovatno utjecaj roditelja.Ja i jedem i makaze i noz ma sve radim ljevom rukom sem sto pisem desnom a i mm isto tako.Lana je klasicni desnjak.
Dino, pravac škola, i pokaži im zube, ja sam nekada prije nekoliko mjeseci pisala na ovoj temi, na žalot i dalje neki primitivci iz muževe familije tako se nađu pametni i onako sažaljivo kažu kao jao piše lijevom rukom, a ja kažem nije to jao, nego to je mašala.
I onda im svakom udjelim po komentar da im je bolje da gledaju svoja posla, npr. da posjete stomatologa i slično, a da se ostave mog djeteta.
I svekrvu sam lijepo zamolila da ne forsira Lajlu da piše desnom rukom, jer dijete ne treba sputavati. Pokušala sam joj objasniti na lijep način i izgleda da je upalila.
Znači, treba se boriti protiv primitivaca i pustiti dijete da uživa u djetinstvu.
Ma ko to dira ljevake,ja sam isto ljevak, e sad jos ne bih znala reci,ali kao da su sve prilike da ce i Ajna biti,mene moji roditelji nisu silili nikad da pisem desnom,probalio jesu,ali vidjeli ne ide i isto tako kad sam trebala u skolu rekli su da ne pokusavaju na silu da me odvikavaju, jer su meni centri okrenuti na lijevu stranu...Tako ja bi isto otisla u skolu i prazgovarala sa tom uciteljicom,neznam odakle joj pravo da tako nesto djeci kaze,cisti primitivizam
kakva glupost... svi moji prijatelji ljevaci su izrazito inteligentni i pametni ljudi. ne bih ih mijenjala ni za brdo dešnjaka :). ne vidim da su oštećeni zbog toga. oštećeniji su oni koji misle da drugima uvijek mogu govoriti kako šta treba, bez da znaju reći zašto to tako treba.
mislim da trebas otici u skolu i popricati sa tom uciteljicom. moja beba ima 6 mj, i primjetila sam da sve uzima lijevom rukom, ili ako joj damo u desnu ona odmah prebaci u lijevu. i meni su vec neki rekli da to ne valja da ju ucim da sve uzima desnom, al mene to bas i nije briga. hvala Bogu pa ima ruke! a da mi dodje iz skole i tako kaze da je uciteljica rekla, uh e tad bih poludila
Hvala na odgovorima.Svakako cu otici u skolu i skrenuti paznju toj vjer.uciteljici na njene glupe ispade.On koliko se razocarao sad trazi da ga ispisem sa vjeronauke zbog nje.Inace njegova uciteljica je ok.prosle godine mu je davala dodatnu zadacu samo da bi izvjezbao rukicu i to je super to sam tek kasnije shvatila iako mi je u pocetku bilo malo bezz ali vidjela sam da je to u redu.Sad odlicno pise cak i brzo pise,pisana slova je savladao super i sad ta uciteljica sto im predaje vjeronauku nasla pametovat.A samo njih dvoje djece u razredu su ljevaci pa mogu mislit kako su se djecica osjecala pokusavajuci na silu pisati desnom rukom,ma grozno.
LJEVORUKA DJECA " Prema procjenama 10% stanovništva na zemlji su ljevoruki. Ranije su oni bili izloženi mnogim predrasudama. Ljevoruki ljudi danas su ravnopravni u društvu. Iako nema razloga za drugačije mišljenje, mnogi ipak pokušavaju ljevoruku djecu natjerati na intezivnije korištenje desne ruke. Stručnjaci upozoravaju da takvi potezi mogu dovesti do negativnih posljedica poput psihičkih smetnji, problema u školi a ponekad i probleme sa govorom. Jedan od posljedica forsiranja je i mucanje koje se istina događa u rijetkim slučajevima jer je dijete podvrgnuto pritisku da piše desnom rukom čime gube samopouzdanje. SAVJETI -ljevoruka djecu treba ranije početi učiti pisati - roditelji koji imaju djecu koja se koriste lijevom rukom, trebali bi poticati da što ranije počinju crtati, pisati, da što ranije koriste olovku -djeca koja pišu lijevom rukom imaju manjih problema zato što im je teško pročitati ono što su napisali, jer im ruka zaklanja tekst -vrlo je važno da papir bude postavljen na lijevu stranu stola i da bude pod kutem od 30 stupnjeva, a desna ruka neka se koristi za pridržavanje papira -važno je napomenuti da roditelji ne bi trebali djecu koja se služe lijevom rukom prisiljavati da počnu koristiti desnu ruku, jer bi to moglo dovesti do problema s koncentracijom i rezultirati negativnim psihološkim efektima -kako se ljevorukost lako može uočiti u ranom uzrastu, tako da se promatra kojom rukom dijete uzima igračke i ostale predmete koje žele dohvatiti, najbolje je da ako roditelj ne zna da li mu je dijete ljevak ili dešnjak pustiti samo dijete da se opredijeli kojom će rukom pisati ili kojom će rukom uzeti igračku, jer treba znati da i ljevaci mogu imati jako lijep i uredan rukopis, ali treba samo paziti da ruka treba biti pravilno postavljena pri pisanju da ne zaklanja vidni kut djeteta -ako se pravilno uči ljevoruko dijete od početka pravilno pisati lijevom rukom, pisanje tada nije ništa lošije od djeteta koje piše desnom rukom, samo je drugačija metoda i sam način pisanja, jer oni uzmu olovku u ruku na način da je olovka u istoj razini sa papirom kao i kod dešnjaka -bitno je da kad dijete piše da svako malo podiže svoju ruku, tako da bi i vidjelo što je do sada napisalo a i da kad piše ne ostavlja mrlje na papiru. "
Lidija Varošanec,logoped
Kikica nema izraženu tendenciju pisanja lijevom rukom, niti forsira istu. Sve su joj radnje definisane ka desnoj ruci, od pisanja, uzimanja escajga, do ostalih banalnih radnji. Čak i da ima naviku/potrebu korištenja lijeve ruke, ne bih je sputavala, osim kada je riječ o jelu (čisto iz vjerskih razloga).
Mene je moja mama uvijek ružila zato što i ja uvijke prvo lijevu nogu obuvam i hlače kad oblačim,isto prvo lijeva noga,šta znam..tako mi dođe, a njoj to sve naopako bilo,valda s desna kad kreneš sve hajirlije,valjda.
Moja djevojčica se služi objema rukama, ali mnogo veću kontrolu ima desnom, npr.kad jede prije će prosuti s lijevom nego desnom.
moja djevojčica je 100% ljevak i ja joj nebranim od kada je naučila sam nešto uzimati uvijek je to bilo lijevom rukom tako da sada je počela pisati i sve je lijevom i jede s lijevom
Moj maleni ima nepune tri godine. Cini mi se da ce biti ljevak jer vise forsira lijevu ruku. Pise, sutira lijevom nogom i sl. Voljela bih ga jedino nauciti da jede desnom rukom, medjutim vidim da ne moze pa ga uopste necu ni forsirati. Bas mu jutros kazem hajde pojedi puding desnom rukim a on meni govori ne mama prosipam Volim sto ce biti ljevak jer mu je i deda rahmetli bio ljevak
Moj maleni ima nepune tri godine. Cini mi se da ce biti ljevak jer vise forsira lijevu ruku. Pise, sutira lijevom nogom i sl. Voljela bih ga jedino nauciti da jede desnom rukom, medjutim vidim da ne moze pa ga uopste necu ni forsirati. Bas mu jutros kazem hajde pojedi puding desnom rukim a on meni govori ne mama prosipam Volim sto ce biti ljevak jer mu je i deda rahmetli bio ljevak
e,moja L je 100 postotni ljevak, čak nam je i logopedica napomenula da niti slučajno ne pokušavamo da je učimo na desnu stranu, a i moja r. mama je bila ljevoruka