pocahontas -> RE: Najčešće osipne bolesti kod djece (16.10.2014 7:34:30)
|
IZVORNA PORUKA: jele85dr IZVORNA PORUKA: pocahontas Evo da podignem temu. Naime, već drugi put moje dijete boluje od tzv. Hands, feet and mouth disease ili Bolest dlanova, stopala i usta. Bolest je urzrokovana enterovirusom, obicno boluju vrtićka djeca dobi do 5 godina, mada i odrasla osoba može biti zaražena. Simptomi su: grlobolja i temperatura i dva dana kasnije dijete dobije osip koji liči na kozice u predjelu oko usta, na dlanovima, stopalima tj. tabanima. Osip se moze pojaviti i na koljenima, guzi, laktovima i u usnoj šupljini. Ove virozne lezije u usnoj šupljini mogu biti dosta bolne pa dijete se generalno osjeća malaksalo, odbija da jede i pije. Često se zamjene sa aftama. Liječenje je simptomatsko odnosno nema posebnog tretmana. Bolest nije strašna, prodje bez ikakvog tretmana za 7 dana. Po potrebi se djetetu skida temperatura i blisteri u usnoj šupljini se prskaju propolisom ili tantum verde. Paziti da dijete ne dehidrira i davati mu tečniju hranu ukoliko odbija žvakati zbog ranica u ustima. Mirovanje se preporučuje za vrijeme trajanja bolesti. Ma daaaaj! Pa nisam znala da se može isti virus dva puta bolovati? Zar se ne stvore antitijela pa budeš imun na taj virus? [sm=zmeden.gif] Naime, i moja cura ga je izgleda pokupila... temperatura je išla i do 40 stepeni. Ništa ne jede, slabo pije, i tako nam je od nedjelje. [sm=smiley13.gif] Osipa ima po stopalima, najviše na rubnim dijelovima, te po prstima, zatim koljena sa spoljašnje i unutrašnje strane, laktovi, a vrlo malo i po prsima. Oko usta ima nekoliko ranica, a u ustima nemam pojma šta je, doktorica je pogledala, kaže da je crveno i da ima dosta ranica na grlu. [sm=smiley13.gif] naravno da može, barem ovaj virus se može bolovati više puta u životu..evo moje dijete je živi dokaz, mada drugi put je to bilo u dosta blažem obliku iako ni prvi put nismo imali prestrašne simptome..[sm=smiley1.gif]
|
|
|
|