ametist
|
IZVORNA PORUKA: jasmin IZVORNA PORUKA: ametist Drage ženice kako naučiti dijete da posprema svoje igracake? Mi muku mučimo, vječito nered, i to ne samo u njenoj sobi, nego po čitavoj kući...samo gledam da nogu ne slomim. Još kad naletim na neku sitnu a oštru, uhhh...zaboli me do srca MM nekako nema živaca, on samo jednom kaže mirno, već sljedeći put vika, galama, i naravno N. plače Ja više umorna od smirivanja, nagovaranja, traženja kompromisa, ne vidim konačno rješenje. Jedino podmićivanje pomaže i to ponekad U zadnje vrijeme mi kaze: Nemam ja tri ruke pa da sve sama pokupim, ili: Hajde mama, pola ja pola ti a onda naravno ja kupim sve... Savjet? Ne znam,draga,nista konkretno.Ja sam svoje oboje `zaposljavala` cim su se poceli igrati.I naravno,nisu odmah kupili sve igracke,ali u pocetku jednu dvije,s vremenom vise,a sad sve...I znaju gdje sta ide,kocke u ovu bijelu plasticnu laticarku,posudje u plavu platnenu kutiju (sad je plasticna cvijetna),a ostalo u plavu korpu. To su ove igracke,samo su sad na drugom mjestu. Rijetko se desi da nece da pokupe,ali onda kazem da ide zabrana necega sto vole,pa onda pokupe.A kad pokupe,obavezno kazu:Vidi mama kako je lijepa kuca hehe.Tako je bilo i sa smecem,recimo pelenu i maramicu su,od kako su prohodali,sami nosili u smece.I sad je to vec navika.Ili kad jedemo,sklanjanje sa stola,ono sto su oni u stanju,pa makar jednu casu,bitno mi je da imaju tu naviku,koja ce im sutra u zivotu puno valjati. Draga moja,pokusaj postepeno,u pocetku ti pomazi.Ako ne ide,skloni igracke na dva,tri dana,pa kad trazi,kazi da ce dobiti samo ako pokupi,i ne daji sve igracke,vec dio,dok ne nauci da kupi.Uvijek pohvali dijete nakon pokupljenog,poljubi,a ponekad i daruj,svakako se treba nauciti da i ono daruje nekoga ko mu ucini dobro. Moju N. cuva teta. Teta sve sklanja, cisti i kupi iza nje, iako sam joj rekla da to ne radi....njoj valjda zao da se dijete ne muci. Samo joj pravi "medvjedju" uslugu, no, ne mogu da je ubijedim da bude strozija...Onda moja mama, svekrva, zaove, ma svi joj maksimalno ugadjaju i do sad je naucila da placom obicno postigne sve sto hoce....Dug je put pred nama al' cemo ga preci tebi draga hvala na brzom odgovoru
|