Alma_27 -> RE: Naši trogodišnjaci i četverogodišnjaci (10.4.2014 21:14:46)
|
IZVORNA PORUKA: m.i.n.a. evo i mene po savjet... Moj djecak ima 3 godine i 2 mjeseca....vise od godinu dana ide u vrtic,prve sedmice je bilo drame poslije sve super...zivimo u holandiji i tek sad nekako imamo neko drustvo,ono da smo se udonacili linepo jedni sa drugima...uz to,cekamo drugu bebu brzo mada ne bih rekla da je to dramaticno uticalo na njega... Uglavnom,danas mi teta u vrticu kaze da je njena orocjena da he on izrazito strasljiv,tesko ga je smirit kad dobije,kako oba kaze,panicni napad...npr.prije neko vrijeme je bila obavjest da ce uskoro doci fotograf u vrtic...i ja njemu oricam o tome,otad on samo ponavlja da nema cike u vrticu i da kazem tetama da ciko be slika armana...ili danas npr.ih vodili u zgradu pored vrtica i teta kaze u momentu kad su otvorili vrata da udu on se rako rasplakao,bas iz straha,tako da je ostao sa drugom tetom u svom vrticu....i oredlozila da to naponenem oedinatru,sto sam odmah i uradila i zajazala termin sa dodje kuci ga malo osmatrat... Djelom a mozda i skroz se smatram krivom..her sam orilicno stroga,nekako i njega pidsticem npr.ako ga neko udari ono ma nije namjerno,nece vise..sad sam omrenula pricu da vrati udarac...pokusavam i sebe obuzdat da ne galamim na njega ili da odredim razlige koji su za kaznu jer poslije dana provedenog nor.kuci uvece se desi da ruzim i zasto treba i ne treba... Boje li se vasa djeca...imate li slicna iskystva[sm=smiley13.gif] naravno da se boje svega i svacega i da prolaze kroz razne faze. Ako je kratkotrajno, nema brige sta god da je. No, ako duze traje ili ako su bas vaspitacice primjetile (ipak one godinama rade s tako malom djecom pa valjda znaju sta je uobicajeno), onda mozda provjeri s jos nekim strucnim licem npr., pedijatar, pedagog i sl. A sto se tice te galame, i sama si vidjela da je do tebe. Radi vise na sebi i vise vremena sebi posveti. Njemu je bitnije da mama odmorna i zadovoljna pa makar ga neko morao cuvati dok mama ode na fitnes, mazasu, kafu nego da je mama stalno tu al da je ljuta, stroga i da galami. Ako ti nisi sretna i opustena, nece ni on biti sigurno [sm=smiley1.gif] Mnogo mama prodje kroz tu fazu...
|
|
|
|