Lejla Ka -> RE: Četeresnica/babinje (13.6.2013 10:21:55)
|
Ja mislim da je taj običaj vrlo logičan i utemeljen. Kao i svaki običaj kojem se ne vidi porijeklo, razni ga ljudi tumače na različite načine. Žensko tijelo potpuno sazrijeva u prvoj trudnoći i periodu nakon nje. Neki naši organi, kao dojke na primjer, konačno završavaju svoj puni razvoj tokom prvog dojenja. To znači da je trudnoća sasvim prirodno, fiziološko, pa čak i potrebno stanje ženskog tijela. Ali to ne znači da je oporavak jednostavan. Čak i kad se osjećamo fenomenalno, neke stvari mogu biti zamaskirane postporođajnim koktelom hormona dobrog raspoloženja. Zato nam je ipak potrebno zrnce razuma da se uskladi sa instinktima. Mislim da fakat nije pametno izaći u šetnju dan dva nakon poroda. Ne znači da sve neće proči u najboljem redu, ali su šanse da ste precjenili svoje mogućnosti zaista velike. No lagano kretanje po kući, aktivnosti oko bebe su nešto što svakako možemo. Potpuno mirovanje, stalno ležanje i sprečavanje bilo kakve fizičke aktivnosti žene nakon poroda nikako nije preporučljivo ni zdravo. Opet se sve svede na razum i umjerenost. Ovo moje razmišljanje se naravno odnosi na žene čiji oporavak ide uredno, nikako na one sa nekim koplikacijama. Tad se najčešće ni ne osjećamo sposobnim. Mislim da je ovaj običaj upučivao na to da se porodilji u tom periodu omogući potpuno posvećivanje bebi, brizi oko bebe što je od posebne važnosti za psihofizičko povezivanje majke i djeteta (u literaturi se često upotrebljava izraz "bonding"), uspješno uspostavljanje dojenja, opušteno i sigurno okruženje oko porodilje i novorođenčeta. To su definitivno neke stvari koje se u novo vrijeme nimalo ne cijene, čak se nastoje izbaciti i nametnuti potreba da se žena iz kreveta digne odmah, i da nastavi sa svim svojim prije tredničkim životom što prije. A to je po meni zaista suprotna krajnost. Ne mislim da ne treba nigdje izlaziti ni sam ni sa bebom prvih 40 dana, nit da žena ne treba ništa obavljati oko bebe osim hranjenja ili ni to (ovo drugo je zapravo vrlo opasno i za majku i za dijete, i fizički i psihički). Treba se ponašati prema osjećaju, ali i prema razumu. Trudnoća i porod nisu stanje bolesti, ali nakon njih tijelo zahtjeva oporavak i od jednog i od drugog. I mislim da je ta četresnica fokusirana više na majku nego na bebu, ako je beba zdrava.
|
|
|
|