leona81 -> RE: HRONO dijeta (10.6.2013 16:46:33)
|
Za ručak treba jesti belančevine životinjskog ili biljnog porekla, povrće kao izvor sporih šećera i vlakana i nikad, baš nikad ne treba pojesti uobičajen oblik deserta odmah nakon obroka. Primjeri za rucak: 1.Pileća supa, bez testenine, klasično napravljena piletina iz supe, sa senfom i ,ili renom, salata od sveže rendane šargarepe i celera, začinjena sa malo soka od limuna. U supu je dobro dodati đumbir u prahu, neposredno posle sipanja u tanjir, kao i list peršuna (đumbir je snažan antioksidant, peršun je prepun minerala i vitamina, odličan je za izbacivanje tečnosti). Preporuka je da se koristi dodatak jelima koji ne sadrži natrijum glutamat. 2.Kuvani mlad kupus sa junetinom (kupus,šargarepa, malo ljute sveže paprike). U ovom obroku nije velika greška pojesti malo kuvane šargarepe, jer kupus ima osobinu namirnice sa takozvanim negativnim kalorijskim unosom. Iako se hrono ishrana ne obazire mnogo na kalorije, ova kombinacija neće izazvati porast težine, već naprotiv, nakon ovakvog obroka imaćemo u narednih 24 sata par stotina grama manje. 3.Pileće belo meso sa paprikom i belim lukom (pileće belo, par čenova belog luka, nakon 10 min.dinstanja dodati par crvenih babura isečenih na komade, dinstati još dok ne omekša), zelena salata sa balzamikom i začinskim uljem je odličan prilog. 4.Testenina sa paradajzom i bosiljkom, zelena salata, ili mešavina više raznih salata (hrastov list, crveni i zeleni), malo radiča i malo rukole, nadev od balzamika, pola kašičice senfa i začinskog ulja)-što manje sirćeta! 5.musaka od paprika (paprike ispeći u rerni i oljuštiti, mleveno meso prodinstati na luku ili praziluku, začiniti i dodati malo bibera, poređati u posudu red isečenih paprika, red mesa,itd, završiti sa paprikom, naliti sa umućenim jajetom i malo kisele pavlake i zapeći u rerni). Ovo jelo ne smeju jesti osobe koje imaju prekomernu težinu, jer kombinacija pavlake i mesa nije odgovarajuća, eventualno mogu umusto pavlake koristiti punomasno kiselo mleko. Iako je kombinacija mesa, jaja i pavlake teška, ovo jelo se lako vari zbog dodataka paprike i luka. Kad musaku ne pravimo sa pirinčem i mesom, razlika u varenju je značajna. 6.Šnicla sa povrćem i salatom (može i krmenadla, akoo "MORA" test intolerancije na hranu dozvoljava upotrebu svinjetine), na ulju se isprži izlupana šnicla, posebno se griluje mešavina povrća (tikvice,patlidžan, paprika itd, ili se prodinsta neko od povrća-brokoli, prokelj, karfiol, spanać), paradajz salata sa krastavcem. 7.Piletina sa limunom (pileće belo, dinstati na ulju, malo vode dodati, izvaditi meso i u tiganj staviti beli luk, prodinstati, dodati limunov sok, čašu belog vina, malo pileće supe, u dobijeni sos vratiti piletinu i još malo dinstati), za one kojji imaju idealnu težinu, može se garnirati sa malo kuvanog pirinča (pirinač sa piletinom, ćuretinom i ribom ne blokira u potpunosti aktivnost digestivnih enzima, ali pirinač svakako ne treba kombinovati sa takozvanim jakim mesima), odlično je uz ovo jelo dodati i brokole i prokelj, zelena salata sa začinima. 8.Čorba od karfiola ili brokola, začinjena sa pola čaše slatke pavlake, testenina sa mladim povrćem (meso isečeno na krupne kocke ispeći sa svih strana, dodati so i zaliti sa belim vinom, dodati paradajz i začine-tamijan, peršun, majčina dušica, poklopiti i ostaviti na laganoj vatri oko pola sata, dodati nekoliko glavica belog luka krupno sečenog, mlade šargarepe, grašak, pa kuvati još 15 minuta). Ovo jelo je malo teža kombinacija, ali je veoma ukusno i može biti na trpezi povremeno. 9.Pastrmka i kuvani karfiol (začinjen samo sa malo belog luka), salata. 10.Sočivo u crvenom vinu (iseći povrće, crni luk, šargarepu, čen belog luka, iseckati malo slanine, zeleno sočivo zaliti crvenim vinom-na pola kg ide oko 5 dl, dodati vode i kuvati,kad provri dodati povrće i slaninu, kuvati još 30 minuta na laganoj vatri, obavezno dodati malo začinskog bilja, tamijan, lovor, perčun itd). 11. Aromatično sočivo (crni luk, šargarepu i praziluk iseći, slaninu propržiti, dodati povrće i dinstati oko 3 minuta, umešati sočivo-zeleno, dodati juneće supee ili vode, kuvati dalje). 12.Juneća supa (jedostavno za pripremu, ukusno i zdravo jelo) veza zeleni, juneći ribić, luk crni, začini. Meso iz supe sa senfom ili renom uz salatu, u supu ne dodavati testenine, samo dosta svežeg peršuna. Umesto kuvane šargarepe, poslužiti rendanu svežu sa limunovim sokom ili kupus salatu. 13.musaka od pečuraka, kupus salata (pola kg šampinjona, 300 grama krompira, na crnom luku izdinstati pečurke iseckane na listiće, posoliti,pobiberiti i dodati seckan peršun,kuvane krompire oljuštiti i iseći na kolutove, u plahu ređati red krompira, red šampinjona, preliti sa umućenim jajima i kiselom pavlakom, peći oko pola sata u rerni. 14.Punjena paprika bez mesa (10 babura, 400 g krompira, 2 paradajza, oprati babure, izvaditi semenke i posoliti ih unutra,, narendati krompir i dinstati ga na luku dok ne omekša, dodati so, biber, jedan iseckan paradajz, malo vode i nadevom puniti babure, između babura staviti drugi seckani paradajz, naliti vode do polovine visine babura, peći u rerni na oko 150 stepeni, pri kraju umutiti nekoliko jaja sa malo brašna i jednim jogurtom 100 g preliti paprike i još desetak minuta ostaviti da se zapeče (jaje je kombinacija skroba-žumance i proteina koji ne opterećuje –belance, pa je ova kombinacija sa krompirom dozvoljena). 15. Pljeskavica, grilovano povrće, salata (iseckati sitno dve glavice crnog luka i dva čena belog luka, mleveno juneće meso, oko pola kg sjediniti sa lukom, dodati malo soda bikarbone-jedna kašika, so, biber, aleve paprike, ostaviti da odstoji u frižideru dva sata, od amse oblikovati pljeskavie nauljenim rukama i peći na roštilju ili tiganju). Primeri ovog jelovnika govore u prilog tome da ovaj program ishrane ne podrazumeva neka ozbiljnija ograničenja. posebno je voditi računa o dobrim i lošim kombinacijama! Ne treba zaboraviti sve vrste pečuraka, one se mogu kombinovati i sa mesom i sa ugljenim hidratima, pa kako je rižoto sa pečurkama dobar izbor tako je i biftek sa prilogom od pečuraka dobar izbor tako je i biftek sa prilogom od pečuraka. Punjene paprike su daleko jestivije i ukusnije ukoliko ih punimo ili samo sa mesom dinstanim na luku, ili samo dinstanim pirinčem na luku, ovo važi za sva poznata domaća jela u kojima se inače kombinuje pirinač i meso (sarma).
|
|
|
|