EEDITH
|
IZVORNA PORUKA: snijeg IZVORNA PORUKA: Blue rose RR Dok se znalo "ko kosi, a ko vodi nosi", imali smo i normalno društvo/porodice. Danas imamo demokratiju na svakom ćošku, pa i u odgoju, pa zato imamo ovo u čemu živimo. Dok su djeca imala strahopoštovanje prema roditelju, imali su i kvalitetan odgoj, poštovanje prema ljudima/materijalnim dobrima/životu uopšte. Danas imamo situaciju da kažemo: "Pa ne mogu mi ništa, takav se rodio". Strahopoštovanje i poštovanje su dva suštinski različita pojma. Jadno je ono dijete, a i onaj roditelj kojeg dijete iz straha poštuje...a poštovanje, eeee to valja zaradit, a sačuvati u sebi i djetetu insana za ponosa I kako vama koje su roditelji tukli nije ništa? Kako to da imamo nasilničko društvo? Nije ovo postalo dolaskom demokratije, u demokratiji se samo o tome javno priča....dosad se guralo pod tepih iz strahopoštovanja prema roditelju i vlasti koja je tukla, pa dokazivala nevinost....ma begajte.... u pravu si što se tiče strahopoštovanja, ali moraju postojati autoriteti ,kojih nažalost ima sve manje,pa tako nemamo ni roditeljski autoritet što nije ništa drugo do mješavina poštovanja i povjerenja, nemamo ni odgojne autoriteteodn. vrlo malo,pa često možemo čuti od djece -šta mi može nastavnik,ne smije me naružiti,dati jedinicu, na ulici imamo sve manje kulture ,a sve više straha,vjerovatno ste isti sve osjetile bar nekada i od djece(u javnom prevozu npr.) autoritet se stvara postepeno,kroz cijeli djetetov razvoj,znači od rođenja ,pa u svim fazama djetetovog odrastanja i urazličitim situacijama.samo treba imati mjeru i sa autoritetom.......... i hB mene roditelji nisu tukli,a ni ja svoju djecu,razgovor i dogovor je rješenje svega