tuzlanka -> RE: Holestaza ili kolestaza (22.9.2009 13:59:59)
|
Draga Mara47, malo kasno sam vidjela ovo, ali eto, bolje ikad nego nikad :) Ja sam hvala Bogu rodila u februaru zdravog djecaka. Svrab mi je ponovo poceo oko 32 sedmice. Odmah sam prijavila svojoj doktorici, koja mi je dala da izvadim nalaze jetrenih transaminaza. Vrijednosti su bile 5 puta vece od normalnih, sto je ukazalo na holestazu. Odmah me je uputila u bolnicu. Tamo su mi propisali lijek koji se zove Ursosan. To je nesto novo na trzistu, i mada pise kontraindikacija u trudnoci, u kasnoj se trudnoci nije pokazao kao stetan (bazirano na njihovom iskustvu u Tuzli). Gastroenterolog mi j takodje preporucio da prestanem uzimati sve druge medikamente kao sto su prenatal itd. Takodje, za prevenciju se preporucuje puno puno vode i nemasna ishrana. Nakon nekoliko dana uzimanja ovog lijeka vrijednosti transaminaza su bile u normali. Nastavila sam ga uzimati do poroda. Pred porod (kad sam usla u deveti mjesec) sam morala opet malo lezati u bolnici da bih bila pod prismotrom. Voda je pocela zeleniti sa tek napunjenih 38 sedmica, kao i u prvoj trudnoci. Inace sam procitala da se trudnoce sa holestazom trebaju zavrsiti sa 37 sedmica najkasnije. Znaci izazvani porod ili carski. Mali sad ima 7 mjeseci i super je masala. Nadam se da ti je ovo pomoglo. Ja bez obzira na sve planiram ako Bog da jos jednu trudnocu za koju godinu, pa sta bude :) Sretno!
|
|
|
|