mia mama
|
Nisam odavno bila na forumu, al sam sinoć sam bila na prezentaciji u Domu zdravlja na Vojničkom koju su organizovali predstavnici Cryo save-a, bile su 2 djevojke jedna se zove Suzana drugoj nisam zapamtila ime, dala mi je vizitku pa eto da vam prenesem šta su mi rekli kad sam ih kontaktirala.. Uglavnom, pitala sam ih „sve“ , od početka procedure do kraja i sve su mi objasnili. Na forumu je pun pitanja oko nalaza, uglavnom rekli su mi da oni to ne traže jer svaki uzorak koji se uzme u njihovoj labaratoriji u Belgiji mora se testirati na sve viruse, infekcije bla bla, a i ne mora značiti ako majka ima neki virus da će imati i dijete, ove nalaze traži Opšta bolnica, a vode se pravilnikom koje je izdalo Federalno ministarstvo zdravstva. Zadnji nalaz sa onog spiska se ne može nigdje uraditi u BiH, (navodno on se radi kada je zena pozitivna na HIV..), a pitala sam i za ordinaciju Tawila, kažu da su im klijenti rekli da je tamo najjeftinije (120 KM završiš sve za 1 dan) i onda kad neko pita oni prenesu informaciju. Eh, pitala sam i o labaratoriji, sigurnosti, certifikatima koje posjeduju.., neke stvari sam zapisala pa ću i vama napisati. Uglavnom oni su prvi počeli sa uzimanjem ćelija u našoj zemlji, a Cryo-Save je prvi počeo sa uzimanjem tkiva pupčanika, jer su naučnici utvrdili njihovu korist, onda prvi su počeli i sa djeljenjem uzorka na dva dijela , svi uzorci su osigurani, imaju certifikate od svih nadležnih koji su zaduženi za ovu oblast, (ima na njihovoj stranici) rade i istraživanja na razne bolesti (ovo me bas zainteresovalo).. Pitala sam ih i za ovo vodeća banka u Evropi, jer im to piše u logu, rekli su pored najsavremenije opreme koju koriste, 50 % pohranjenih uzoraka je kod njih, a pored toga rade u 43 zemlje..ma joj svašta nisam sve ni zapamtila, ali ću svakako još otići kod njih u kancelariju. A ovo @ lana32.. nedavno sam zvala Future Helth, malo mi je nekako nesiguran, nemaju ni kancelariju, nego je sve tamo u Medimpexu gdje je skladište lijekova i oni kažu radnik dođe do mene i sve mi prezentuje (kao da je to neki uređaj, rainbow usisivač hahaah) moje mišljenje je da su neozbiljni. Što se tice cijene malo, malo je skuplji od Cryo Save-a oko 20ak eura, što meni ništa ne znači. Što se tiče labaratorija našla sma od CS, a njihovu nisam mogla naći na netu. Moj savjet inofrmišite se dobro jer ipak to je jako bitna stvar. Ja ću kod ovog Cryo Save-a kao i ostali roditelji iz BiH, ipak je iskustvo na njihovoj strani .