U plusu -> RE: Finansijsko-pravna pitanja u vezi duga, kredita, zaduživanja... (9.4.2013 10:54:55)
|
IZVORNA PORUKA: MicoTico Ne znam kako je u drugim bankama, alu u ovoj u kojoj ja radimKlijent, po apliciranju kredita, doobija sve potrebne brošure, informacione listove, kalkulaciju troškova i primjer ugovora, nepotpisanog naravno. Po odobrenju kredita, čak i ako je potpisao može odustati Evo doslovno prepisujem isječak iz inf.lista: Korisnik kredita ima pravo da odustane od zaključenog ugovora o kreditu, bez navođenja razloga zaodustanak, u roku od 14 dana od dana zaključenja ugovora, pod uslovom da nije počeo koristiti odobrena sredstva, ili se nije izričito odrekao prava na odustanak . Korisnik kredita je dužan da o svojojnamjeri da odustanka od ugovora obavjestiti Banku u pisanoj formi, pri čemu se datum prijema togobavještenja smatra datumom odustanka od ugovora. E sad, ima ugovor , svu kalkulaciju troškova(naknada, proviizija, kamata, koliko dobije , koliko vrati) prije potpisivanja ugovora, može i odustati čak i kad potpiše ugovor (koji nosi kući sa sobom, ne ostavlja ga za Boga miloga u banci). Pa kako ga onda banka prevari, da mi je samo znati. U RS-u je donesen i stupio je na snagu novi zakon o bankama koji uređuje ovu oblast i on je obavezao finansijske instutitucije na gore opisanu praksu, očigledno sa ciljem da se položaj ugovornih strana učini ravonpravnijim i transparentnijim. Jedna od potpunih novina nove prakse jeste i opisana mogućnost odustanka od ugovora. Što se FBiH tiče, u parlamentaroj priceduri je Zakon o zaštiti korisnika finansijskih proizvoda i koliko se može vidjeti iz nacrta, ovaj zakon bi također pretpostavljao mogućnost odustanka od ugovora nakon potpisivanja ugovora.
|
|
|
|