|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pravna pitanja
9.2.2011 10:14:35   
ladyblue RR
IZVORNA PORUKA: ena23

ladyblue mislim da totalno grjesis. ugovor na odredjeno je ugovor na odredjeno i on se NE MORA produziti ni pod kakvim uslovima, to je volja poslodavca da li zeli da ga produzi ili ne, zato i jeste ugovor na odredjeno vrjeme.

Ja radim u državnoj instituciji i znam da je tako. Ja konkretno, nisam na toj vrsti ugovora ali imam kolegice koje jesu i ovako se postupa.

Just because it's a bad idea, doesn't mean it's not going to be a good time!

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 151
9.2.2011 10:16:26   
ladyblue RR
IZVORNA PORUKA: Hanady RR

IZVORNA PORUKA: ladyblue

IZVORNA PORUKA: sabinos

diskriminacija je strogo zabranjena pa se to vjerovatno odnosi i na trudnicu

ne da se vjerovatno odnosi na trudnicu nego žena koja je na ugovoru na određeno treba reći poslodavcu da je trudna i ugovor joj se MORA produžiti. isto tako i kada je na porodiljskom, ne može ti isteći ugovor ako si na porodiljskom odsustvu nego ti moraju automatski produžiti.

a jeli ovo misliš u skladu sa Zakonom o radu F BiH user posted image user posted image user posted image

Ne znam za Zakon o radu u FBiH, na nivou BiH je ovako jer radim u instituciji na nivou države.

Just because it's a bad idea, doesn't mean it's not going to be a good time!

(odgovor članu Hanady RR)
Neposredna veza do poruke: 152
9.2.2011 12:11:44   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: sabinos

diskriminacija je strogo zabranjena pa se to vjerovatno odnosi i na trudnicu

ne da se vjerovatno odnosi na trudnicu nego žena koja je na ugovoru na određeno treba reći poslodavcu da je trudna i ugovor joj se MORA produžiti. isto tako i kada je na porodiljskom, ne može ti isteći ugovor ako si na porodiljskom odsustvu nego ti moraju automatski produžiti.

a jeli ovo misliš u skladu sa Zakonom o radu F BiH user posted image user posted image user posted image

Ne znam za Zakon o radu u FBiH, na nivou BiH je ovako jer radim u instituciji na nivou države.

ovo ije pod moranje i zakon ne nalaže tako.
ni na državnom ni na kanronalnom nivou.
ovo je postupak koji se porvodi u određenoj isntituciji.
ugovor na oderđeno vrijeme je ugovor koji traje koliko traje i nakon njegovog prestanak datumski određeno poslodavac nema nikavu obavezu prema temi ako te ne treba kao zaposlenika na tom radnom mjestu.
To šti si trudnna ili porodilja nije ti garant d aćeš ostati na poslu odnosno d aće ti se produžiti ugovor.
ne smije se lice otpustiti u slučaju bolovanja, trudnoće ali ako mu je istekao ugovor poslodavca ništa zakonom ne obavezuje da ostavi zapolenika.

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu ladyblue RR)
Neposredna veza do poruke: 153
9.2.2011 12:14:02   
Hanady RR

ladyblue mislim da totalno grjesis. ugovor na odredjeno je ugovor na odredjeno i on se NE MORA produziti ni pod kakvim uslovima, to je volja poslodavca da li zeli da ga produzi ili ne, zato i jeste ugovor na odredjeno vrjeme.

U mojoj firmi se dosta toga promjenilo i iako su me nekadasnji direktori primili u cetvrtom mjesecu trudnoce na posao, sada je na rukovodecim pozicijama jako prgava bagra, da se ne izrazim drugacije, i iskreno strah me da ako im kazem da sam trudna da mi nece produziti ugovor i da ce reci hvala ti ali ne mozemo se trenutno zafrkavati s tobom, naci cemo mi nekog drugog na tvoju poziciju...

zato me interesuje samo to da li poslodavca MORAM obavjestiti o trudnoci, a pogotovo ako se radi o produzenju ugovora na neodredjeno.

ne moraš...biti trudan ili ne nije nikakav uslov u skladu sa zakonom ....trudnoća nije bolseta sve id aje bolest u pitanju to te ne lišava prava na rad.
niko nije dužan da obavještava o trudnoći svoga poslodavca...sem da mu kažeš da ćeš ići na porodiljski dopust u skladu sa zakonom ali to je već u nekom dlajenjm periodu da on može u slučaju potrebe za tvojim radnim mjestom anagažirati peraspodejlu poslova ili uzeti nekona na određeno vrijeme u trenutcima tvoga odsustav.

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 154
9.2.2011 14:24:47   
ena23
nekad davno kada sam citala poslovno pravo (doduse, drugge zemlje) cini mi se da sam procitala da je radnik obavezan pri potpisivanju ugovora obavjestiti poslodavca o svom zdravstvenom stanju ako ce to stanje biti smetnja izvodjenju rada. ali eto posto trudnoca nije bolest, vjerujem da je izuzeta iz ovoga.

hvala Hanady na iscrpnom objasnjenjuuser posted image

Onaj ko hoce- naci ce nacin, onaj ko nece - naci ce izgovor.

lav prvi- 22.08.2009.
lav drugi- 06.08.2011.

Neposredna veza do poruke: 155
9.2.2011 14:36:34   
Lady26
Clan 14. Stav 2. "Od zene koje se javila na raspisani javni oglas poslodavca ili KOJA JE VEC ZAPOSLENA kod poslodavca, zabranjeno je traziti da uradi test za utvrdjivanje trudnoce "

Prema tome nema potrebe da govoris da si trudna...cista diskriminacija ako ti ne produze ugovor zbog tvog stanja...
Nadam se da nisam pobrkala kruske i jabuke user posted image

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 156
9.2.2011 14:37:31   
Lady26

nekad davno kada sam citala poslovno pravo (doduse, drugge zemlje) cini mi se da sam procitala da je radnik obavezan pri potpisivanju ugovora obavjestiti poslodavca o svom zdravstvenom stanju ako ce to stanje biti smetnja izvodjenju rada. ali eto posto trudnoca nije bolest, vjerujem da je izuzeta iz ovoga.

hvala Hanady na iscrpnom objasnjenjuuser posted image

Upravo zbog ovoga se vadi ljekarsko uvjerenje i to upravo za radno mjesto na koje se prijavljuje....

< Poruku je uredio Lady26 -- 9.2.2011 14:38:17 >

L. 04.12.2009.
E. 19.03.2015.
Moje princeze

(odgovor članu ena23)
Neposredna veza do poruke: 157
14.2.2011 19:13:23   
lila25
Hanady draga posto si nam ti ekspert za pravna pitanja, a ja sam u potrazi za provjerom informacije da je pripravnicki staz trajanja 6 mj jeli ovaj zakon to potvrdjuje samo da mi das pojasnjenje.

U skladu sa odredbama člana 142. Zakona o zdravstvenoj zaštiti („Službene novine Federacije BiH“, broj 46/10) između ostalog utvrđeno je sljedeće: „Zdravstveni radnici sa završenim fakultetom zdravstvenog usmjerenja, odnosno srednjom školom zdravstvenog usmjerenja, obavezni su nakon završenog obrazovanja obaviti pripravnički staž u trajanju od šest mjeseci

(odgovor članu Lady26)
Neposredna veza do poruke: 158
15.2.2011 8:55:47   
muby
Zna li iko koliki je zakonski otkazni rok kada uposlenik daje otkaz.
Po pravilniku firme je mjesec dana, ali muz mi spominje da je po zakonu 7 dana (od nedavno).

(odgovor članu lila25)
Neposredna veza do poruke: 159
15.2.2011 9:25:50   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: lila25

Hanady draga posto si nam ti ekspert za pravna pitanja, a ja sam u potrazi za provjerom informacije da je pripravnicki staz trajanja 6 mj jeli ovaj zakon to potvrdjuje samo da mi das pojasnjenje.

U skladu sa odredbama člana 142. Zakona o zdravstvenoj zaštiti („Službene novine Federacije BiH“, broj 46/10) između ostalog utvrđeno je sljedeće: „Zdravstveni radnici sa završenim fakultetom zdravstvenog usmjerenja, odnosno srednjom školom zdravstvenog usmjerenja, obavezni su nakon završenog obrazovanja obaviti pripravnički staž u trajanju od šest mjeseci

Ovaj zakon kaže ovo podebljano a zakon o radu ti kež 6 mjeseci ili 12 mjeseci u zavisosti od završene škole...u skladu sa ovim prave se programi stažiranja pa se u praksi staž obavlja srednja škola 6 mjeseci, fekultet 12 mjeseci. Naime ovaj porgram koji su napravile kantonalne vlade pa plaćaju stažiranje obavlja se 12 mjeseci po tom porgramu...a sav ostali staž programe orave zdravstvene ustanove pa je tu onda 6 mjeseci ono što se stažom očekuje.

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu lila25)
Neposredna veza do poruke: 160
15.2.2011 9:32:22   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: muby

Po pravilniku firme je mjesec dana, ali muz mi spominje da je po zakonu 7 dana (od nedavno).

IZVORNA PORUKA: muby

Šta piše u Ugovoru koji je potpisan između poslodavca i zapolenika.

Ugovor o radu na određeno vrijeme mora sadržavati dio o otakznom roku koji su obavezni poštovati i zaposlenik i poslodavac,.

u slučajevima člana 88. zakona kada se daje otkaz ugovora , a to s eodnosi na situacije u kojima poslodavac odnosno zaposlenik moze otkazati ugovor o radu, bez obaveze postivanja propisanog otkaznog roka, kada, zbog krsenja obaveza iz radnog odnosa ili zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o radu, nastavak radnog odnosa nije moguc. Tada je otakzni rok i za jjednu i drugu stranu 15 dana s tim da polodavac u tom sličaju prije otkaznog roka mora pisemno zapolenika upozoriti na obaveze iz radnog odnosa i ukazati mu na mogucnost otkaza za slucaj nastavka krsenja tih obaveza.

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu muby)
Neposredna veza do poruke: 161
15.2.2011 9:32:43   
emi7908
Hanady pošto nam ti ovo znaš i mene interesuje isto što i Muby. Imama još jedno pitanje ali poslaću ti pp...

Neposredna veza do poruke: 162
15.2.2011 9:35:06   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: emi7908

Hanady pošto nam ti ovo znaš i mene interesuje isto što i Muby. Imama još jedno pitanje ali poslaću ti pp...

evo muby sam odgovorilauser posted image
a Pp čekamuser posted image

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu emi7908)
Neposredna veza do poruke: 163
15.2.2011 11:02:14   
muby
u ugovoru stoji mjesec dana
ali me muz zbunio jer spominje neki zakon

hvala puno na odgovoru

Neposredna veza do poruke: 164
4.3.2011 23:24:43   
lila25
e hanady imam jos jedno pitanje za tebe user posted image da li se moze gradjevinska dozvola izganjati besplatno na osnovu borackih ili sehitskih povlastica,znam da se prikljucci na elekticnu energiju,vodu mogu beslatno dobiti pa me zanima ako znas sta za ovu oblast kakva prava imaju sehidske porodice ili boracke...hvala puno na prethodnim odgovorima pozzz.

(odgovor članu muby)
Neposredna veza do poruke: 165
9.3.2011 17:36:54   
lila25
jeli me to hanady ignor user posted image ili nisi vidjela poruku ?ili sam ti dosadila sa pitanjima user posted image

(odgovor članu lila25)
Neposredna veza do poruke: 166
9.3.2011 22:55:53   
Hanady RR
a nisma na ignor nego tek sada vidim...
user posted image

zavisi u kokoj ste zoni i koliko kvadrata...
u skladu za uredbom vlade federacije koja je na nivo kantona i opština upućena u ovoj oblasti moguće je ostaviri neke popuste i beneficije

moram naći tu uredbu pa da ti tačno napišem...
znam sigurno do 200m2 kvadratnih može se besplatno dobiti...samo da porvjeruim jel veterani ili svi demobilisani borci.

Hajde stpi se do sutra javnem ti.

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu lila25)
Neposredna veza do poruke: 167
9.3.2011 23:06:23   
delfin
Hanady pošto ti uglavnom odgovaraš na pitanjauser posted image , imam i ja jedno, a možda mi i neko drugi može odgovoriti. Ja bih se "trebala" vratiti na posao sa porodiljdkog u maju, da li imam pravo na godišinji odmor za sledeću tj tekuču godinu, imam još 2 sedmice starog, znači da li imama pravo na novi?

16.05.2010 Napokon je stigla naša najveća sreća- mamino sunce :)
19.08.2011 stigla je i mamina princeza :)

Neposredna veza do poruke: 168
9.3.2011 23:12:29   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: delfin

Hanady pošto ti uglavnom odgovaraš na pitanjauser posted image , imam i ja jedno, a možda mi i neko drugi može odgovoriti. Ja bih se "trebala" vratiti na posao sa porodiljdkog u maju, da li imam pravo na godišinji odmor za sledeću tj tekuču godinu, imam još 2 sedmice starog, znači da li imama pravo na novi?

Imaš pravo i taj stari da iskoristiš do 31.6 tekuće godine...
a naravno da stičeš pravo na novi....

znači možeš sve user posted image

čak ako imaš dobroga poslodavac tipa državne institucije, zdravstvo itd možeš odmah po završetku porodiljskog koristiti stai pa nastaviti s anovim u minimalnom iznosu od 12 dana....
a možeš napraviti pauzu 2-3 dana na posao između staroga i novoga
mada uglavnom svi koji ga koriste rade to odmah po završetku pordiljskog...uzmeš stari od te 2 sedmice i onda nosi u minimalnom iznosu od 12 dana

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu delfin)
Neposredna veza do poruke: 169
9.3.2011 23:42:17   
lila25
ma morala sam te malo prozvati ovako javno user posted image zezam se,cekacu ako treba i sedam dana jer znam da ce biti informacije iz prve ruke user posted image hvala.

Neposredna veza do poruke: 170
10.3.2011 9:18:18   
taurus

a nisma na ignor nego tek sada vidim...
user posted image

zavisi u kokoj ste zoni i koliko kvadrata...
u skladu za uredbom vlade federacije koja je na nivo kantona i opština upućena u ovoj oblasti moguće je ostaviri neke popuste i beneficije

moram naći tu uredbu pa da ti tačno napišem...
znam sigurno do 200m2 kvadratnih može se besplatno dobiti...samo da porvjeruim jel veterani ili svi demobilisani borci.

Hajde stpi se do sutra javnem ti.

i mene ovo interesuje
hanady kad saznaš javi nam pliz

Neposredna veza do poruke: 171
10.3.2011 11:13:55   
delfin
Hanady, hvala puno.  "Nažalost" radim u privatnoj firmi, Tebala bih se vratiti na posao u maju, al jasm opet u drugom stanju user posted image user posted image , tako da neznam da li mi se isplati i vraćati, jer  tada bih trebala bita 6-7 mjesec, jer moj posao je "individualan" ako započnem opet će trebati neko da mu prenesem sve...
A pritisak mi već varira.... Znam d ami moraju dati stari da iskoristim, ali hoće li mi dati noviuser posted image   Anekkao mi glupo odmah na bolovanje, a glupo mi doći i kao proleter 2-3 dana, pa opet otići

16.05.2010 Napokon je stigla naša najveća sreća- mamino sunce :)
19.08.2011 stigla je i mamina princeza :)

(odgovor članu taurus)
Neposredna veza do poruke: 172
10.3.2011 11:17:39   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: delfin

Hanady, hvala puno.  "Nažalost" radim u privatnoj firmi, Tebala bih se vratiti na posao u maju, al jasm opet u drugom stanju user posted image user posted image , tako da neznam da li mi se isplati i vraćati, jer  tada bih trebala bita 6-7 mjesec, jer moj posao je "individualan" ako započnem opet će trebati neko da mu prenesem sve...
A pritisak mi već varira.... Znam d ami moraju dati stari da iskoristim, ali hoće li mi dati noviuser posted image   Anekkao mi glupo odmah na bolovanje, a glupo mi doći i kao proleter 2-3 dana, pa opet otići

obavezno na vrijeme reaguj koristi i stari i novog 12 dana...
draga jer ako ne iskoristiš a ko zna možeš na bolovanju završit izgubit ćeš pravo na regres...
piši ti njima zahtjeva odmah sad...do 30.maja planovi se prave za godišnje odmore.

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu delfin)
Neposredna veza do poruke: 173
10.3.2011 11:26:32   
tajcika
evo i mene sa jednim pravnim pitanjem oko godisnjeg odmora,ja se ako Bog da sada 11.04.vracam na posao poslije iskoristenog porodiljskog bolovanja,ali sam bila i na bolovanju prije oko pola godine zbog cuvanja trudnoce,znaci tacnije ne radim od 01.10.2009 godine., interesuje me da li imam pravo na godisnji od 2010 godine,iskreno sram me user posted image da pitam u firmi posto tako dugo nisam radila a bili su i vise nego fer prema meni ,al ako imam pravo voljela bi iskoristiti bar koji dan nekad tamo u junu

Neposredna veza do poruke: 174
10.3.2011 11:28:39   
Hanady RR

IZVORNA PORUKA: tajcika

evo i mene sa jednim pravnim pitanjem oko godisnjeg odmora,ja se ako Bog da sada 11.04.vracam na posao poslije iskoristenog porodiljskog bolovanja,ali sam bila i na bolovanju prije oko pola godine zbog cuvanja trudnoce,znaci tacnije ne radim od 01.10.2009 godine., interesuje me da li imam pravo na godisnji od 2010 godine,iskreno sram me user posted image da pitam u firmi posto tako dugo nisam radila a bili su i vise nego fer prema meni ,al ako imam pravo voljela bi iskoristiti bar koji dan nekad tamo u junu

jesi koristila prvi dio godišnjeg iz 2010 godine prije nego si na bolovanje otišla.....
jeli ti čitav iz 2010 ostaouser posted image

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu tajcika)
Neposredna veza do poruke: 175
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  5 6 [7] 8 9   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Musko ime
adissa_

Koje od navedenih vam je najlijepse?

Davud (30%)

Ahmed (38%)

David (8%)

Adin (11%)

Ismail (8%)

Danijal (4%)

Broj svih glasova: 306

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *