RE: Pravna pitanja (Puna verzija)

Forum >> [Partnerstvo] >> Porodično zakonodavstvo

Poruka

snowhite -> RE: Pravna pitanja (9.6.2015 18:55:01)

pozdrav ,trudna sam i termin poroda mi je početkom jula. Obzirom da sam zaposlena u obrazovanju to je vrijeme kad se koristi kolektivni godišnji odmor. Zanima me da li imam pravo iskoristiti godišnji ili ću čim se aBd porodim morati otvoriti porodiljsko bolovanje (koje je za razliku od godišnjeg plaćeno 50 % ). Od 1.7 kreće godišnji a ja bih se mogla naravno i ranije poroditi. Trenutno sam na trudničkom bolovanju. kod nas u obrazovanju je problem što taj godišnji ne možeš prenijeti u neki drugi period jer se kolektivno koristi. Molim za bilo kakav savjet,već sam neke ljude pitala ali niko nema konkretan odg

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (9.6.2015 19:27:39)

Ono sto je sigurno je da sa danom poroda ides na porodiljako..ne mozes se voditi na godisnjem tada..
A godisnji odmor je pravo svakog zapislenika....
Trebala si scoj korisriti prije porod...u skaldu sa datumima bez obzir na kolwkticni trevali su ti ga dati...bar prci diojer nemas ni regres akinemas godisnjeg u toj godini

kocka -> RE: Pravna pitanja (9.6.2015 22:02:14)

Na porodiljsko ides 28 dana prije termina porodjaja, tad ti dr otvori. A godisnji koristis nakon isteka porodiljskog, bez obzira da li je raspust ili ne.

zivotnisan -> RE: Pravna pitanja (10.6.2015 9:22:04)

Kakva je procedura razvoda braka? Imamo i maloljetno dijete, 4 god.
Kome dijete pripada obično? Majci ili ocu? Kako ide za viđanje djeteta od strane roditelja koji nije sa djetetom?
Kako sa zajedničkom imovinom za koju se još uvijek vraća i kredit? I sama procdura razvoda i troškovi? Molim da mi neko stručan detaljno objasni.
Veliko hvala!

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (10.6.2015 9:44:54)

IZVORNA PORUKA: zivotnisan

Kakva je procedura razvoda braka? Imamo i maloljetno dijete, 4 god.
Kome dijete pripada obično? Majci ili ocu? Kako ide za viđanje djeteta od strane roditelja koji nije sa djetetom?
Kako sa zajedničkom imovinom za koju se još uvijek vraća i kredit? I sama procdura razvoda i troškovi? Molim da mi neko stručan detaljno objasni.
Veliko hvala!

Evo ti odgovora od mene i kolegice na isto pitanje stranica prije[sm=smiley1.gif]

zivotnisan -> RE: Pravna pitanja (11.6.2015 14:37:41)

Muž i ja živimo razdvojeno, nisam mogla više zajednice i otišla sam nakon nekoliko pokušaja da se nešto promijeni i da sami ostvarimo sebi bolji život. On bježi od bilo kojeg rješenja koje nije ta zajednica. Dijete je sa mnom. Od kako smo se razdvojili ima nekih 10 dana i dijete se svaki drugi dan povlači sad tamo sad ovamo. Da li je to dobro za dijete? Ja mislim da nije i da dijete svoj otpravac tako nema. Predložila sam mu da se oko odvođenja djeteta dogovorimo i da utorkom i petkom od 17 do 19h dijete bude sa njim i da se to poštuje. On je na to pristao. Dokaz imam u porukama jer porukama smo dogovorili. Da li ipak trebam otići do Centra za socijalni rad i ovo sa njima potvrdim jer mi je nekako brzo pristao, bez negodovanja, pa se bojim da ne smišlja neki skriveni plan ili da dijete neće okretati protiv mene i privoljevati sebi i svojima.

Hanady RR -> RE: Pravna pitanja (11.6.2015 14:47:20)

IZVORNA PORUKA: zivotnisan

Muž i ja živimo razdvojeno, nisam mogla više zajednice i otišla sam nakon nekoliko pokušaja da se nešto promijeni i da sami ostvarimo sebi bolji život. On bježi od bilo kojeg rješenja koje nije ta zajednica. Dijete je sa mnom. Od kako smo se razdvojili ima nekih 10 dana i dijete se svaki drugi dan povlači sad tamo sad ovamo. Da li je to dobro za dijete? Ja mislim da nije i da dijete svoj otpravac tako nema. Predložila sam mu da se oko odvođenja djeteta dogovorimo i da utorkom i petkom od 17 do 19h dijete bude sa njim i da se to poštuje. On je na to pristao. Dokaz imam u porukama jer porukama smo dogovorili. Da li ipak trebam otići do Centra za socijalni rad i ovo sa njima potvrdim jer mi je nekako brzo pristao, bez negodovanja, pa se bojim da ne smišlja neki skriveni plan ili da dijete neće okretati protiv mene i privoljevati sebi i svojima.

Za dijete što je dobro sud će donijeti odluku ako se vas dvoje ne dogovorite drugačije...
Vaše poruke nisu nikakav dokaz...dokaz kome?
dijete je i tvoje i njegovo...ako ćeš se razvooditi idi u cenatr za socijalni rad i sve to lijepo stavi na pipir koji on treba potrpisati , to je sporazumni rzavod i tu je rješenje vaše očito...
tada ćete brinuti o djetetui kada je sa jednim od vas na način da ni ti ni suprug ni treća lica ne utječu na njega niti ga maltretiraju svojim perosnalnim viđenjima situacije...
svako takvo dešavanje može dovesti do situacije da onaj drugi zahtjeva starateljstvo nad djetetom samostalno jer drugi roditelj to ne radi u korist djeteta...no do toga da bi došlo mnogo toga mora se desiti i izdešavati a relano bolje je bez toga...
ako je već supružnik voljan, stavite na papir i razvedite s eko ljudi i omogući djetetu da ima i oca...koji to želi biti...jer dijete je zajedničko, nije dijete samo tvoje...ni po čemu...ni po zakonu nije smao tvoje

Amerlina -> RE: Pravna pitanja (21.7.2015 13:07:11)

Pozdrav svima,
Molila bih ako neko zna da mi odgovori na pitanje.

Zanima me koliko vremenski traje porodiljsko odsustvo na trece dijete u FBiH za zene u radnom odnosu?
U zakonu pise 18 mjeseci, a negdje sam pronasla da to vazi samo za RS.

Dalil@ -> RE: Pravna pitanja (26.7.2015 22:26:33)

Prilikom kupovine nekretnine, cijena poreza na istu po zakonu je 5% - cega? Njene prodajne vrijednosti? Trzisne vrijednosti? Negdje procitah da njenu tržišnu vrijednost određuje porezna uprava!? Koliko su razlicite ove dvije vrijednosti u stvarnosti?

I zna li iko je li moguce odgoditi ovo placanje poreza koji mjesec (bez posljedica)?

Pikapolonica -> RE: Pravna pitanja (26.7.2015 23:28:50)

IZVORNA PORUKA: Dalil@

Prilikom kupovine nekretnine, cijena poreza na istu po zakonu je 5% - cega? Njene prodajne vrijednosti? Trzisne vrijednosti? Negdje procitah da njenu tržišnu vrijednost određuje porezna uprava!? Koliko su razlicite ove dvije vrijednosti u stvarnosti?

I zna li iko je li moguce odgoditi ovo placanje poreza koji mjesec (bez posljedica)?

Obicno ide 5% od prodajne vrijednosti, ali nije nemoguce da bude i od trzisne vrijednosti, ukoliko komisija procijeni da je veca od prodajne. A sto se tice odgode placanja mislim da je nemoguce. Cini mi se da je od dana izdavanja rjesenja o visini poreza, rok za uplatu 7 ili 10 dana. Kamate su na dnevnoj osnovi i ogromne su.

Dalil@ -> RE: Pravna pitanja (27.7.2015 1:07:28)

IZVORNA PORUKA: Pikapolonica

Obicno ide 5% od prodajne vrijednosti, ali nije nemoguce da bude i od trzisne vrijednosti, ukoliko komisija procijeni da je veca od prodajne. A sto se tice odgode placanja mislim da je nemoguce. Cini mi se da je od dana izdavanja rjesenja o visini poreza, rok za uplatu 7 ili 10 dana. Kamate su na dnevnoj osnovi i ogromne su.

Hvala ti na odgovoru [sm=smiley1.gif]

Mislim da sam negdje procitala ovo za rok uplate od dana izdavanja rjesenja. Eh sad, znam da stan ne mogu uknjiziti kao svoj dok ne platim taj porez, ali me zanima jel se moze odloziti ta procjena, nakon kupovine stana...na koji mjesec?

Ono, rijesimo sve kod notara..zavrsimo kupo-prodajni ugovor...a za par mjeseci tek idem da se taj stan procijeni i kjizi na mene. Moze li to uopce tako? Imam neki osjecaj da je tu sada neka caka [sm=smiley1.gif]

Pikapolonica -> RE: Pravna pitanja (27.7.2015 1:39:15)

Mislim da sam negdje procitala ovo za rok uplate od dana izdavanja rjesenja. Eh sad, znam da stan ne mogu uknjiziti kao svoj dok ne platim taj porez, ali me zanima jel se moze odloziti ta procjena, nakon kupovine stana...na koji mjesec?

Ono, rijesimo sve kod notara..zavrsimo kupo-prodajni ugovor...a za par mjeseci tek idem da se taj stan procijeni i kjizi na mene. Moze li to uopce tako? Imam neki osjecaj da je tu sada neka caka [sm=smiley1.gif]

E to ti stvarno ne bih znala. Znam da smo se mi smijali kad su nasi prijatelji prosle godine kupili stan i zavrsili svu papirologiju, oni iz porezne su im dosli odmah nakon toga i to u subotu u 8 ujutro. Bit ce da im se zurilo :)

Alma_27 -> RE: Pravna pitanja (27.7.2015 9:44:56)

Moze. Mi smo cekali par mjeseci. Tacnije, od oktobra do jula. Neki dan sam platila porez. Notar nam je rekao da mozemo cekati. Moji prijatelji su prije par godina kupili stan i jos nisu platili porez, koliko ja znam.

Dalil@ -> RE: Pravna pitanja (27.7.2015 10:15:07)

Aaa, Alma, sad mi predstavljas zraku sunca u kisnome danu [sm=smiley36.gif]

Ta bi mi odgoda zaaaiista puno znacila. Morat cu se raspitati dodatno onda i kod notara.

Hvala vam objema [sm=smiley31.gif]

zagy -> RE: Pravna pitanja (27.7.2015 14:18:14)

IZVORNA PORUKA: Amerlina

Pozdrav svima,
Molila bih ako neko zna da mi odgovori na pitanje.

Zanima me koliko vremenski traje porodiljsko odsustvo na trece dijete u FBiH za zene u radnom odnosu?
U zakonu pise 18 mjeseci, a negdje sam pronasla da to vazi samo za RS.

Bilo nekada u Zakonu, izmjenama zakona to su ukinuli, dakle, porodiljno odsustvo godina u svakom slučaju. Na snazi je ostao član koji za treće dijete omogučava da nakon porodiljnog radiš pola radnog vremena (pola godine mislim)

Amerlina -> RE: Pravna pitanja (27.7.2015 15:11:38)

OK! Hvala na odgovoru.

rioss -> RE: Pravna pitanja (10.8.2015 22:02:56)

mislim da nije pola godine nego cijelu godinu od djetetovog prvog do drugog rodendana
sad ce ubrzo i novi zakon o radu da stupi na snagu
mislim da se nije po ovom pitanju nista promijenilo

samo ako ima koji pravnik moze li dati savjet kako doci do ovog prava. ja od svog poslodavca ocekujem otpor iako je rijec o drzavnoj firmi.
sta mi je raditi da uspjem ostavriti to pravo?

dambolina -> RE: Pravna pitanja (11.8.2015 11:13:15)

mislim da nije pola godine nego cijelu godinu od djetetovog prvog do drugog rodendana
sad ce ubrzo i novi zakon o radu da stupi na snagu
mislim da se nije po ovom pitanju nista promijenilo

samo ako ima koji pravnik moze li dati savjet kako doci do ovog prava. ja od svog poslodavca ocekujem otpor iako je rijec o drzavnoj firmi.
sta mi je raditi da uspjem ostavriti to pravo?

na sta se odnosi tvoje pitanje, nije mi bas jasno? Ako mislis na odsustvo zbog dojenje, ono je ograniceno na djetetovu prvu godinu zivota.

ziel -> RE: Pravna pitanja (11.8.2015 11:33:55)

Kakvo je sad stanje sa bolovanjem za cuvanje trudnoce?
Cula sam da ako imas nalaz od ginekologa na kojem pise mirovanje, bolovanje onda ti se od plate ne odbija onih 20% kao sto se odbija ljudima koji otvore bolovanje na recimo bol u ledjima ili gripu...
Da li je to istina?

rioss -> RE: Pravna pitanja (11.8.2015 12:28:43)

nisam mislila na dojenje nego na pravo majke da nakon treceg djeteta nakon isteka porodiljnog ima pravo da radi pola radnog vremena do djetetove druge godine. a da za to prima punu placu. pola od poslodavca a pola od zavoda za zdravstveno. to sve lijepo pise u zakonu ali u praksi vec malo teze.
pa sam mislila ako postoji koji pravnik/pravnica, ili netko ko je vec uspio ostvariti to pravo da me upiti u pravnu proceduru. da ipak dodem pripremljena. jer kako reko ocekujem otpor od nadleznih [sm=smiley13.gif]

M kao Mama -> RE: Pravna pitanja (11.8.2015 12:32:35)

IZVORNA PORUKA: rioss

nisam mislila na dojenje nego na pravo majke da nakon treceg djeteta nakon isteka porodiljnog ima pravo da radi pola radnog vremena do djetetove druge godine. a da za to prima punu placu. pola od poslodavca a pola od zavoda za zdravstveno. to sve lijepo pise u zakonu ali u praksi vec malo teze.
pa sam mislila ako postoji koji pravnik/pravnica, ili netko ko je vec uspio ostvariti to pravo da me upiti u pravnu proceduru. da ipak dodem pripremljena. jer kako reko ocekujem otpor od nadleznih [sm=smiley13.gif]

ja ti iskreno za ovo prvi put čujem, a pogotovo zavod za zdravstveno da refundira platu, ali evo čekamo nekoga od struke da se javi

rioss -> RE: Pravna pitanja (11.8.2015 12:35:11)

ziel

trazi od ljecnika da ti napise dijagnozu Visokorizicna trudnoca ili mislim sifra Z35
nisam sigurna, nesto sam nacula da samo na tu sifru imas 100% place na bolovanju

rioss -> RE: Pravna pitanja (11.8.2015 13:22:12)

Rad sa polovinom punog radnog vremena nakon isteka porođajnog odsustva
Član 63.
(1)Nakon isteka porođajnog odsustva, žena sa djetetom najmanje do jedne godine života
ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena, a za blizance, treće i svako slijedeće dijete
ima pravo da radi polovinu punog radnog vremena do navršene dvije godine života djeteta, ako
propisom kantona nije predviđeno duže trajanje ovog prava.
(2)Pravo iz stava 1. ovog člana može koristiti i radnik - otac djeteta, ako žena za to
vrijeme radi u punom radnom vremenu.

http://www.fbihvlada.gov.ba/pdf/Zakon%20o%20radu%20-%20Prijedlog%202015.%20godine.pdf

idana_85 -> RE: Pravna pitanja (15.8.2015 22:54:45)

Da li imamo neku clanicu koja je advokat i razumije se u razvode? Voljela bih da mi se javi privatnom porukom :)

zagy -> RE: Pravna pitanja (18.8.2015 7:54:11)

IZVORNA PORUKA: rioss

Prvo pogledaj kolektivni ugovor i pravilnik o radu, ako je državna firma morate ih imati, i vidi kako je regulisano ovo pitanje. Podneseš zahtjev i tražiš da ti se odobri, pored godinu plačenog još jedna na pola radnog vremena, ako ti to pitanje nije regulisano u pravilniku pozivaš se direktno na Zakon, s tim da da radiš pola vremena, a naknada nije regulisana, teško da ćeš dobiti čitavu platu.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  29 30 31 [32] 33   Sljedeća stranica >   >>