Alma_27 -> RE: Pravna pitanja (27.7.2015 9:44:56)
|
IZVORNA PORUKA: Dalil@ IZVORNA PORUKA: Pikapolonica IZVORNA PORUKA: Dalil@ Prilikom kupovine nekretnine, cijena poreza na istu po zakonu je 5% - cega? Njene prodajne vrijednosti? Trzisne vrijednosti? Negdje procitah da njenu tržišnu vrijednost određuje porezna uprava!? Koliko su razlicite ove dvije vrijednosti u stvarnosti? I zna li iko je li moguce odgoditi ovo placanje poreza koji mjesec (bez posljedica)? Obicno ide 5% od prodajne vrijednosti, ali nije nemoguce da bude i od trzisne vrijednosti, ukoliko komisija procijeni da je veca od prodajne. A sto se tice odgode placanja mislim da je nemoguce. Cini mi se da je od dana izdavanja rjesenja o visini poreza, rok za uplatu 7 ili 10 dana. Kamate su na dnevnoj osnovi i ogromne su. Hvala ti na odgovoru [sm=smiley1.gif] Mislim da sam negdje procitala ovo za rok uplate od dana izdavanja rjesenja. Eh sad, znam da stan ne mogu uknjiziti kao svoj dok ne platim taj porez, ali me zanima jel se moze odloziti ta procjena, nakon kupovine stana...na koji mjesec? Ono, rijesimo sve kod notara..zavrsimo kupo-prodajni ugovor...a za par mjeseci tek idem da se taj stan procijeni i kjizi na mene. Moze li to uopce tako? Imam neki osjecaj da je tu sada neka caka [sm=smiley1.gif] Moze. Mi smo cekali par mjeseci. Tacnije, od oktobra do jula. Neki dan sam platila porez. Notar nam je rekao da mozemo cekati. Moji prijatelji su prije par godina kupili stan i jos nisu platili porez, koliko ja znam.
|
|
|
|