delboj
|
Pozdrav svima. Ja bih imao dva pitanja, nadam se da će neko moći da mi da neki savjet. Oba se odnose na školu. Prvo: radnik je otišao na bolovanje, nije mogao više da radi, pa je na bolovanju bio godinu i po dok nije stekao uslove za penziju. Raspisan je konkurs na određeno vrijeme i primljena je koleginica koja je poslije polugodišta, znači 4 mjeseca rada, otišla na bolovanje, da čuva trudnoću. Konkurs nije raspisivan u tom periodu, ali to je već druga tema, istovremeno su dva radnika bila na bolovanju, valjda nisu smjeli da prime trećeg. Vratila se s bolovanja poslije tri i po mjeseca, radila još dva i onda otišla na porodiljsko koje je trajalo godinu i po, pošto je rodila blizance. Tada je bilo ljeto, pa je poslije mjesec i po raspisan konkurs i ja sam dobio to radno mjesto do povratka radnice s porodiljskog, sve vrijeme uz informaciju da ona ima rješenje na neodređeno. Porodiljsko je isteklo, ona se vratila na posao i ja sam ostao bez posla, nisam mogao naći nešto na šta bih se žalio, iako je bilo nelogičnosti, ali nije bilo dovoljno dokaza. Međutim, sad je iz nekih drugih razloga treća osoba pokrenula sve to zbog ličnih interesa i ispostavilo se da je ova dobila rješenje na neodređeno tek kad sam ja prestao da radim. Da li je ona uopšte imala pravo da se vrati na posao? Znam da ne može dobiti otkaz dok je na porodiljskom, ali poslije toga može. Znači i ona je bila na određeno, ispada da nije imala više prava od mene. Da li je trebalo raspisati konkurs u trenutku kad je radnik otišao u penziju? Drugo: 4 godine u školi na radnu dozvolu je radila jedna profesorica pošto je bila deficitaran kadar, iako nije imala naše državljanstvo. Prve dvije godine nije bilo nikoga s tom diplomom ko bi mogao da je ugrozi, međutim druge dvije jeste, ali ta osoba s našim državljanstvom nije imala položen stručni ispit i tek je sad dobila prednost na konkursu, jer je to traženo. Ipak, sad su u odluci napisali da ona ispunjava uslove konkurse, iako je nejasno zašto onda i dalje nema prednost, kao ima radnu dozvolu. Ona se sad udala i konkurisala u drugoj školi u susjednom gradu i tamo su je odbili jer nema državljanstvo, a primili na to radno mjesto studenta. Ovdje sam ja konkurisao kao student (upisao sam u međuvremenu na drugu fakultet) i nije mi data prednost. Ko je tu u pravu? Ne znam hoće li biti žalbenog postupka. Ne može se različito tumačiti zakon u dvije opštine.
|