Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Običaji i uređenje doma za Božić i N.Godinu 22.11.2008 9:39:22
tea lana
Hvala puno na jelki,jedva cekam da okitim i ja svoju,samo ne znam kako ce da prezivi pored Lane,dijete voli lopte i jedino se igra sa njima pa da kuglice ne bude sutala.Morat cemo biti na porezu i stalno je nadgledati.
RE: Običaji i uređenje doma za Božić i N.Godinu 22.11.2008 9:48:22
travnicanka
Bas sam negdje prosle godine pisala na ovu temu. Zivim u zemlji gdje je jedino bozic praznik u pravom smislu te rijeci,i jedini obiteljski praznik koji svedi uvazavaju. Ljudi bukvalno citavu godinu stede i zive za bozic.Jako puno para izdvajaju za bozicne poklone.Vec su sve trgovine pocele sa prodajom nakita i milion drugih stvarcica koje idu uz bozic. Svake godine grad je okicen u drugoj boji,a najfascinantnije od svega je jedan veliki zabavni park koji svake godine okite specijalno samo za bozic i koji privuce jako puno posjetilaca iz cijele skandinavije.Dovoljno je reci da ce ove godine biti okicen sa 5 miliona lampica......predivan osijecaj kao u bajci....naravno ici cemo sa djecom i stavit cemo slicica da poblize docaramo atmosferu
RE: Običaji i uređenje doma za Božić i N.Godinu 22.11.2008 10:05:37
travnicanka
Bas sam se zanijela pisuci na ovu temu,pa zaboravi reci da mi ustvari ne slavimo bozic na nacin na koji svedi to rade....naime,moja svekrva je katolkinja i mi obicno na dan bozica odemo na rucak i naravno kupimo joj poklon. Nesto sto sam htjela istaci je ustvari to da je jako tesko zivjeti i odgajati djecu u ovakvom miljeu.Jako je tesko objasniti djetetu od 4,5god.da bozic nije nas praznik....ali iskreno puno se sad ni ne zamaram niti hocu da je u vrticu izdvajam od druge djece.Sta svi rade neka i ona.Juce su poceli praviti bozicne cestitke i sva sretna je dosla kuci i prica kako je napravila cestitku sa puno sjaja,zvijezdica i kako ce je poslati svojoj najboljoj kolegici. Jelku okitimo poslije bozica odnosno za novu godinu...i to je nesto zaista lijepo,djecica uzivaju.....
RE: Običaji i uređenje doma za Božić i N.Godinu 22.11.2008 10:20:19
anitaMO
mi smo to sve vidjele i nakupovale nakita.zao mi je sto joj nisam mogla kupiti djeda mraza na saonicama u hornbachu .nije moglo u kofer stati. imamo par slika.
RE: Običaji i uređenje doma za Božić i N.Godinu 22.11.2008 11:49:00
nesanica
IZVORNA PORUKA: travnicanka
Zivim u zemlji gdje je jedino Bozic praznik u pravom smislu te rijeci,i jedini obiteljski praznik koji svedi uvazavaju. Ljudi bukvalno citavu godinu stede i zive za Bozic.Jako puno para izdvajaju za bozicne poklone.Vec su sve trgovine pocele sa prodajom nakita i milion drugih stvarcica koje idu uz bozic.
Ovaj dio potpisuje sa malom ispravkom, jer sam ja u Njemackoj...a zaista sto kaze travnicanka ljudi zive za Bozic... Vjerujte kada prodjete gradom ili ako hodate po robnim kucama jednostavno zaboravite posto se dosli u prodavnicu...zaista nesto prelijepo, raj za oci....
Mi Bozic ne slavimo,a Novu ono kao i svi....Imamo malu plasticnu jelku koju su djeca lani zajedno sa nakitom dobila na poklon iz BiH i tada smo je prvi put i okitili, a i ove godine cemo
p.s. ne zamjeriti na mojoj greski u citiranju
< Poruku je uredio nesanica -- 22.11.2008 11:50:41 >
RE: Običaji i uređenje doma za Božić i N.Godinu 22.11.2008 12:50:28
travnicanka
Dugo vec zivim ovdje i nekako bozicne i novogodisnje praznike i ja kao i ovi glupavi svedi jedva docekam. Svke godine iznova me fascinira ta njihova ljubav,volja,zelja i radost koja ih ispunjava tokom cijelog decembra....ovo je nacija sa najvecim postotkom depresije ali u decembru svi se smiju Ja najvise volim januar.....pogodite zasto????....zato sto su snizenja
RE: Običaji i uređenje doma za Božić i N.Godinu 22.11.2008 12:53:25
tea lana
jao snizenja kod nas ko fol neka snizenja budu,a ja sam prije par godina otisla u London 1 januara i zamislite sve snizenja do80%.Kupila sebi haljinu koja je kostala140funti za 18.Da sam Bogdomm jos koju'
RE: Običaji i uređenje doma za Božić i N.Godinu 22.11.2008 15:55:02
mamsi
Od kako imam svoju porodicu kod nas to ide ovako: Par dana prije Badnjaka okitim jelku i malo kuću s onim lampionima,a ove godine se nadam da će mi Kenan pomoći.Za Badnjak obično odem kod svojih,i tamo onda kuhamo mama i ja i spremamo i kitimo.Onda ja uvečer odem s društvom negdje vani,pa svi zajedno odemo na polnoćku,pa u jednu lokalnu kafanicu u mjesto odakle sam i ja rodom.E tu budu svi ljudi koje viđam samo za Božić,i familija i prijatelji i bude nas stvarno puno.Do zore se veselimo.Za prvi dan Božića ujutro popijem kafu s MM,dok Kenan odmotava poklone,onda opet idemo kod mojih pa kod rodbine i ispod svačije jelke ima poklon za moje pile malo.To mi je najdraži blagdan i jedva čekam da dođe i ove godine
RE: Običaji i uređenje doma za Božić i N.Godinu 23.11.2008 12:19:19
bebacha
ja sam u dusi jedno velikooooooooo djete.bas me vesele novogodisnji praznici.prije par dana sam slomila(konacno )muza da ove godine kitimo jelku zbog bebe(i mame )jedva cekam
RE: Običaji i uređenje doma za Božić i N.Godinu 23.11.2008 13:08:31
mukica
Moj muz nije za jelku i mi je ne kitimo ali imam ukrase i lampice tako da malo nadidamo djeciju sobu i d. boravak a ja tako volim paketice vise im se ja obradujem nego moje djete
RE: Običaji i uređenje doma za Božić i N.Godinu 25.11.2008 22:12:00
Nunichi
Uh ja vec jedva cekam da krenem u kupovinu novih detalja za jelku. Bozic ne slavim,ali kako znam za sebe meni su kitili jelku,sobe su bile pune balona...bas mi je taj decembar ostao u lijepom sjecanju. Tamo nekad kad sam postala curetak,jelka me vise nije zanimala,tako da sam i jelku i svo kicenje poklonila...ali prije mozda 3-4 godine mene je takva manija uhvatila za jelkom,pa sam otisla i sve ponovo sebi kupila,sva sretna kao malo dijete.Tako da ja jelku okitim oko 10.12. i drzim u kuci duuugooo tako okicenu. Sta cu kad mi je neka milina kad je vidim. Ove godine idem u kupovinu malo vece jelkice,za mm,mene i nasu princezu u stomaku,sto znaci i jos nakita...jupiii. Uglavnom je okitim u dvije boje,kraljevsko plava i siva ili ona kombinacija crveno i zlatno. Lampice idu na prozore samo...jedva cekam,a posebno narednu godinu kad ce ispod te jelkice biti paketici za nasu dusicu.
RE: Običaji i uređenje doma za Božić i N.Godinu 29.11.2008 12:48:38
nikka
Ja sam danas počela sa uređivanjem jer sutra počinje Advent,4.nedjelja do Božića, stavila sam adventski vijenac na vrata i na stol sa svijećama a večeras ćemo zajedno kititi bor, sinovu sobicu sam tek malo okitila sa anđelićima,on je sav sretan jer su tako umiljate figurice i smješe mu se sa plafona
RE: Običaji i uređenje doma za Božić i N.Godinu 5.12.2008 18:31:36
lejlaze
i prije udaje sam kitil jelku. nekako uzivam u tome. stoji okicena citav decembar i januar. prosle godine nisam (zbog mame). ali ove godine sam pripremila pa cu sada za vikend okititi....
RE: Običaji i uređenje doma za Božić i N.Godinu 6.12.2008 1:36:23
teta berta
To mi je njdraži dan u godini posebno Badnjak kada se pravi večera, ta posna večera i čaša vina draža mi je od svih večera a potom idem na polnoćku. Nova mi nije nešto posebno ono ujutro se probudiš i ništa, a Božić slavimo duže Ivandan, Stjepandan i tako to.