Esmica -> Hidzama (12.3.2013 0:51:56)
|
Hidžama, kao islamska metoda za liječenje i prevenciju bolesti je osnovana prije otprilike 1400 godina sa dolaskom Islama na arapsko poluostrvo. Ona je potpuno samostalna metoda i neovisna od klasične terapije vakumskim kupama i bazirana je na islamskoj vjeri. Muslimani praktikuju hidžamu na osnovu prakse Poslanika saws koji je opet praktikovao na osnovu objave: Ibn Abbas prenosi da je Resulullah saws kazao: “Nisam prošao pored skupine meleka, u noći Isra, a da mi nisu oporučili: ‘O Muhammede, prihvati se hidžame.’” Tirmizi, (2053), Ibn Madže, (3542), Hakim, 4/209. Hidžama u arapskom jeziku doslovno znači “isisavati” i izraz je koji muslimani koriste da bi opisali ono što se na zapadu zove “mokro kupičarenje”. Prave se površni mikrorezovi na djelu kože koji je prije toga tretian sa vakumskim kupama na suho. Poslije se ponovo postavljaju kupe ispod kojih se pravi vakum koji potiče lagano istjecanje nečiste, toksične i nekorisne krvi čime se organizam čisti i potiče na liječenje bolnih mjesta te bolesti generalno, kao i jačanje samog organizma i njegovog imunog sistema. Da li ste culi za hidzamu? Ja sam danas vodila svekrvu da radi hidzamu. Zena ima visok pritisak,i jos neke zdravstvene probleme.
|
|
|
|