smajli80 -> RE: Ginekologija: pitanja i odgovori! (25.2.2013 17:03:46)
|
Poštovana gđo Pavlović Imala bih jedno pitanje za vas pa ako ste u mogućnosti da mi odgovorite Iza sebe imama 2 poroda.Djevojčicu od 5god i dječaka od 13mj. Prije prvog poroda imala sam 2 missed ab 7/8ned. Nakon čega su rađene pretrage: Hlamidija i kariotip neg tj uredan,TORCH gdje je pronađeno 1oo jed herpesa od dozvoljenih 10. U obe trudnoće ponavljan i H.u znatnom opadanju. Prva trudnoća uredno iznešena do 36+1ned usljed PVU.Zdravo novorođenče od 3050gr.Prirodan porod.Od pucanja vodenjaka do poroda 16h.AP test 7/9. Druga trudnoća od 8ned smeđkasti iscjedak i uveden Utrogestan tab 3x2 oralno. Da bi u 16 ned prilikom UZ za TRIPLE test dijagnosticirano prepisujem:PLACENTA MARGINALIS SUSPECTA ET SUCCENTURIATA SUSPECTA. U 19 ned hitna hospitalizacija zbog bolova u donjem djelu stomaka. Terapija-tokoliza i.v. te Azaran 2x1gr 10 dana. Otpuštena iz bolnice sledećeg akušerskog nalaza;PVU medioponiran,skraćen 1cm,VU za 1cm,uterus u eutonusu,visina fundusa odgovara trajanju amenoreje. Takođe hospitalizacija u 24 i 30ned. Trudnoća uspješno okončana u 39ned.Zdravo novorođenče 3300gr takođe prirodan porod. Pitanje Ako bi se kojim slučajem odlučila na 3.bebu zanima me kakav bi bio tok trudnoće s obzirom na stanje koje sam imala u predhodne 2. Znam da je nezahvalno pričati o tome i govoriti unaprjed,ali zanimaju me iskustva vaših pacjentica sa sličnim problemom. Imam 33god,KG 0+,PAPA uredan i radi se svakih 6mj.,st čistoće II.Prije mj dana ugrađenA IUD load 375. Unaprjed se zahvaljujem na odgovoru
|
|
|
|