|
RE: Vrtići, škole, igraonice... problemi / rj... 7.2.2013 12:34:15
|
|
|
|
Hanady RR
|
Hajde da ovako malo posložim svoja majčinka zapažanja, mada iskreno ja koja sam nekad sigurna da sam dobro informisana dođem u konfuziju misli da ne znam jesma li pošla ili došla: U skladu sa urastom mje dejece i iskustvima najbliža sma priči o igraonicama i školi 1. Igraonice trebaju češću posjetu nadležnih inspekcija, sanitarnih prvestveno. 2. Podhitno donošenje pravilnika o tome šta jeste igraonica i šta mora/treba sadražavati, odvojensot porstorija za pušače i nepušače, ''skalamerije'' za igranje kao i sitne igračke...npr. bambi igraona na Grbavici imala je dugododišnji topogan izlizan do te mjere da je silazak niz njega prouzrokovao mnogo ozljeda ( čula sma renoviraju) , igračke sa konpicima, zidovi umjetni za penjanje a ispod nema stručanja u nekim igraonama itd, temperaturni uvjeti da su zadovoljeni, mislim odem na rođendan nekkome u igraonu a tamo grijanje ako mama nije najavila 24 sata prije neće uključiti...čuj u zimu da najavim grijanje itd...pravlnik obavezno treba sadržavati ograničenost godina za ostavljanje djece u donosu na igračke...ako su to sitne lego igra djece prije treće godine nije moguća itd... 3. Edukacije osoblja koje radi u iograonicama. Ako pružaju uslugu igraonice onda osoblje treba znati da roditelj stu uslugu plaća i koridsti jer mu treba...tete moraju znati kako se odnositi prema djeci, voditi brigu o higijeni, i biti raposložene jer rade u portoru za djecu.... 4. Škola...mislim odakle da počnem.... Plan i porgram rada da prati udžbenik. Ako ćemo plsatičnije udžebnici da prate jedna drugi a samim time izmjene plana i porgrama rada su neophodne. Npr. kod prvačića slova u učenju s ejvaljaju u drugom polugodištu, kreću sa slovim A, E, I, O a iz matematike rade preslijek krive i prave iznaka tačaka je A, B, C, rade skupove pa je skup zeka-Z a to slovo učili nisu. 5. Knjige da se obezbijede prije početka školske godine, kako one kje se kupuju tako i one koje se dobijaju bez plaćanja (prvačići i u nekim školama djeca iz porodica sa socijalnom potrebom za više razrede) Uspostavljenje sisitema da eventulan upustvam promjenei primjene svega što škola nosi budu pripremljeni prije početka školske godine. U ovoj džrvi jedino je sigurni datum početka školske godine , početka raspusta i kraj školske godine a knjižice ne pirpeme na vrijeme...upustva i smeinare vrše u toku škoslke godine u kašnjenjima...također knjige kasne do 15 do mjesec dana, što mi je nejasano ako s ezan kad škola počinje. 6. Izjednjačavanje uvjeta u svim školama...kako po pitanju higijene, užina, fakultativnih aktivnosti, knjiga po kojima se radi itd tako i sistem učenja, pristupa djeci itd... 7. Ozbiljnije prihvatanje ''obaveze preuzete' nazvana član Vijeća rodtelja, i uvođenje parametara o radu istoga te omogućavanje iznošenja svih porblema češće i ozbiljnije slušanje stavova vjeća roditelja da isto nije smao forma zadovoljena u svim školama.
|