dijete prirode
|
Zdravo svima! Nedavno sam krenula u potragu za jastukom da bih ubrzo zaključila da je potraga za nečim tako jednostavnim i svakodnevnim projekat koji iziskuje i vremena i truda i novca. Inače živim od rada za računarom što znači vratobolje, glavobolje, plećkobolje, i kada sam od roditelja dobila kosmodisk na poklon, počela sam vježbati jogu. Istinski sam ganuta reakcijom tijela na malo posvećene svijesti i ukazane ljubavi! Važno je kako spavamo, ali je možda i važnije šta radimo kada smo budni. To me je vratilo prirodi stvari, prirodi prirode, osnovnih potreba i sirovina koje najčešće ne trebaju biti tretirane ili zahtijevaju minimalnu obradu. Poslije obilaska samo jedne prodavnice sam prestala tražiti jastuke i počela tražiti vunu. Već iste večeri sam zaspala na ručno izrađenom jastuku od prirodne domaće vune. Vuna je fantastičan materijal! Idealno je kada jastuk možete otvoriti, izvući iz njega to na čemu spavate, kada to možete oprati i prozračiti, dodati, oduzeti, ubaciti u jastuk kesicu lavande ili jastučić natopljen nekim drugim eteričnim uljem. Na vunenom jastuku nema znojenja (često se dešavalo da legnem čiste, a ustanem masne kose!), nema grinja, vuna čak štiti od elektromagnetnih zračenja, teško je zapaljiva, a u njenoj proizvodnji niko ne mora da strada. Sintetička vlakna se dobijaju od nafte, njihova proizvodnja zagađuje okolinu, a odbačeni proizvodi se teško razgrađuju. Prirodni lateks se dobija zarezivanjem drveta i skupljanjem sokova. Vuna je potpuno obnovljiva i ekološki bezopasna sirovina. Uz dužno poštovanje popularnim proizvođačima krevetnina, suma potrebna da se prosječna porodica opremi jastucima ne priliči našem standardu. Ljudi vijekovima spavaju na vunenim jastucima. Na zapadu jastuk od obične vune u pamučnoj navlaci košta stotinjak dolara pa naviše. Nama je dostupan za petinu te cijene. Sebi sam izradila srednje tvrd jastuk standardnih dimenzija za spavanje, jastučić za sjedenje za računarom (znoji mi se guza na presvlaci od skaja i uvijek nešto podmećem, a imam i problema sa hemoroidima), te jedan duguljasti, 35 X 90, zgodan za oko krsta dok sjedim, za automobil, može da se previje u manju jastučnicu i dobije bucmasti jastuk za različite namjene. Sada pravim jastuke za članove porodice, bratovog sina koji je vezan za krevet, prijatelje, a ubrzo će se kompletna ponuda sa detaljnim fotografijama, informacijama o osobinama vune, održavanju jastuka, i različitim primjenama naći i na internetu. U međuvremenu, možete me kontaktirati da zajedno napravimo to što vam treba - jastuk, jastučić neobičnog oblika, "banana" jastuk, ograda za krevetac... Materijali su sami sebi i reklama i garancija (to je ljepota prirode!), a punjenje možemo "doštimavati" sve dok ne budete potpuno zadovljni. Cijena će zavisiti od količine utrošenog materijala dok je cijena mog rada neki minimum koji će nadam se svakome biti prihvatljiv. Sa vjerom u bolju, prirodniju i zdraviju budućnost sve vas pozdravljam!
|