tata
|
Drage moje...evo nakon decenije odsustva, i pažljivog praćenja o čemu i šta pišete i komentarišete, morao sam se malo uključiti, i to baš na ovu temu, jer se "slučajno" profesionalno bavim muzikom, ne tako dugo, kojih 22 godine, sa zavidnom muzičkom karijerom....nebitno, ali lijepa tema da vas malo uputim u neke pravce. Slušam vas kako se "pohvalno" izražavate prema određenim muzičkim stilovima, namjenjenim isključivo masovnim populacijama, konzumentima neemotivnog već tjelesnog užitka, globalnom i ekonomski najkomercijalnijim industrijskim proizvodom koje vi nazivate: turbo-folk. Ne postoji ljudski niti privredni aparat da zaustavi progres hiperprodukcije te vrste zabave, u koju je osim konzumiranja zvuka iz takvih tvorevina (čitaj: pjesama) gotovo obavezno uključen i užitak konzumiranja raznih poročnih supstanci (čitaj: prirodne i sintetičke droge i narkotici, te alkohol u enormnim količinama). Jasno je ko bijeli dan da se populacija vaših profila, vrijednih ili dokonih žena, uglavnom udatih sa djecom, ili ih čekate, žena koje naravno radi ozbiljnijih obaveza u životu odvojene od zabava ovog tipa......srećom!!! Kažem srećom, jer sad obratite pažnju na slijedeće: neće proći malo vremena, a vaša će djeca stasati u mlade ljude željne izlazaka i zabave naravno. Prvi i jedini glavni filter i usmjerivač u ono šta će oni slušati od muzike ste isključivo i samo VI. Računajte na to da će dijete ponijeti taj "zvuk" iz kuće, po tom zvuku "birati" društvo, i dalje biti usmjeravano baš po tome...hočete primjer? Ako vam se u CD-u vječno vrti "samo" određeni muzički pravac, pjevač, grupa, muzički stil...obratite pažnju na background toga svega, kakvi su tekstovi, o čemu govore, kakav je modni stil tog pravca, kakav život žive te muzičke zvijezde...to je apsolutno sve ono što će biti "prekopirano"...i možete biti sigurni da ćete se suočiti sa nečim, što se vama, naravno neće svidjeti: jer VI to samo SLUŠATE a vaša djeca to ŽIVE!!! Apsolutno sam protivnik da svojoj djeci branite, ili im onemogučavate da se upoznaju sa velikom večinom muzičkih pravaca u svijetu, pa i sa turbom, jer samo i isključivo samo tada oni grade kreativni i emotivni odnos prema tome. Vidim da dosta vas ima prilično nesređen izbor muzike koji slušate, ali ne mogu da vjerujem da niko od vas nije naveo niti jednog klasičnog kompozitora, klasični muzički stil, ili evergreen-e, pa to je ipak nešto od čega se kasnije sve dogodilo, odnosno izvitoperilo... Postali smo generacija kojoj su devastirali duhovni užitak, emociju, ljubav...puno toga je držala lijepa i raznovrsna muzika...ne odbijajte apriori slušati sve, tako ćete drage moje znati i voljeti mnogo više nego sad, a djeca će imati više sreće od toga, zahvaljujući isključivo vama... Vaš TAJO
|