Hanady RR
|
IZVORNA PORUKA: mishkica Kod nas ugovor produzuju prvih 6 mjeseci po mjesec dana, a onda po 2, pa nekad kasnije na 6, i poslije 2 godine na neodredjeno..eh mene zanima sada recimo, ako je meni ugovor do 31.5 a ja ovaj posao drugi sto gonjam uspijem dobiti, da znam kada trebam najaviti, kod nas u ugovoru pise da zaposlenik mora odraditi 15 dana otkaznog roka, znaci na 15 dana prije trebam najaviti, a kolegica bi uzela bolovanje, a ugovor joj je poslan juce na 2 mjeseca, znaci do kraja maja, a ona vec planira na bolovanje, tako da me to zanimalo najvise...a poslodavac isto najavljuje otkaz?jer nam to u ugovoru ne pise, nego nesto kao ako zaposlenik nasteti ugledu firme, ili osteti firmu za neki iznos novca, moze dobiti opomenu pa otkaz..Hvala Hanady, jasnije mi je sad za tebe... da 15 dana prije podnosiš poslodavcu pismeno da daješ otkaz i navedeš razloge istoga... dobijaš otkaz u slučaju da ga ovako uzmeš a ne dobiješ novi posao nemaš prava da ostavriš nakandu sa biroa niti neke druge pomoći toga msisla... u otkazu zahtjevaj da se navede jesi li koristili godišnji odmor i kada i za koju godinu i jeli ti isplaćen regres za tkuću godinu... i znači radiš tih 15 dana kod ovoga poslodavca... na novom razgovoru to naznači...ako kažu da dobijaš posao tad i tad reci da moraš ispoštovati otkazni rok kod ranijega poslodavca al im traži napimseno da si primljena... a ovaj dio ''nego nesto kao ako zaposlenik nasteti ugledu firme, ili osteti firmu za neki iznos novca, moze dobiti opomenu pa otkaz'' znači da poslodavac poštiva lakše i teže povrede raden dužnosti...u slučaju teže povrede dužnosti ugovor se po zakonu može otkazati bez poštivanja otkaznoga roka. a drugo...kolegica može na bolovanje odmah danas :) i ne mogu je otpustiti za vrijeme bolovanja...aliiiiiiii nažalost mogu d ajoj ne porduže ugovor po isteku ta dva mjeseca :( iako zakonski lako ih može uzeti na sudu, dokazati ništavnost takvoga ugovora i putem drugih ugovora zaposlenika tj. uvidom u iste dokazati da su isti smao zaštita mimo zakona za spolodavca da žene ne budu trudne...