brancica
|
ferguson,slusaj me,njemu treba i vrtic i logoped,sve.ovo govorim iz iskustva jer imam sina od 3 godine i 4 meseca,dijagnoza je uspostavljena sa 2 i po godine u beogradu.bili smo i privatno kod dr selakovic i drzavno u institu za mentalno zdravlje kod dr rudica.oni su vrhunski strucnjaci za autizam i poremecaje iz autisticnog spektra na balkanu.naci ces info o njima na internetu.dijagnoza je f83,odnosno nespecificni mesoviti poremecaj psihickog razvoja.mada,sama po sebi,dijagnoza nije toliko ni bitna,jer se sviti poremecaji tretiraju slicno-ukljucivanje u vrtic,logoped,defektolog,psiholog.gledajte da sto vise bude u drustvu svojih vrsnjaka,svaki dan ga vodi u park medju decu,vodi ga u igraonicu,vodi ga svuda sa sobom.neposredno iskustvo je najbolja skola.jasno uspostavi pravila,sta sme,a sta ne(mada je ovo lakse reci,nego uraditi).neki savetuju i promenu ishrane,tj izbacivanje glutena i kazeina iz ishrane,sto je jako tesko.ja mom sinu nisam menjala ishranu,jer su misljenja podeljena oko toga.ti ako mozes,probaj.dobro je i riblje ulje,konsultuj se sa lekarom oko toga.golicaj mu dlanove kad mozes.stimulacijom dlanova se stimulisu centri u mozgu koji su zaduzeni za govor.koliko god mozes igraj se sa njim(slikovnice,one drvene table gde ubacuje razlicicite slike,kutije sa otvorima gde ubacuje razlicite oblike,bocke da bocka,istrei gomilicu pasulja ili kukuruza,pa neka ubacuje u flasu.vezbajte finu motoriku,jer se tako stimulise centar za govor.sve sto ume i moze,neka radi sam,vezbajte izuvanje,da se sam izuje,skine,obuce,zakopca rajsfeslus.kad god ti deluje odsutno,probaj da ga ukljucis u neku aktivnost,bacaj mu loptu,pa neka ti vrati,golicaj ga...trudi se da te sto cesce gleda u oci.davaj mu nardbe-baci u smece,donesi casu.ako on nece,ti ga uzmi i uradi zajedno sa njim ono sto trazis od njega.nemoj brzo i komplikovano da pricas.pevaj mu pesmice,recitacije,brojalice.daj mu olovku,neka svrlja po papiru.daj mu plastelin,pa neka kida,mesi.ukljuci ga u vrtic sa decom koja su urednog razvoja,ukljuci defektologa i logopeda obavezno,i to vise puta nedeljno.moj sin ide svaki dan. dobro je sto ste poceli na vreme,rana intervencija je najbitnija.sve ide jaaako sporo,budi spremna na to,proci ce meseci pre nego primetis bilo kakav napredak,ali ce biti napredka.znam da je tesko i tacno razumem kako ti je.danima sam plakala i bila sludjena.i sad imam periode kad padnem,ali mora se...samo napred. puno te pozdravljam i zelim vam sve najbolje!
|