Blue rose RR -> RE: Globalizacija-kako gubimo jezik (6.11.2008 10:30:07)
|
Jedna od tema mog diplomskog rada bila je i "globalizacija"...toliko toga se odlikuje u tom pojmu koji je zahvatio sfere od domaćinstva i domaćice u njemu, preko radnika do političara i velikih korporacija koji definiraju i sprovode istu. To je proces koji prelazi državne okvire i prelazi na nadnacionalni nivo, u ekonomskom, kulturnom, političkom i socijalnom dijelu našeg života. Nisu samo časopisi (kao produžena ruka velik moćnika, koji reklamiraju svoje proizvode u njima), ti koji propagiraju gubljenje svog nacionalnog identiteta i jezika, već i mi sami kroz svakodnevnu komunikaciju, sve više upotrebljavamo fraze koji su na engleskom jeziku. Na žalost našu. Ono što je mene fasciniralo (kao živi i lahko dokazivi primjer) jesu web-stranice njemačke domene. Npr prošle godine sam tražila neke zakonske odredbe dobivanja njemačke penzije, i nisam nišla niti jednu stranicu koja pruža mogućnost da pored njemačkog jezika izaberem, ako ništa engleski jezik (koji mi je eto kao "bliži"[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]). Pored toga što sam bila ljuta, zbog nemogućnosti da sama sebi pomognem i riješim problem, ,bila sam ponosna u ima TIH LJUDI, koji tako ljubomorno čuvaju ONO SVOJE, svoj identitet.
|
|
|
|