[Obrisana poruka] (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Brisani uporabnik -> [Obrisana poruka] (6.11.2012 13:08:05)

[Sadržaj poruke je obrisan]




palachinken -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 13:14:23)

Ja sam mlada kuharica, ali da se upišem u temu.

Za supu stavim kuhati masnije meso (batak, koljenica), u vodu ubacim
- korijen peršuna, celera, mrkve
- crveni luk popečen na plati (ne znam što, rekla mi mama da treba, a i kuća zamiriše na domaću supu:)
- bijeli luk, nasitno
- so, biber u zrnu, peršunov list, lovorov list

I to se kuha i kuha i kuha
Pred kraj dodam tjesteninu.




Lejla Ka -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 13:15:02)

Pravilo broj jedan: ako ćeš mesnu onda meso u hladnu vodu i tek onda na šporet.

Evo jedna moja "autorska":

http://www.coolinarika.com/preview/recept/leteca-corba/




Skvo RR -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 13:15:07)

Uglavnom jedemo pilecu ili telecu

Recimo batake u pretis ubacim i kuham, nakon toga procijedim vodu, prebacim u serpu, iscopkam dio mesa, dio mesa iskoristim za nesto drugo, i onda dodam rendanu mrkvu, kasiku vegete, persun, i fideline ili rizu.
Teleca slicno, sa tim da dodam i kasiku paradajz pirea, ipak se ona jede kao crvena supa.


Od povrtnih

Opet koristim temeljac od piletine, dodam kasiku vegete, provrije, i onda dodam "obaren" persun, malo sve skupa da se kuha, i kasiku maslinovog ulja, zatim prebacim u blender, dodam citavu pavlaku i ili u ranijoj fazi vrhnje za kuhanje, izblendam i imam spinat corbu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image]. Prilikom serviranja, ukrasim je vrhnjem za kuhanje u smislu nakapavanja po  njoj, jako lijepo dekorativno izgleda.


A instant supe ne jedemo.




henna ze -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 13:15:15)

hajd da ti dam malo života temi..

osnova je uvijek mesna sa povrćem..nekad samo luk i mrkva i meso..to im je najdraža varijanta..s tim da stavim to u komadu.luk izvadim..a mrkvicu na kockice izrežem..meso isitnim i opet u lonac vratim..i onda malo posolim..dodam neki zeleniš..peršin ili celer...i tjestenina...

nekad tarhana, fidoline ili domaće knedle od griza...

ljeti često pravim juhu od tikvica..
na malo putera popržim izrendanu tikvicu i mrkvicu...malo posolim..zalijem vrelom vodom..i kad proključa, ubacim tjesteninu...stavim jednu cijelu tikvicu i bude gusta juhica...

dalje..tarhanica od paradajza..svježi paradajz ogulim..izrendam..i isto popržim na malo putera..i ista procedura kao u ovoj gore..samo stavim tarhanu...


krem juha od tikvica...skuham cijele tikvice i cijele mrkve..i jedan krompirić...izblendam nekad..nekad samo izgnječim viljuškom...dodam vode i soli..i kad se malo ukuha..i dobije željenu gustinu...to je to...služim sa pavlakom ili jogurtom..šta imam...

na isti način pravim i supu od carskog povrća...




ladyblue RR -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 13:17:56)

kupis junetine, najbolje juneca rebra da ima masnoce na njima, ubacis u pretis, stavi mrkvu, pressun, crveni luk koji si prije toga zapekla na ringli (stavi na foliju da se ne lijepi), celer. ja stavljam i so i Vegetu i nikada nisam za N pravila posebno, ni kada je beba bila.
stavis vode cca 2 l. kuhas u pretisu 40 min. procijeds i dodas ili kndalcie ili fideline.
ta supe mora biti jaka.

ja ne pravim supe od koljenice. ne volim im ukus. 
na ovom temeljcu mizes napraviti i corbu od povrca. isto bude odlicna, jaka.




Neca xxx -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 13:21:08)

Super tema, Iman! [sm=bravo.gif]

Da dam i ja svoj skromni doprinos.

Krem supa od tikvica

Tikvice ogulim i izribam na krupnije komade. U serpi ugrijem kasikicu putera ili maslinovog ulja, dodam tikvice, posolim i dinstam poklopljene oko 15 minuta (da puste vodu i omeksaju). Nakod toga dodam vode (ne previse) i kuham jos 15-ak minuta. Nekada dodam i proso da se kuha 5 minuta. Kada se skuha, izblendam, dodam casu mlijeka i pustim da dodje do vrenja (pazite da ne pokipi). Nakon toga sklonim sa vatre i zacinim koprom. Posluzujem sa pavlakom. Bude super. Mi ovu corbicu jedemo skoro svake sedmice. [sm=smiley1.gif]




ladyblue RR -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 13:22:01)

IZVORNA PORUKA: henna ze

krem juha od tikvica...skuham cijele tikvice i cijele mrkve..i jedan krompirić...izblendam nekad..nekad samo izgnječim viljuškom...dodam vode i soli..i kad se malo ukuha..i dobije željenu gustinu...to je to...služim sa pavlakom ili jogurtom..šta imam...

na isti način pravim i supu od carskog povrća...


ja pravim na isti način ali kada je povrće skuhano i izblendano, dodam malo vrhnje za kuhanje i putera. bude baš ukusna.




Neca xxx -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 13:24:43)

Imam jos jednu dobru: Corbica od karfiola, krompira i mrkve

Karfiol isjecjam na sitne komadice, a jedan veci (oguljen) krompir i 2-3 mrkve izrendam. U serpi ugrijem malo putera ili maslinovog ulja, dodam povrce, malo soli i ponekad vegete i dinstam (samo pazite da vam se povrce ne zalijepi za dno serpe). Dodam vode (casu-dvije) i kuham 20-ak minuta. Ovu corbicu jedemo sa pavlakom i takodje je super. [sm=smiley1.gif]




Anoniman -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 13:26:10)

Nekad supu pravim tako sto raskuham batak sa povrcem;mrkva, celer, persun, b. luk. Poslije batak rascopam, dodam soli, malo bibera i na kraju tjesteninu.
Nekad pravim tako sto raskuham povrce; tikvicu, papriku, paradajz, mrkvu, persun, b. luk, krompir, celer. Kad bude skuhano, izmiksam stap. mikserom, posolim, pobiberim i to je to.
Nekad supu pravim tako sto poprizim crveni luk sa mrkvom i fasiranim mesom, pa u to naspem prokuhanu vodu, dodam celer, persun. Posolim. Na kraju dodam tjesteninu.
Uglavnom, otkako imam djecu sve moje supe su lajt po pitanju zacina.




muaaa -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 13:40:39)


IZVORNA PORUKA: Iman83

Potaknuta temom na RR razgovorima otvaram temu juhe/supe.
Naime, kako vi pravite supe/juhe, na koje sve načine, šta stavljate od povrća, začina?
Zbog nas mladih 'kuharica'[sm=smiley36.gif] molimo detaljan opis[sm=smiley1.gif]
[sm=smiley1.gif]


super tema[sm=bravo.gif]

Volim supe,ali ih zaboravim skuhati posto radim rucak uvjek u zadnjem momentu.[sm=jezicek.gif]

Ali kad je ranije onda naravno i supa ide.




Malenaoduvijek -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 13:41:19)


IZVORNA PORUKA: palachinken

Ja sam mlada kuharica, ali da se upišem u temu.

Za supu stavim kuhati masnije meso (batak, koljenica), u vodu ubacim
- korijen peršuna, celera, mrkve
- crveni luk popečen na plati (ne znam što, rekla mi mama da treba, a i kuća zamiriše na domaću supu:)
- bijeli luk, nasitno
- so, biber u zrnu, peršunov list, lovorov list

I to se kuha i kuha i kuha
Pred kraj dodam tjesteninu.



Potpuno isto pravim temeljac za supu.a kada hocu povrtni samo izbacim meso.a sa ovim temeljcem pravim sve supe,krompir,sa knedlama,tikvicom.brokulom.u krem supu dodam kasiku pavlake .

A nekada izdinstam svo ovo povsce i dodam vodu i onda procijedim samo i dodam nesto od ovoga gore




emi7908 -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 14:09:17)

Iman [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif] za temu, ja ne mogu zamisliti ručak bez supe. Naravno nekad se desi da je preskočim ali rijetko kad. Neki svoj receptić pišem poslije ...




veeseelaa -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 14:16:09)

Riblja čorba


- ovisno od mogućnosti il dostupnosti ribe, ribu očistiti i kuhati u vodi
- procijediti
- krupne komade odvojiti
- sitne komade dinstatati na maslinovom ulju uz sitno isjeckani bijeli luk i sitno isjeckani crni luk i malo riže
- dodati kašiku crvenog sosa, dodati so, peršun i malo brašna
- nasuti vodu
- dok se krčka dodati sitno isjeckani krompir i ostatke ribe (krupne komade)
- kuham ofrlje , 15-20 min , probam jel riža kuhana, ako jeste  to je to




Medić* -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 14:34:17)

Evo nase omiljene

Merdzimek supa / Corba od crvene lece..Vrlo ukusna,jednostavna,sita..

Potrebno:

1 caša crvene lece -probrana i dobro vodom izaprana
1 glavica crnog luka -sitno nasjeckan
1 krompir ,manji - # #
persun
1 mrkva -sitno nasjeckana
2 kasikice carriya,supena kasika paradajz pirea,kasikica crvene paprike
so,vegeta...


Priprema:

U serpu s amalo ulja prodinstati luk,dodati krompir,mrkvu,zacine..
na kraju dodati lecu...
-Nasuti vode tri prsta iznad smjese i pusitit da se kuha pola sahata
-Kad je skuhano(nije bitno i ako je raspadnuto sve)
Ostaviti da se prohladi..
Sipati po malo u blender i izmiksati corbu
-Po zelji se moze posuti vrhnjem ili servirati s limunom..





Medić* -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 14:37:50)

Supa sa jajima :)

Potrebno:
Piletina (ja koristim manje dijelove..krilca,vrat..)
mrkva,crni luk,persun,krompir,tjestenina za supu,so
1 jaje

Priprema:
U serpu sa crnim lukom i mrkvom staviti piletinu da se kuha
Kad je napola skuhano,dodati krompir nasjeckan na sitne kockice,so,zacine..kuhati
Kad je skuhano,ja izvadim ono sto je ostalo od mesa(ako je prekuhano)ocistim(izmrvim),kosti izbacim,i pomijesam sa supom.
takodjer dodati tjesteninu (najljepse su zvjezdice:)
Vratiti na vatru,i lagano mijesajuci ubaciti jedno umuceno jaje.
Promijesati par puta,dok ne provri..I to je to:)




Medić* -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 14:40:04)

I jos jedna od mene, omiljena :)

POTREBNO: Tikva(bundeva) bilo koje boje, glavica crnog luka,mrkva,2 manja krompira,vrhnje za kuhanje,ulje,so ,zacini(po zelji)

-Tikvu oguliti , narezati na komadice,i staviti u serpu da se kuha,
-naliti vode jedno dva ,tri prsta iznad tikve ..
odmah dodati,narezani luk,mrkvu i krompir,te zacine.Poklopiti i kuhati dok sve dobro ne omeksa .
U slucaju da voda uvri,slobodno dodajte casu vrele vode.Kad je kuhano sve,ostaviti sa strane da se malo ohladi,pa ubaciti u blender i izmiksati.Vratiti na vatru i jos malo dokuhati da se sve sjedini,dodati vrhnje i ako je corba puno gusta opet dodajte vode do zeljene gustoce(uglavnom,gustoca corbe treba biti otprilike kao begova corba) .Da ne dodje do zabune(nije u pitanju citava tikva ) Za corbu je dovoljno, otprilike, pola manje tikve,ili od oka ,zavisno od broja clanova porodice.




Lejla Ka -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 14:45:58)

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

Riblja čorba


- ovisno od mogućnosti il dostupnosti ribe, ribu očistiti i kuhati u vodi
- procijediti
- krupne komade odvojiti
- sitne komade dinstatati na maslinovom ulju uz sitno isjeckani bijeli luk i sitno isjeckani crni luk i malo riže
- dodati kašiku crvenog sosa, dodati so, peršun i malo brašna
- nasuti vodu
- dok se krčka dodati sitno isjeckani krompir i ostatke ribe (krupne komade)
- kuham ofrlje , 15-20 min , probam jel riža kuhana, ako jeste  to je to


Imaš li neke vrste ribe koje preferiraš. Ja se lično nikad nisam usuđivala napraviti riblju čorbu, nekako me odbija pomisao na iskuhavanje ribe. Meni je pržena i pečena riba plafon. No čini mi se da dosta toga propuštam :)




pocahontas -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 14:48:31)

koljenicu u pretis, glavica crvenog luka, mrkve, celera..peršun nikad ne kuham, uvijek ga dodam na kraju u supu jer volim da onako svježe zamiriše [sm=smiley1.gif]
kad se skuha koljenica, procijedim, pobacam luk i celer..mrkvu isjeckam...meso isčopkam...
zaledim u par plastičnih kutija temeljac i onda imam tako par dana...koristim ga uglavnom sa posebno skuhanim karfiolom, brokulom, graškom, krompirićima, mrkve dodatm i svjež peršun i malo tjestenine...to sve sastavim i imam finu čorbu...nekad to sve skupa ispasiram i bude fina krem supa [sm=smiley1.gif]
pileće temeljce bas rijetko koristim, kad je nestašica pravog mesa [sm=smiley36.gif]

krem supa od bundeve:
komade bundeve/tikve isječem, skuham sa 1 ili 2 krompira, crveni i bijeli luk
to sve skupa ispasiram sa malo temeljca, vratim u šerpu sa ostatkom temeljca (može i mesni) povegetim ili posolim, pobiberim po želji
poslužim uz vrhnje..




DM -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 14:54:52)

1.Iskuham meso(kostur od pileta sa krilcima i pokojim batkom, koljnicu teleću...), pred kraj dodam i povrće da se skuha. U šerpi(drugoj) na puteru izdinstam to isto povrće i meso koje izvadim iz te vode, dodam 1-2 kašike mljevene mrkve i peršina(to mljeveno pripremim u teglama za zimnicu), nekad ubacim i kašiku domaćeg ajvara, izrezani crveni paradajz, pa kad se tako izdinsta zalijem onim mesnim temeljcem i dodam tjesteninu po želji ako je potrebna!

2.Nekada u tu mesnu vodu dodam i krompir(pored ostalog povrća) i sve izblendam u blenderu i imamo krem juhu!

3.Povrće izdinstam na puteru i doljevam po malo vode da se skuha, kad je kuhano-izblendam ga i vratim u šerpu te dolijem vrhnje, da zakipi i gotovo! Na ovaj način pravim supe od jedne vrste povrća(tikvica, tikva, špinat, karfiol...)




jasmina_mm -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 14:56:54)

Najcesce pravim tarhanu jer imam domace, a i maleni je najvise voli
Malo pilecih fileta isjeckam, dodam mrkvu, malo maslaca, ulja, vegete i poprzim, zatim zalijem vodom i kad prokuha dodam tarhanu. Tako mi je najukusnija

Sto se tice ostalih supa njih rjeđe pravim ali u biti isto skuham meso i povrce, zatim procjedim, isjeckam dodam zacine i na kraju tjesteninu





Visnja RR -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 14:59:37)

sad sve recepte napisite ovdje ...i jos fotkajte vas tanjur supice [sm=smiley36.gif]
http://www.ringeraja.ba/ringerajina-kuhinja/




ladyblue RR -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 15:01:24)

IZVORNA PORUKA: Visnja RR

sad sve recepte napisite ovdje ...i jos fotkajte vas tanjur supice [sm=smiley36.gif]
http://www.ringeraja.ba/ringerajina-kuhinja/


ti baš postaješ zahtjevna[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Visnja RR -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 15:04:03)


IZVORNA PORUKA: ladyblue

IZVORNA PORUKA: Visnja RR

sad sve recepte napisite ovdje ...i jos fotkajte vas tanjur supice [sm=smiley36.gif]
http://www.ringeraja.ba/ringerajina-kuhinja/


ti baš postaješ zahtjevna[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]


to je cas posla [sm=smiley36.gif]




veeseelaa -> RE: Supe/Juhe (6.11.2012 15:14:29)

IZVORNA PORUKA: Lejla Ka

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

Riblja čorba


- ovisno od mogućnosti il dostupnosti ribe, ribu očistiti i kuhati u vodi
- procijediti
- krupne komade odvojiti
- sitne komade dinstatati na maslinovom ulju uz sitno isjeckani bijeli luk i sitno isjeckani crni luk i malo riže
- dodati kašiku crvenog sosa, dodati so, peršun i malo brašna
- nasuti vodu
- dok se krčka dodati sitno isjeckani krompir i ostatke ribe (krupne komade)
- kuham ofrlje , 15-20 min , probam jel riža kuhana, ako jeste  to je to


Imaš li neke vrste ribe koje preferiraš. Ja se lično nikad nisam usuđivala napraviti riblju čorbu, nekako me odbija pomisao na iskuhavanje ribe. Meni je pržena i pečena riba plafon. No čini mi se da dosta toga propuštam :)


ja volim riblju čorbu, kad mi je mrsko napraviti ja odem u Toplik na istu, i sva je mljac mljac
raja stavlja ribu koju ima u ledo frižderu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image], obično je to oslić bez glave i repa
som, kečiga i sl
ma na koju naletiš
oslić se nekako brzo raspadne a gušt je da se u čorbi nadju komadi ribe
a neko miješa 2-3 vrste, malo soma, malo oslića....

kad ide som onda se on malo duže kuha a oslić je gotov za čas posla
probaj, ako voliš ribu svidjet će ti se




Stranica: [1] 2   Sljedeća stranica >   >>