Anoniman
|
IZVORNA PORUKA: hanabanana Najvažnije: 1. zdravstvenu knjižicu, ovjerena 2. uputnica za porodilište 3. nalaze koje god imate 4. lična karta 5. novčanik Zatim: 1. nekoliko paketa vatenih uložaka (najbolje VIR 80 ili slični jer su najmekši pa u slučaju epiziotomije ne grebu ranu) i nekoliko samoljepivih kao podloga 2. obična voda i krekeri ili neki suhi keksi 3. grožđana mast ili labello za usnice (ide i u rađaonu) 4. wc papir, papirnate i pogotovo vlažne maramice za ruke i sl 5. grudnjak za dojenje i jastučići za grudnjak 6. spavaćicu (ili dvije) sa dugmadima na prednjoj strani 7. ogrtač i papuče koje mogu u tuš 8. par čarapa 9. stvari za osobnu higijenu (četkica i pasta za zube, peškir, itd.) 10. mobitel i punjač 11. krema za ruke 12. deo bez mirisa ili s mirisom kojeg ćete koristiti cijelo vrijeme dok dojite 13. jednokratne gaćice (barem 2 komada) 14. Byvacin sprey za rane, nakon nužde i za rashlađivanje rane od epiziotomije 15. Traka ili gumica za kosu Za izaći iz bolnice 1. pamučna benkica veličine 56 (dugih rukava) 2. gegice 3. pamučna kapica 4. Pampers pelena i tetra pelena 5. gaza ili podbradak 6. dekica (ukoliko je hladno ili vjetrovito) 8. nosiljku u kojoj ćete nositi bebu ili jastuk za bebu sa navlakom Za mamu Nešto od trudničke odjeće, pogodno za dojenje. Bolje suknja nego hlače IZVORNA PORUKA: daca/maca Ena23, u Vojnu bolnicu ponesi sve zivo, sve je dopušteno. čak i mobitel možeš koristiti tokom "otvaranja", niko ti ne braniti ( ja lično nisam koristila, jer su mi emocije radile, i nisam htjela nikoga čuti). Ponesi mlijeko malo (0,5l), sokić, nešto kalorično , nakon poroda da se najedeš. Imat ćeš 2 sata fore da se odmoriš, donesu ti BEBU, i bebać od tebe ne ide dok ne izađete. Ja sam se šokirala od sreće kad su mi ga donijeli, ali sam se kasnije ŠOKIRALA što bebu ne nose u BOX, jer je zamorno za ženu 24sata nadzirat bebu, koja doji i pajki. Ako bude carski rez , beba je kraj majke svih pet dana....to je onaj Rooming INN program...tako nekako... Obavezno ponesi dekicu i jastučić za bebu, da je možeš staviti kraj sebe u krevetić. Ja nisam to ponijela, i cijelo vrijeme moj maleni ležao je do mene na velikom krevetu, tako da se nisam imala gdje okrenuti. Ponesi Pampers 2 -NEWBORN BABY, pošto presvlačenje bebe ide u TVOJE pelene, a ako poneseš i bademovu kremu, namazat će joj guzu.... 24sata ti može suprug dobaciti bilo šta, tako da se ne brineš... Za Tebe ponesi standardno sve, jer u VOJNOJ ne daju ništa.... Ja sam se porodila u VOJNOJ prije 3 mjeseca, i ležala sam 24sata...Imam pozitivna iskustva sa osobljem i porodom, hvala Bogu... DARIS 20022009
|