raspolozena mama
|
Drage moje, željela bih da sa vama podijelim tekstove iz svog trudničkog dnevnika, koji sam vodila u prvoj trudnoći (vodila sam i u ostalim trudnoćama, pa mogu paralelno ubaciti neki dio teksta da nešto nadopunim, nadam se da će vam biti koliko-toliko interesantno, a naročito onima koje su kao što sam i ja tada bila, u drugom stanju Prva stranica: "Drago naše dijete! Tvoj tata i ja smo se na vjenčanju dogovorili da ćemo sačekati prvu godišnjicu braka da vidimo da li ćemo se slagati u braku, te da onda počnemo "raditi" na tome da te napravimo ... I, posljednjeg martovskog dana nam je bila prva godišnjica braka. Bili smo spremni za tebe - i materijalno i psihički. Željeli smo da te imamo. Mama je najprije otišla kod doktora na kontrolni pregled, gdje su joj ustanovili dva mioma na maternici, ali do su dobroćudni tumori i rekli su da uopšte neće smetati da dobijem tebe... Prije nego što sam ostala u drugom stanju, imala sam nekoliko znakova koji su na to upućivali: - jednom prilikom sam rastvorila narandžu i u njoj sam našla jednu malu narandžu, kao što beba bude u maminom stomaku. (dopuna: ovo mi se desilo u sve tri dosadašnje trudnoće, s tim da sam u drugoj trudnoći, koja je nažalost završila spontanim naišla na malu narandžu koja se prestala razvijati, a u ovoj trećoj, sa ovom krupnom bebom, našla sam jako veliku narandžu, a i mandarinu jednu u drugoj) - onda sam izgubila noteščić u kojem sam bilježila svoj mjesečni ciklus godinama - kada sam pila mlijeko, tada bi mi uvijek par kapi kanulo na grudi i pomislila sam: "Mora da ću uskoro, aBd dojiti" Odmah sam entuzijastično nabavila razne knjige i časopise o trudnoći, novorođenčetu, bebama, ishrani i odgoju djeteta. Toliko sam silno željela imati dijete kojem ću se truditi biti najbolja moguća majka. Već mi je bilo 30 godina, imala sam značajno vjersko, psihološko i pedagoško znanje o ispravnom odgoju djeteta, imali smo vlastiti stan, nov automobil i divan brak, a toliko ljubavi i strpljenja unaprijed za naše buduće dijete... Odlučila sam da, uz Božju pomoć, odgojimo prije svega pošteno i sposobno dijete, koje će biti dobronamjerno, ali nimalo naivno, koje će vjerovati u Boga i koje neće davati prioritet materijalnim stvarima, nego pravdi i poštenju. Molila sam Boga da mi podari zdravo dijete koje ću moći dobro vaspitati, pol djeteta i njegov izgled nisu bili važni" (Dopuna: a Bog mi je ispunio i te dvije neizrečene želje ) Druga stranica: 09.07.2002. Utorak - 6. sedmica trudnoće Juče sam obavila kućni test za utvrđivanje trudnoće i bio je pozitivan! Muštuluk za muža i svekrvu, koja je baš bila u gostima kod nas, ali i za mamu, kojoj sam odmah telefonirala da joj saopštim radosnu vijest. Sretni smo do suza. Inače - ništa posebno zasad. Malo mučnine, umora, učestalog mokrenja, osjećaja punoće i težine, a naročito u grudima. Isto tako, mislim da sam nekako osjetila kada se zametak zakačio za zidove maternice - poput neke pijavice, malo me žignulo prije dvadesetak dana (dopuna: ovo sam zaista osjetila sva tri puta, a poslije se i na ultrazvuku pokazalo da se dijete baš tu prikačilo) Ali, nikakve sitne neugodnosti mi ne mogu smetati u mojoj zaista ogromnoj sreći što sam odmah ostala u drugom stanju. Što se tiče samog djeteta, u časopisima koji prate razvoj djeteta kroz čitav prenatalni period - piše da se već počinje razvijati nervni sistem, čulni organi, pokrovna tkiva iz jedne grupe ćelija, pluća, želudac, crijeva i jetra iz druge grupe ćelija, te koštano tkivo, mišići, urninarni trakt i krvožilni sistem, kao i spolni organi iz treće grupe ćelija. Već je uspostavljena veza sa majčinim krvotokom i hormoni tkiva buduće posteljice se nalaze u maminoj cirkulaciji. Pravo srce još nije formirano, zapravo nema svoj konačni oblik, sastoji se tek od dva kanalića, povezano je sa krvnim žilama, cirkulacija je uspostavljena, a "srce" kuca. Na ultrazvuku beba predstavlja nekoliko paralelnih crtica, ali se među njima uočava srčana reakcija i tada znamo da je beba živa. Ona sada ima glavu i krajem sedmice ima i 4 mala pupoljčića od kojih kasnije izrastu noge i ruke... veličina 1,5 - 2 mm... Treća stranica: 16.07.2002. Utorak - 7. sedmica trudnoće Glavica postaje okrugla, nesrazmjerno veća od tijela, prema kojem je još uvijek nagnuta. Razvijaju se kičma i mozak. Na ultrazvuku je već moguće primijetiti diskretna pomicanja glave naprijed i nazad, te pomicanje stražnjeg dijela tijela u stranu. Težina - kao košpica od narandže. Ja sam vrlo umorna i pospana, ali zadovoljna i sretna. U časopisu piše da sada u meni nastaje pola litra dodatne krvi koja je razrijeđena, pa zato osjećam umor i pospanost, ali to je normalno i proći će veličina: 10 mm 23.07.2002. Utorak - 8. sedmica trudnoće Većina vitalnih organa su već prisutni, ali još nisu potpuno razvijeni i ne obavljaju svoju konačnu funkciju. Srce bebe kuca dvostruko brže od majčinog: oko 140 -150 puta u minuti. Formiraju se oči i uši, a beba može otvoriti usta. Ruke i noge su dovoljno duge da ih može micati. Sada se već mogu na ultrazvuku vidjeti sitni, ali prepoznatljivi pokreti glavice i tijela, te povremeno slabo micanje ruku... Što se mene tiče - pojačan iscjedak, malo tvrđa stolica, širi se prsten oko bradavica, nivo šećera u krvi u redu... dužina: 23 mm, težina: 2,5 g proporcionalno: otprilike ovako: http://i39.tinypic.com/262375x.jpg toliko od mene za danas, nastavak uskoro