stoic
|
Hvala na odgovorima i savjetima. On je ranije imao običaj zaspati oko 22h što mi se tad činilo prekasno, pa sam bezuspješno pokušavala uspavati ga ranije. Inače je to beba nespavalica. Ne znam je li takav rođen ili je dojenje krivo (nikada neću saznati pa da bezveze ne filozofiram). On je noću fino spavao, od 22h do 08h sa 1-2-3 buđenja za dojenje (kako kad, nekad ga probudi najmanji šum, nekad spava jako čvrsto). Danju nikada nije spavao, ni kao novorođenče. Kada je umoran, tada je obično i gladan, pa onda doji dugo i time se relaksira/odmara. Nakon dojenja je pun energije i raspoložen. Nekada je to bilo stalno ili jako često, a sada na svaka 3 sata otprilike. Dojenje-meditacija, kako mi to nazivamo. Pokušavala sam da ga prekinem u dojenju ne bi li spavao nakon toga, no nikad nije uspjelo osim što bi onda bio gladan. To prekasno lijeganje je započelo prije mjesec-dva, tokom i nakon jednog dužeg putovanja koje smo imali. Obično se desi tako da mu nakon kupanja ponudim dojenje, on prihvati, doji dugo i nakon toga, umjesto da zaspi kao što je ranije činio, on se skroz razbudi i, kako je tom svojom dojenje-meditacijom odmoren i osvježen, on onda ne može zaspati naredna 2-3 sata. Suprug je bio na putu oko 2 sedmice, pa sam bila po cijeli dan sama s njim, uveče sam bila strašno iscrpljena, te bih sama zaspala dok sam ga dojila. I tad je bio budan, ali je nekako uz mene, na krevetu se valjao, zagnjurivao glavu u jatuke, jorgane, pa bi nakon pola sata-sat i zaspao. No, kad je muž kući, to ne pali jer je valjda svjestan da nismo sami pa se buni, prejahava prepreke koje mu napravim da ne spadne s kreveta i tako.... Onda to obično i završi tako da ja nastavim da spavam, a muž ga uspavljuje. Najgore je to što se i dalje budi oko 8, najkasnije u 9, a zna se skroz razbuditi i u 6-7h (u tom slučaju je cijeli dan umoran, pa ga obično dugo vozam u kolicima vani kako bi zaspao na makar pola sata - nikad ne izdrži duže). On ima podočnjake, rođen je s njima. Muž i ja nemamo podočnjake (osim kad smo umorni), ali znam puno ljudi sa urođenim podočnjacima pa kontam da to može biti i normalno. Pedijatrima smo govorili da malo spava još od prvog mjeseca, ali niko to ne shvata ozbiljno. Tek kad s nekim boravimo 24h, svi se začude kako je moguće da beba tako malo spava. Dedo ga je 2 sedmice svakodnevno pokušavao uspavati, ljuljao ga, pjevao mu i fakat bi ponekad uspio ali bi ovaj spavao maksimalno 5-10 minuta (nakon minimalno sat vremena uspavljivanja). Nego, kako da pomjerim za 15 minuta? Mi ga kupamo oko 8h, oko 8:30h počinje dojenje koje završava oko 9:30h (nije uvijek jednako dugo) i on je nakon toga budan i ne želi spavati. Da ga kupam ranije ili kasnije? Ili mu nudim dojenje ranije ili kasnije?
|