tweety -> RE: Nasljedne bolesti i trudnoca (26.10.2008 15:21:18)
|
Sto se tice nasljednih bolesti o tome ti ne mogu nista reci,jer nisam u takvoj situaciji.Postoje testovi koji se rade tokom trudnoce ako ima nasljednih bolesti kao kod tebe.Ali mogu ti reci za tvoju krvnu grupu i Rh negativni faktor.Ja imam istu krvnu grupu i negativna sam,znaci i kod mene je B-.Imam sina od 3 godine i 4 mjeseca kojeg sam i nosila i rodila bez ikakvih problema.Kroz tvoju trudnocu kad budes radila nalaze krvi,radi se i test na antitjela,ali mislim da je to samo u slucaju ako tvoj muz pozitivan Rh faktor (neka me neko ispravi ako nije tako) Moj je Rh positivan i zbog toga su se radili ovi testovi,da se vidi stvaraju li se antitjela zbog bebe.Hvala bogu u mom slucaju se nisu nikad stvorila.E sad kad sam rodila u roku od 72 sata trudnica koja je Rh- a beba positivna,kao kod mene,prima tu tako zvanu Rogan inekciju o kojoj je tvoja mama govorila.Mislim da se svakako dobije kod trudnica koje su Rh- radi buduce trudnoce.Prva trudnoca nije rizicna ali postoji rizik za drugu i zbog toga se daje ta inekcija.Ja sam evo skoro pri kraju druge trudnoce koja je hvala bogu prosla bez problema i bez stvaranja tih antitjela.Nadam se da sam ti malo pojasnila. Zelim ti puno srece u trudnoci i da sve bude ok stobom i bebom.
|
|
|
|