anÄ‘elo -> RE: sulejman veliÄanstveni (10.10.2012 16:08:29)
|
IZVORNA PORUKA: Iman83 IZVORNA PORUKA: anÄ‘elo IZVORNA PORUKA: Iman83 A evo naÄ‘oh i na netu: Naziv Ä°stanbul se prvi put spominje u 10. stoljeću u armenskim i arapskim, pa onda turskim izvorima. Ime dolazi od grÄkog izraza "εἰς τὴν Πόλιν" ili "στην Πόλη" , Å¡to znaÄi „u graduâ€. Ovaj se naziv koristio u govornom jeziku i prije osmanskog osvajanja grada, te se tako koristio i za vrijeme osmanske vladavine, premda je službeni naziv bio قسطنطينيه, (Kostantiniyye). Dakle, spominjao se joÅ¡ u 10.vijeku[sm=smiley1.gif] Po informacijama mog kolege historiÄara joÅ¡ za vrijeme El-Fatiha taj naziv je bio ponekad upotrebljavan. Kolega dobro zbori,ponekad,ali nije taj naziv zaživio meÄ‘u stanovniÅ¡tvom.Dakle duugo će proć vremena pa će se on poÄeti koristiti službeno Istanbul znaÄi grad islama,i dao mu ga je Fatih nakon osvajanja.....vidiÅ¡ ,pitaj kolegu,Å¡ta je relevantnije za historijsku nauku,koriÅ¡tenje neta ili arhiv,biblioteka,baÅ¡ me zanima Å¡ta će reć...[sm=smiley36.gif] Pa ja rekoh da mi je on rekao, pa sam evo i sliÄan podatak naÅ¡la na netu. A slažem se sa Sabinos...Äini mi se Hanady da si ti gledala puno viÅ¡e od 4 epizode. [sm=smiley36.gif] evo nećemo viÅ¡e o ovome majkemi [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif],al ne mogu kad mi se u struku dira,onda ne mogu Å¡utit. na netu niÅ¡ta nije mjerodavno,svak piÅ¡e Å¡ta hoće.Ima i dobrih informacija naravno,ali mora stajati ime Äovjeka ,nauÄnika iza toga,i izvor odakle je neÅ¡to preuzeo Å¡to se kolege tiÄe,upravu je bio ,osim za 10 st.ali svakako vjerujem da se nije dobro izrazio,ili da ga ti nisi dobro razumjela ili Å¡ta god drugo....[sm=smiley36.gif]
|
|
|
|