anđelo -> RE: sulejman veličanstveni (10.10.2012 16:08:29)
|
IZVORNA PORUKA: Iman83 IZVORNA PORUKA: anđelo IZVORNA PORUKA: Iman83 A evo nađoh i na netu: Naziv İstanbul se prvi put spominje u 10. stoljeću u armenskim i arapskim, pa onda turskim izvorima. Ime dolazi od grčkog izraza "εἰς τὴν Πόλιν" ili "στην Πόλη" , što znači „u gradu”. Ovaj se naziv koristio u govornom jeziku i prije osmanskog osvajanja grada, te se tako koristio i za vrijeme osmanske vladavine, premda je službeni naziv bio قسطنطينيه, (Kostantiniyye). Dakle, spominjao se još u 10.vijeku[sm=smiley1.gif] Po informacijama mog kolege historičara još za vrijeme El-Fatiha taj naziv je bio ponekad upotrebljavan. Kolega dobro zbori,ponekad,ali nije taj naziv zaživio među stanovništvom.Dakle duugo će proć vremena pa će se on početi koristiti službeno Istanbul znači grad islama,i dao mu ga je Fatih nakon osvajanja.....vidiš ,pitaj kolegu,šta je relevantnije za historijsku nauku,korištenje neta ili arhiv,biblioteka,baš me zanima šta će reć...[sm=smiley36.gif] Pa ja rekoh da mi je on rekao, pa sam evo i sličan podatak našla na netu. A slažem se sa Sabinos...čini mi se Hanady da si ti gledala puno više od 4 epizode. [sm=smiley36.gif] evo nećemo više o ovome majkemi [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif],al ne mogu kad mi se u struku dira,onda ne mogu šutit. na netu ništa nije mjerodavno,svak piše šta hoće.Ima i dobrih informacija naravno,ali mora stajati ime čovjeka ,naučnika iza toga,i izvor odakle je nešto preuzeo što se kolege tiče,upravu je bio ,osim za 10 st.ali svakako vjerujem da se nije dobro izrazio,ili da ga ti nisi dobro razumjela ili šta god drugo....[sm=smiley36.gif]
|
|
|
|