Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
ŠARGAREPA SA TIKVICAMA I PAVLAKOM Potrebno je : 2 šargarepe 1/2 tikvice 2 kašičice pavlake Šargarepu dobro oprati i nasjeckati . Tikvicu oprati,oljuštiti i nasjeckati na kockice. Sve obariti u blagoj slanoj vodi, procjediti i ispasirati viljuskom . Dodati u tecnost u kojoj se kuhalo i na kraju dodati i pavlaku
PIRE OD ŠPINATA SA KAJMAKOM
Potrebno je 150 g sviježeg špinata 2 kašike mladog kajmaka 1 žumance. Dobro oprati špinat , obariti ga u što manje vode , ocjediti i sitno ga isjeckati Umjesati mladi kajmak , dodati tvrdo kuhano žumance i sve zajedno ispasirati viljuškom .
BJELANCE NE DAVATI BEBI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
DINSTANA PILECA DŽIGERICA SA PŠENICNOM KLICOM
Potrebno je: 50g šargarepe margarin za prženje 100g pil.džigerice 1 umuceno jaje 2 kašikice pše.klice 50g pilece supe
Dinstajte isjecjanu šargarepu nekoliko minuta . Vec pripremljenu dzigericu umocite u umuceno jaje a zatim uvaljajte u pše.klicu .Przite oko 3 min . Zalite pilecom supom ,pokrite i kuhakte na tihoj vatri još 15 min .Kad je gotova isjeckajte je na komadice i servirajte je uz pire krompir....
Mame , imate li ideju kako palentu učiniti zanimljivijom i ukusnijom? Kupila sam onu Alnatura u DM-u, a sumnjam da će je htjeti jesti samu. Kako je vi obično pravite, šta dodajete uz nju?
_____________________________
23.4.2008. A.O. promijenio moj svijet :) 14.4.2014. Z. promijenila našu planetu :)
Romali, pisali smo to negdje, ali nema veze... Sve sto Omar jede ili je jeo dosad mozes dodati u palentu.... Mrkvu, jabuku, krusku, bananu, kuhanu tikvu/tikvice, kao sto neko rece pusti masti na volju
Sa sasvim malo maslinovog ulja staviti izrendan paradajiz, sitno nasjeckan komad crvenog luka i komadic bijelog luka, narezanu tikvicu i malo graska u pretis lonac. Prvo dinstati na laganoj vatri a onda dodati supenu kasiku basmati rize i cajnu kasikicu prosa (i rizu i proso prije toga obavezno oprati u cjediljci), dodati malo vode (otprilike 1,5- 2 dl) pojacati vatru dok pretis ne propisti a odmah zatim skroz smanjiti i kuhati oko 5-8 min.
Piletina
Piletinu nasjeci na manje kockice. Narendan paradajiz, piletinu, malo crvenog luka i mrkvice dinstati u pretisu a zatim dodati supenu kasiku prosa i cajnu kasikicu palente, dodati malo svjezeg persuna i 2 dl vode. Poklopiti pretis i kada propisti smanjiti vatru te kuhati jedno 10 minuta.
Griz
Staviti mlijeko u serpu na srednju vatru. Nasjeci u njega jabuku na kockice. Kada prokuha dodati dodati griz i smanjiti vatru. Mijesati oko minutu te skloniti sa vatre. Dodati nasjeckanu bananu a kada se malo ohladi umrviti unutra pola "kolacica" od rize. (moze s dodati i malo zobenih pahuljica u prokuhao mlijeko).
_____________________________
Polaznica obuke o dojenju HAMZA 29.12.2007 IMRAN 03.03.2010
Dobri recepti pravo (mada je mojima jos rano za neke stvari), ali mi nikako nije jasno kako ovako male kolicine mogu u pretis - slazem se da je brze, lakse pa i zdravije, i sve hocu da probam, ali onoliku "kantu" od pretisa da vadim...
Nisam znala da peres onaj DM proso, ja nisam do sada kad sam im davala?
Za doručak kuham 15 min kompot od dvije suhe sljive.
E cure!
Danas sam djecacima dala Baby rice pahuljice sa HiPP sljivom - pravo im se svidjelo. Kako nisam pobornik cestog koristenja kupovnih kasica, ja sam bas juce kupila suhe sljive (Butik Badem na Carsiji - odlican izbor) i dosla na ideju da im sa zitaricama dajem i suhe sljive, naravno skuhane kao kompot. Stoga sam se htjela konsultovati sa vama, da li moji djecaci od skoro 6 mjeseci mogu jesti suhe sljive za koje drzim da su jako zdrave, i da li trebam guliti onu kozicu?
Evo da dodam i ja neke recepte za najmladje, a koje sam prepisala iz knjige "Od rodilista do obdanista"
1. recept Osnova 20 gr rizinih pahuljica pripremi se sa 2 dl prokuhane vode
- krem od jabuka u osnovu se doda 1 kasika pirea od pecene ili kuhane jabuke. Sve se to umuti u kremu. Umjesto jabuke moze se koristiti dunja.
- Pire od mrkve U osnovu se doda 1 kasika pirea od mrkve.
- Zeleni pire U osnovu se doda 1 kasika pirea od spinata ili sasvim malo mladih zelenih mahuna.
2. recept 1 mrkva 1 krompir rezanj kelerabe 1 list kupusa ovo se sve dugo kuha u pola litre vode kad je skuhano, izmiksati ili propasirati, a zatim se doda 10 gr majdine da se zgusne i 1 mala kasikica masl. ulja.
- Slicne kase se mogu praviti sa drugim kombinacijama povrca: mlada tikvica i mrkva, blitva i mrkva, mrkva i karfiol, jako mladi kelj i krompir, itd.
3. recept Rizine pahuljice se pripreme kao u 1. receptu a zatim im se doda 1/8 tvrdo kuhanog zumanceta. Sve se dobro umuti.
Tema je super i ja bih samo zamolila mame koje pisu recepte da naglase kad se koji recept moze praviti tj za koju starosnu dob, jer nove mame kao ja npr. ne znaju kad smijem dati spinat djetetu a kad meso. Eto samo mali prijedlog a vi nastavite Ja sam narucila jednu knjigu naki dan a zove se Super Baby Food i najprodavanija je knjiga u Americi za sad sto se tice uvodjenja guste grane za novorodjence pa sve do 3 god. zivota. Jos je nisam dobila, a rado bi vam prepisala koji recept.
Za doručak kuham 15 min kompot od dvije suhe sljive.
E cure!
Danas sam djecacima dala Baby rice pahuljice sa HiPP sljivom - pravo im se svidjelo. Kako nisam pobornik cestog koristenja kupovnih kasica, ja sam bas juce kupila suhe sljive (Butik Badem na Carsiji - odlican izbor) i dosla na ideju da im sa zitaricama dajem i suhe sljive, naravno skuhane kao kompot. Stoga sam se htjela konsultovati sa vama, da li moji djecaci od skoro 6 mjeseci mogu jesti suhe sljive za koje drzim da su jako zdrave, i da li trebam guliti onu kozicu?
Niko nema komentar na sljivu? Dok cekam neko vase iskustvo po ovom pitanju ja cu njima dati sljivu sutra sa bananom.
Suzana, i ja sam razmišljala da skuham suhe šljive, ogulim onu kožicu i ispasiram ih sa nekom voćkicom. Isto mislim da je bolje to od kupovnih Frutekovih i Hipp-ovih kašica, koje sam i ja uzimala do sada. Idem sutra u nabavku, pa ću kupiti suve šljive i probati...
I ja sam ranije pravila od svježih šljiva, a probaću i od suvih... A vi ćete mene izludjeti sa tim prosom.... U ovoj glupoj Banja Luci nema gdje nisam tražila po supermarketima i nigdje ne mogu naći!!! Jedino nisam bila u prodavnicama zdrave hrane. Hajde recite mi ko proizvodi taj vaš proso i jeli mora biti posebno za bebe?
Ma,meni je proso super,a i Seleni se svidja. Puru jos nismo koristili...;ne znam koju bih,pa me bas nesto strah.
A koje rizine pahuljice koristis? Ja s vocem miksam Lino kukuruz i riza...,a ne znam koje bih mogla miksati s povrcem,jer mi sve nekako imaju slatkast okus