Hanady RR -> RE: Recepti za najmladje... (2.3.2011 11:46:02)
|
prenešeni postovi IZVORNA PORUKA: felix IZVORNA PORUKA: rose 87 jojjj i ja ti nasla na muku pristajati,ma ova felix jucer dobila recepte skrtica i neda ih [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ,ma neznam neke supice i corbice od povrca bilo kakvog,jer mi to ne jedemo pa sam slaba oko ideja za njega i ja se nadam da je od boce reakcija,mm panicar kaze da ga vodimo po ovom snijegu ma ne pada mi na pamet pa bar do sutra,nadam se da ce proci evo ti [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/jezicek.gif[/image] nisam skrta nemoj pricati hahahhahrecepti evo ti par recepata, a ja sam ovo skidala sa web str www.mojabeba imas svega kod njih pa pogledaj Voćni poridž - od sedmog meseca Potrebno je: 150 ml adaptiranog mleka 20 gr zobenih/raženih pahuljica 6 krupnih suvih kajsija, istno iseckanih 1 velika, zrela kruška, oljuštena i iseckana na kockice Priprema: Stavite u šerpicu mleko, pustite ga da provri, a zatim smanjite vatru. Umešajte u mleko zobene/ražene pahuljice i suve kajsije. Poklopite i ostavite da blago vri minut-dva. Promešajte. Sklonite sa vatre, ostavite da seprohladi, a zatim izmiksajte u blenderu zajedno sa oljuštenom i isečenom kruškom (umesto kruške, možete koristiti jabuku ili neko drugo sezonsko voće koje ne spada u kategoriju alergena). Brokoli sa sirom - od osmog mesecaPotrebno je: 20 malih cvetića brokolija kašika putera šoljica integralne testenine u obliku školjkica ili zvezdica 1 šargarepa kašika pavlake kašika krem ili švapskog sira Priprema: Rastopite puter u šerpici, pa na njemu izdinstajte oprane i oceđene cvetiće brokolija (jedan veliki cvet iscepkajte na manje). Kada brokoli omekša, dodajte izrendanu šargarepu. Dodajte malo vode, poklopite i ostavite da se krčka 5 minuta na umerenoj vatri. U međuvremenu, skuvajte testeninu u blago posoljenoj vodi kojoj ste dodali kap-dve maslinovog ulja. Skuvanu testeninu ocedite od vode i umešajte u masu od brokolija i šargarepe. Sklonite sa vatre, pa u vruće jelo umešajte pavlaku i sir. Ohladite i nahranite bebu. Popajeva kašica- od devetog meseca Potrebno vam je: 1 beli krompir, oljušten i isečen na kockice 2 kašičice maslinovo g ulja 1 glavica crvenog luka, sitno iseckana 100 gr belog ćurećeg mlevenog mesa (sami ga semljite na mašini za meso) 2 šake opranog spanaća Priprema: Krompir skuvajte na pari. Ocedite ga i ostavite po strani. U međuvremenu, zagrejte maslinovo ulje u šerpi ili u voku, pa na njemu izdinstajte crni luk da postanre kašast i staklast. Dodajte mlevenu ćuretinu, dobro promešajte i dinstajte nekoliko minuta, neprestano mešajući (da meso ne ostane slepljeno). Dodajte spanać, nalijte sa malo vode , poklopite i krčkajte pet-deset_ minuta. Sada umešajte krompir, po potrebi dodajte još malo vode. Poklopite i kuvajte još 5 minuta. Izručite sadržaj u blender i miksajte dok ne dobite finu kašu. Prijatno! Mešano povrće s mesom (od devetog meseca) Potrebno je: 1 krompir 1 paradajz 1 šargarepa šaka graška 100 gr nemasne junetine (još bolje teletine) kašičica putera peršunovo lišće Priprema: Meso skuvajte u blago posoljenoj vodi dok ne omekša. Sitno ga iseckajte. Povrće očistite, iseckajte i skuvajte u posoljenoj vodi. Paradajz nakon kuvanja oljuštite. Ocedite od vode, izmiksajte ga, a zatim u masu od povrća umešajte iseckano meso. Začinite istopljenim puterom (može i pavlaka) i sitno iseckenim peršunom. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ - od sedmog meseca Potrebno je: šoljica (za kafu) integralnog okruglog pirinča 1 manji patlidžan 1 šargarepa 1 manji praziluk kašičica putera peršunovo lišće Priprema: Rastopite puter u šerpici, pa na njemu izdinstajte sitno isečen praziluk (i beli i zeleni deo). Dodajte pola šoljice vode, pa mešajte sve dok praziluk ne postane kašast. Sada dodajte izrendanu šargarepu i nastavite da dinstate. Opran pirinač skuvajte u 3 šoljice osoljene vode. Kuvan pirinač procedite i umešajte u masu od praziluka i šargarepe. Ostavite da se prohladi. Umešajte u masu i sitno isečeno peršunovo lišće (količinu odredite sami). Dok se jelo hladi, zagrejte rernu na 180 stepeni, umiotajte patlidžan u aluminijumsku foliju (prethodno je premažite sa malo ulja), pa ga stavite da se peče deset_ak minuta. Pečen patlidža otvorite, pa kašičicom izvadite sredinu i umešajte je u masu od pirinča, praziluka i šargarepe. Sve dobro promešajte i bakin pirinač je gotov. Uz ovu kašicu, starijim bebama možete ponuditi i dinstanu pileću džigericu ili belo pileće meso. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Pečena jabuka Pečena jabuka je odlična i zdrava poslastica za celu porodicu, a naročito za njene najmlađe članove – starije od godinu dana. Potrebno je: 4 krupne jabuke (zlatni delišes ili ajdared) 4 kašike suvog grožđa 2 kašike mešanog sušenog voća (kajsije, ananas i sl.) 3 kašike smeđeg šećera pola kašičice cimeta plus prstohvat mlevenog đumbira (nije obavezan) kašika putera Karamel preliv: 2 kašike smeđeg šećera 2 kašike meda kašika putera 2 kašike slatke pavlake pola kašičice ekstrata od vanile Priprema: Jabuke operite i izdubite im sredinu (to najbolje možete učiniti oštrim nožićem ili spravicom za dubljenje paprika). Pomešajte grožđice i iseckano suvo voće sa šećerom, cimetom i (đumbirom), pa tom masom napunite jabuke. Premažite puterom vatrostalnu posudu, pa u nju poređajte napunjene jabuke. Na svaku jabuku odgore stavite komadić putera, a zatim sipajte toliko vode da ispuni oko 2 cm posude (do trećine visine jabuka). Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, otprilike 35 minuta. Na svakih 10 minuta pečenja, prelijte jabuke vodom u kojoj se peku. Ukoliko tečnost ispari, dodajte još malo vode. Karamel sos: Šećer, med i puter rastopite u šerpici stalno mešajući dok se svi sastojci ne sjedine i rastope. Pustite da provri, a zatim smanjite temperaturu. Sklonite posudu sa ringle, a zatim u mlaku masu umešajte slatku pavlaku i ekstrat od vanile. Ohladite i prelijte preko pečenih i ohlađenih jabuka. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Grilovani štapići od piletine Štapići od piletine odlična su hrana za mališane starije od 10 meseci i mogu da ih jedu prstićima, bez maminog učešća. Uz ove štapiće lepo se slaže sos od sira (recep je u rubrici bebi kuvar)… Potrebno je: 1 pileće belo meso, isečeno na šnicle i istucano tučkom za meso malo maslinovog ulja Marinada: 1 čen belog luka, sitno iseckan 1 kašičica sveže iseckanog bosiljka (može i sušeni) 1 kašika maslinovog ulja 1 kašika limunovog soka pola kašičice smeđeg šećera (ili industrijski prerađenog meda) prstohvat morske soli Priprema: Belo meso prekrijte celofanom ili providnom folijom, pa ga izlupajte tučkom za meso. Isecite meso na rezance. Pomešajte u činiji sve sastojke za marinadu, a zatim “rezance” od piletine uvaljajte u marinadu. Ostavite ih da odstoje najmanje pola sata. Zagrejte električni roštilj, pa ga premažite s malo maslinovog ulja. Pecite mariniranu piletinu, okrećući je da se ravnomerno ispeče sa svih strana. Nabodite meso na štapiće i servirajte ih uz kuvanu šargarepu ili brokoli – odnosno neko drugo povrće koje bebac može da uzima prstićima. -------------------------------------------------------------------------------- Pita od ribe - od godinu dana Potrebno je: 3 velika krompira, oljuštena i isečena na kockice 1,5 kašike mleka 2 pune kašike putera prstohvat morske soli kašike putera y 1 veći vrni luk, sitno iseckan 1 kašika integralnog brašna 150 gr fileta oslića, isečenog na kockice 150 gr fileta pastrmke ili pangasijusa (“vijetnamski som”), isečenog na kockice 1 kašika sveže iseckanog peršunovog lišća 1 lovorov list 50 ml mleka 50 ml puleće supe 3 kašike smrznutog graška 50 gr naribanog trapista 1 ulupano jaje Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni. Krompir skuvajte u blago posoljenoj vodi. Procedite krompir, izgnječite ga presom, dodajte mu mleko i puter, pa napravite gladak pire. Ostatak putera ratopite u šerpi pa na njemu izdinstajte luk. dodajte brašno i uz neprestano mešanje, kuvajte minu. Polako uspite mleko, mešajte da dobijete gust sos, a zatim dodajte pileću supu. Pustite da proključa, a zatim smanjite temperaturu. Dodajte ribu, promešajte, začinite peršunovim lišćem i lovorom. Dinstajte nekoliko minuta, a zatim umešajte grašak. Nastavite da dinstate još nekoliko minuta. Uklonite lovorov list, i u masu umešajte narobani trapist. Mešajte dok se sir ne ratopi. Začinite prstohvatom morske soli. Dno vatrostalne posude premažite puterom, pa stavite polovinu pire krompire. Preko ovog sloja sipajte masu od ribe, a zatim odgore stavite drugu polovinu pire krompira. Pomoću kuvarske četke premažite površinu pite umućenim jajetom, a zatim stavite jelo da se peče petnaestak minuta, dok jelo ne porumeni. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Za jacanje imuniteta Potrebno: 1kg limuna 6 jaja 0,5 kg meda staklena tegla od 3 kg sterilna gaza Limun izrezati na kriske sa korom, na dno tegle redati limun, zatim jaja koja su potpuno oblozena kriskama limuna, na vrh staviti ponovo red limuna...zatvoriti teglu i drzati 8 dana na hladnom i mracnom mjestu. Deveti dan, drvenom kasikom dobro izmijesati smjesu, procijediti kroz sterilnu gazu i dobivenu sok izmijesati sa pola kg meda...staviti u manju staklenu teglu i cuvati u frizideru...piti 3 puta na dan po (drvenu ili plasticnu) kasikicu... Vazno je da su jaja friska, domaca kao i med. Kacamak (od 1.god) Potrebno je: 200 ml mleka šoljica (za kafu) kukuruznog griza pola poljice pirinčanih pahuljica malo soli 100 gr mrvljenog, belog sira kašika kajmaka kašika pavlake Priprema: Stavite mleko da zavri, smanjite vatru, pa polako uspite kukuruzni griz. Mešajte sve dok se masa ne zgusne. Skonite sa vatre, umešajte pirinčane pahuljice, sir, pavlaku i kajmak, sve dobro promešajte, ostavite da se jelo prohladi i nahranite bebu. Uz ovo jelo odlično “ide” jogurt (najbolje sa dodatkom probiotika) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Popara sa sirom Ukusan i zdrav doručak ili večera - za mališane starije od godinu dana Potrebno je: 3 parčeta starog, integralnog hleba kašičica putera 150 ml vode zrnce soli 100 gr švapskog ili nekog drugog belog sira kašika pavlake Priprema: Hleb isecite na kockice. Vodu stavite na vatru, a kada proključa, stavite u nju puter i malo posolite morskom solju. Sada izručite kockice od hleba i mešajte sve dok hleb ne upije svu vodu i ne raspadne se u kašu. Sklonite sa vatre, umešajte pavlaku i sir, još jednom sve promešajte i – obrok je gotov. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Vitaminska bomba - od osmog meseca Ovaj napitak odličan je za “otvaranje” apetita i jačanje imuniteta. Potrebno je: 150 ml adaptiranog mleka 1 banana pola avokadoa 50 ml soka od maline (organski proizveden, bez šećera) 1 manja jabuka Priprema: Jabuku oljuštite, isecite na komadiće i skuvajte u malo vode. Ocedite je od vode i ubacite u blender. Dodajte bananu i avokado, pa sve zajedno izmiksajte u kašu. Sada dodajte sok od maline i mleko i sve još jednom kratko izmiksajte. Napitak za bebu je gotov. Ukusni karfiol - od devetog meseca Potrebno je: - šolja opranih cvetova karfiola -beli deo praziluka - 1 šargarepa - kašika maslinovog ulja - kašika pavlake Priprema: Zagrejte ulje u šerpi, pa na njemu izdinstajte sitno iseckani praziluk. Kada povrće omekša, dolijte 100 ml vode, pustite da proključa, a zatim smanjite vatru. Sada ubacite karfiol i na kolutove isečenu šargarepu. Poklopite i dinstajte dok povrće ne bude potpuno meko. Izdinstano povrće izgnječite viljuškom, začinite sitno iseckanom mirodjijom, i na kraju umešajte kašiku pavlake. Ovako pripremljeni karfiol poslužite bebi sa sitni seckanom kuvanim pilećim ili junećim mesom ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Pileći faširi - Zdrav obrok za mališane starije od godinu dana Potrebno je: 3 kriške starog integralnog hleba (samo sredina, bez kore) 4 supene kašike mleka 1 kašika maslinovog ulja 1 glavica sitno iseckanog crvenog luka 1 čen belog luka, zgnječen u presi za beli luk 100 gr belog pilećeg mesa 1 kašičice soja sosa 3 kašike mlevenog pelata (paradajza) 1 kašika pirea od paradajza 2 kašike suncokretovog ulja Priprema: Sredinu hleba natopiti mlekom, a zatim ga pretvoriti u kašu. U međuvremenu, izdinstati luk na zagrejanom maslinovom ulju. Dodati beli luk i sve zajedno dinstati nekoliko minuta. Belo meso samleti, a zatim ga sjediniti sa masom od luka. Umešati hleb, soja sos, pelat, pire od paradajza, pa od ove mase formirati fašire. Začiniti po ukusu s malo morske soli i sitno iseckanim peršunovim lišćem. Pržiti fašire na suncokretovom ulju u teflonskom tiganju. Gotove fašire iseckajte i poslužite detetu s varivom od svežeg povrća i šoljom punomasnog jogurta. Minestrone za bebu Bebe vole čorbice, a ovu posebno. Ova čorba je puna vitamina i veoma ju je jednostavno pripremiti. Ukoliko želite, možete je dodatno “pojačati” ribanim parmezanom ili nekim drugim tvrdim sirom. - od devetog meseca Potrebno je: 1 manja glavica crnog luka, sitno naseckana 1 čen belog luka, zgnječen 1 supena maslinovog ulja 1 šargarepa, oljuštena i naseckana na kockice pola celera, oljuštenog i sitno nasecklanog 3-4 kašike mlevenog paradajza (pelat) 1 supena kašika soka od paradajza 500 ml pileće supe 50 gr testenine u obliku slova pola smrvljenog lovorovog lista prstohvat sušenog bosiljka 2 supene kašike smrznutog graška kašika-dve sveže naribanog tvrdog sira (ili parmezana) Priprema: Zagrejte maslinovo ulje u šerpi, pa na njemu izdinstajte crni i beli luk, dok ne omekša i postane staklast. Dodajte šargarepu i celer, pa dinstajte sve zajedno još 5 minuta. Sada dodajte mleveni paradajz, sok od paradajza, pileću supu, lovorov list i bosiljak, pa pustite da proključa. Snizite temperaturu, kuvajte još nekoliko minuta, a zatim ubacite grašak. Kuvajte još 5 minuta. Dodajte testeninu, pa ostavite da kuva 5 minuta dok se testenina ne skuva. Izvadite lovorov list. U prohlađenu čorbicu (po želji) dodajte naribani sir. ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Spanać sa šargarepom - od osmog meseca Potrebno je: 300 gr spanaća pola šoljice pirinča 2 šargarepe 100 ml adaptiranog mleka kašika putera Priprema: Pirinač očistite, operite i skuvajte u posoljenoj vodi. Ocedite i ostavite sa strane. Spanać operite u nekoliko voda, skuvajte u posoljenoj vodi (spanać spustite u vodu tek kada proključa), ocedite i sitno iseckajte. Šargarepu skuvajte u vodi u kojoj se kuvao pirinač, pa je izgnječite. Rastopite puter u šerpi, izdinstajte na njemu spanać, dodajte šargarepu, pirinač i mleko, sve dobro promešajte i poslužite bebi. Po želji, začinite jelo sitno iseckanim belim lukom. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Zeleni miks - od navršenih osam meseci Potrebno je: 200 g spanaća pola šolje graška 3 cveta brokolija 1 mladi krompir malo putera šoljica adaptiranog ili majčinog mleka Priprema: Spanać operite, pa ga kratko obarite u posoljenoj, ključaloj vodi. Izvadite ga i ocedite, a zatim u istoj vodi obarite grašak, brokoli i krompir. Sve zajedno izmiksajte. Otopite puter u šerpici, pa na njemu kratko propržite izmiksano povrće, dolijte mleko, promešajte i zeleni miks je gotov. Ova kašica izuzetno je bogata gvožđem, pa je treba što češće davati bebi. ----------------------------------------------------------------------------------------------------- Pire od zeleniša - od osmog meseca Potrebno je: 200 gr očišćenog spanaća veza blitve 1 stručak brokolija 2 šargarape 150 ml adaptiranog mleka kašika pavlake kašičica integralnog brašna malo belog luka Priprema: Brokoli, spanać i blitvu dobro operite, pa prelijte ključalom vodom i ostavite da vri minu-dva. Procedite povrće i ubacite ga u blender. Šargarepu isecite na kolutiće, pa je skuvatje u vodi u kojoj se kuvalo zeleno povrće. Kuvanu šargarepu takođe ubacite u blender i sve zajedno kratko izmiksajte. U šerpici rastopite malo putera, pa na njemu kratko propržite kašičicu brašna (pazite da vas se ne zgruša!). Sada umešajte izmikasno povrće, kratko promešajte, dodajte pavlaku, mleko i beli luk, još malo promešajte i ukusan i zdrav obrok za bebu je gotov. [Briši]
|
|
|
|